StoryEditorOCM
HrvatskaEUROPSKI NOVAC

U Hrvatskoj se gradi na sve strane, cijena metra četvornog stana i dalje raste, a potražnja je nikad veća. No, osim stanova niču i pruge, ceste, dvorane...

Piše Saša Ljubičić
14. prosinca 2021. - 12:31

Gradi se na sve strane. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u listopadu 2021. izdano je 12,1 posto više dozvola nego lani. I nije riječ samo o stambenim zgradama, privatnim kućama ili apartmanima za iznajmljivanje, nego i o gradnji infrastrukture: pruga, cesta, cjevovoda, sportsko-rekreacijskih objekata.

– Što se infrastrukture tiče, radovi su se zahuktali jer je bitno iskoristiti sredstva koja smo za tu svrhu dobili iz Europe. U protivnom ćemo ih morati vratiti – kaže privatni konzultant za financiranje poduzeća Ivica Žuro, koji je angažiran na projektima s EU predznakom.

image
Josko Ponos/ Cropix

Riječ je o tome da je zbog pandemije proračunsko razdoblje 2014. – 2020. produljeno na ovu godinu, pa je zadnji tren da radovi koji se financiraju europskim novcem krenu.

– Taj novac je davno povučen, a dokumentacija koja je pripremljena kompletirana, tako da se pošto-poto moralo krenuti s radovima – kaže Žuro.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj je u listopadu izdana 1031 građevinska dozvola. Riječ je o 891 dozvoli za zgrade (86,4 posto) i 140 dozvola (13,6 posto) za ceste, pruge, cjevovode, mostove i sportska borilišta.

U stanogradnji je i dalje angažirano najviše građevinske operative. Koji su razlozi za to?

– Koliko se god očekivalo da će nas pandemija u 2020. sve zajedno protresti i resetirati, to se nije dogodilo, zahvaljujući, dijelom, domaćim mjerama, kao i sredstvima koja su "ubačena" u naš financijski sustav. Zato cijena metra četvornog stana i dalje raste, a za razliku od 2009., kada je u krizi na tržištu bilo neprodanih stanova, danas je potražnja za stanovima u novogradnjama veća od ponude – ističe konzultant Žuro i dodaje da se 2019. nije bilježio manjak likvidnosti pa su sve započete investicije najvećim dijelom dovršene.

image
Tom Dubravec/ Cropix

– Unatoč pojavi više stope inflacije 2021., i dalje se za nekretnine daje polog već u projektnoj fazi, pogotovo kod investitora s referencijama i iskustvom. Potražnja domaćih kupaca za stanovima narasla je trideset posto, a stranci ovdje kupuju nekretnine cijeneći činjenicu da smo sigurna država za život te, naravno, zbog atraktivne jadranske obale – veli naš sugovornik.

Prema vrstama radova, u listopadu je izdano 805 dozvola za novogradnju, ili 78,1 posto više nego lani, i 226 dozvola za rekonstrukcije, odnosno 21,9 posto više nego u listopadu prošle godine.

Na godišnjoj je razini broj građevinskih dozvola za zgrade veći za 17,9 posto.

Predviđena vrijednost radova za dozvole izdane u listopadu ove godine je 2.980 644 kuna.

– Među ostalim i zbog ulaznih troškova rada, raste cijena zemljišta u velikim gradovima i jadranskom pojasu, što rezultira porastom cijena metra četvornog stana, što je već naša konstanta, a izvjesno je da će se takav trend nastaviti – kaže Žuro, i predlaže uvođenje austrijskog modela gradnje stanova za najam u manjim mjestima u blizini velikih gradova jer je mladim obiteljima sve teže doći do prve nekretnine.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

– Zato bi u određenim aglomeracijama trebalo obnoviti ili nadograditi cestovnu infrastrukturu, kako bi oni koji žive u zaleđu velikih gradova brže dolazili do posla. I za tu su nam svrhu na raspolaganju EU sredstva. Dalje što bi trebalo učiniti jest ukinuti komunalni doprinos ili smanjiti porez na plaću onima koji se dosele u manje sredine oko gradova – ističe privatni konzultant Ivica Žuro.    

Prema vrstama građevina, u listopadu je 7401 dozvola izdana za zgrade, ili 16,2 posto više nego u istom razdoblju lani, dok se kod ostalih građevina bilježi rast za 1,8 posto, a izdane su 1324 građevinske dozvole u prvih deset mjeseci ove godine.

Prema izdanim građevinskim dozvolama u listopadu 2021., predviđeno je građenje 1809 stanova, s prosječnom površinom od 91,2 m². U deset mjeseci izdano je 13,8 posto više građevinskih dozvola. U prvih deset mjeseci ove godine u Hrvatskoj je izdano 8725 građevinskih dozvola, što je rast od 13,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. ožujak 2023 06:39