StoryEditor
Hrvatskaspol I ‘KORONA‘

U Hrvatskoj je skoro podjednak broj zaraženih muškaraca i žena, no što to znači u praksi? Žene su u prednosti zbog dvije stvari...

27. ožujka 2020. - 12:29
Ilustracija/AFP

Jesu li žene doista otpornije na koronu?

Prema najnovijim podacima koje je jutros iznio ministar zdravstva Vili Beroš, U Hrvatskoj je na COVID-19 pozitivno je 54 muškaraca i 46 posto žena. Što, realno govoreći, nije neka velika razlika. Dobar dio oboljelih zarazu je pokupilo vrativši se iz Italije, Austrije i Njemačke. Riječ je uglavnom o muškarcima koji su u tim zemljama radili. I koji su se, nakon što je izbila epidemija, vratili u Hrvatsku.

Koronavirus je i u Kini, pokazalo je opsežno istraživanje tamošnjih znanstvenika, podjednako napadao i muškarce i žene. Ono, međutim, u čemu su žene bile u prednosti bila je stopa smrtnosti. U Kini je od koronavirusa u prva dva mjeseca od izbijanja epidemije preminulo 2,8 posto muškaraca i 1,7 posto žena.

U Italiji prema do sada dostupnim podacima ta je disproporcija još i veća. Tamo je na virus pozitivno testirano 60 posto muškaraca. A od stopa smrtnosti među muškarcima je na čak 70 posto. U Južnoj Koreji situacije je nešto drukčija. Tamo je virusom zaraženo više žena (61 posto). Ali među umrlima i dalje prevladavaju muškarci sa 54 posto udjela.

Što to znači u praksi?

To znači da je u Italiji na svakih 10 žena umrlih od koronavirusa umre 14 muškaraca. Da je u Kini na svakih 10 umrlih žena preminulo 18 muškaraca. U njemačkoj 16, Iranu i Francuskoj po 14. A u Južnoj Koreji 12 muškaraca umre na 10 žena.

Žene su u prednosti zbog dvije stvari. Boljeg imunološkog sustava od muškaraca i zdravijih životnih navika. One puše manje od muškaraca, što se u ratu sa koronom može pokazati presudnim.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, na globalnoj razini puši 36 posto muškaraca i 7 posto žena. Generalno manje konzumiraju alkohol. Muškarac prosječno godišnje popije 11 litara, a žene samo 2 litra. Slijedom toga, muškarci više pobolijevaju od visokog tlaka, kroničnih kardiovaskularnih i plućnih bolesti. Koje su također jedan od okidača za smrtne slučajeve u ovoj epidemiji.

Muškarci se, nadalje, ne pridržavaju higijenskih uputa onako ustrajno kao žene. Što sve zajedno generira znatno veću stopu smrtnosti od žena.

To, međutim, ne znači da će koronavirus zaobići žene. Nego samo da će ga one vjerojatno lakše preboljeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

16. rujan 2020 11:45