StoryEditor
Hrvatskau dobru i zlu

U Hrvatskoj je lani sklopljeno 55 istospolnih životnih partnerstava; Doznajemo koliko je takvih zajednica u Dalmaciji, a jedan trend posebno je zanimljiv

Piše Marina Karlović-Sabolić
23. svibnja 2019. - 15:37
shutterstock_258089618

Svi Markićkini referendumi, sva strašenja naroda gay brakovima, svo ono tjeranje vještica na prosvjedima i istjerivanje đavla po medijima bilo je, zapravo, potpuno nepotrebno.

Broj životnih partnerstava istoga spola u Hrvatskoj toliko je malen da se katolička srž ovog našeg malog naroda doista nema za što brinuti.

Prema službenim podacima iz Registra životnog partnerstva Ministarstva uprave, tijekom 2018. godine diljem su zemlje bila sklopljena tek 55 životna partnerstva osoba istoga spola.

U čitavoj Dalmaciji – samo četiri.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji, u kojoj živi, radi i voli 463 tisuće stanovnika, prošle su godine sklopljena tek dva životna partnerstva: jedan osoba muškog, drugi osoba ženskog spola.

Jednako koliko i u Zadarskoj. S razlikom da su u toj najsjevernijoj dalmatinskoj županiji oba životna partnerstva sklopili muškarci. U Dubrovačko-neretvanskoj i Šibensko-kninskoj županiji, prema podacima, prošle godine nije bilo službeno registriranih istospolnih partnerstava.

Dva sklopljena partnerstva zabilježila je i Varaždinska županija. Po jedno, pak, imaju Krapinsko-zagorska, Sisačko-moslovačka, Bjelovarsko-bilogorska, Osječko-baranjska, Vukovarsko srijemska te Međimurska županija.

Nešto veći broj službena je statistika već tradicionalno bilježi u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji. U tim dvjema sredinama na zapadu Hrvatske registrirana su po 4 životna partnerstva osoba istoga spola.

Potpuno odskače Zagreb. U njemu je tijekom prošle godine registrirano 35 životnih partnerstava: 16 koja su sklopili muškarci i 19 koje su registrirale žene. Od toga broja petero su partnerstava registrirali strani državljani.

Zanimljiv je još jedan trend. Od kada je Zakonom o dozvoljena registracija istospolnih životnih partnarstva, njihov broj je, zapravo, u konstantnom padu.

Svojevrsni boom zbio se tek nakon usvajanja Zakona o životnom partnerstvu osoba istoga spola, kada su u periodu od kolovoza 2014. do kraja 2015. godine, u Hrvatskoj ozakonjena 108 životna partnerstva: 57 između partnera muškog, a 51 između partnerica ženskog spola.

Godinu dana kasnije, tijekom 2016., taj se broj gotovo pa prepolovio. Dijelom i zbog kraćeg kalendarskog razdoblja, dijelom i zbog manjeg interesa. Zabilježena su ukupno 66 životna partnerstva: 35 koja su sklopili muškarci, a 31 žene.

Brojka je bila manja i 2017. Tada su sklopljena ukupno 64 životna partnerstva: 36 „muških“ i 28 „ženskih“.

Ukupno gledano u ove četiri i pol godine, tek manje od 300 registriranih istospolnih partnerstava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

15. siječanj 2021 16:33