Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

Koronavirus
StoryEditor
Hrvatskanajbolji u naraštaju

U helikopteru koji je pao kod Zlarina bio je i Sinjanin Tomislav Baturina: životni put i čelično zdravlje odveli su ga među letače

Piše Toni Paštar
27. siječnja 2020. - 20:08
Tomislav BaturinaNikolina Vuković Stipaničev/HANZA MEDIA, privatni album

U srušenom helikopteru "Kiowa warrior" koji je danas pao kod Zlarina, jedan od stradalih pilota bio je Tomislav Baturina. Iako njegovo tijelo još nije pronađeno, sve je manje nade da bi on mogao biti pronađen živ.

Krik boli odjeknuo je od Zadra gdje Tomislav živi sa suprugom Monikom i kćerkicom koja će u ožujku napuniti dvije godine preko Sinja gdje mu živi majka i brojna rodbina do vrličkog kraja, sela Maovice gdje mu je rođen pokojni otac Slavko i rodbine u Kosorama.

Poslije završene srednje škole Tomislav je upisao i kao kadet HV uspješno završio Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Tomislavov otac Slavko bio je dragovoljac Domovinskog rata, a kao zapovjednik i časnik ratno krštenje kao vođa i zapovjednik suboraca imao je u neravnopravnoj bitci u Vrlici u kolovozu 1991. godine.

Poslije Domovinskog rata u kojemu je prošao brojne bitke i ratišta Slavko Baturina kao časnik nastavio je djelatnu službu u HV sve do umirovljenja. Njegov sin Tomislav, koji je upijao sve vezano za Domovinski rat kao dijete sanjao je budućnost u miru.

Dogodilo se da su ga životni put i čelično zdravlje odveli među letače. Poslije završenog fakulteta i pilotskog ispita raspoređen je u HRZ kao djelatna vojna osoba gdje je pokazivao izuzetni dar i pilotske sposobnosti. Najbolji u svom naraštaju Tomislav Baturina bio je jedan od najperspektivnijih mladih pilota i kao takav je upućen na obuku za upravljanje "Kiowa warriorom".

Tomislav je odrastao u Sinju gdje mu je obitelj imala obiteljsku stambenu kuću. Tu je stekao veliki broj prijatelja, a bio je i aktivni nogometaš u mlađim kategorijama NK Junak i to kao čuvar mreže. I poslije odlaska u Zagreb na školovanje i rad često je dolazio u rodni grad, susretao se s prijateljima i poznanicima. I Tomislavova supruga je Sinjanka pa je mladi par, kada su imali slobodnog vremena, dolazio u posjet rodbini i prijateljima.

Sinjani, a naročito njegovi poznanici i prijatelji, s ponosom su dočekali Tomislava kada je u alkarski grad u dva navrata doletio upravo s "Kiowa warriorom". Prvi put u ožujku prošle godine u okviru "tehničkog zbora" u povodu obilježavanja 12. obljetnice Motorizirane gardijske brigade, kojoj je Sinj bio domaćin. Baturina je potpuno nečujno došao s ubojitom letjelicom lebdeći među obližnjim zgradama u sinjskom Gradskom parku. Bio je to prvi susret Sinjana s tim helikopterom kojega nazivaju ubojicom tenkova.

Drugi put Baturina je istim helikopterom prošloga ljeta u okviru priredbe "Sinj Air Show" izveo pokaznu vježbu na sinjskom sportskom aerodromu kada je tisuće nazočnih oduševljeno točkom koju je on izveo užarilo dlanove od dugotrajnog pljeska.

#KIOWA WARRIOR#TOMISLAV BATURINA

Izdvojeno