StoryEditor
HrvatskaTV SLIKA IZBORA

U dugoj TV sjeni ostali su ‘mali‘ veliki gradovi poput Dubrovnika, Šibenika, da ne govorimo o Sinju, Imotskome, Trogiru, Drnišu, Omišu, otocima...

Piše Siniša Kekez
17. svibnja 2021. - 14:01
Srđan Vrančić/Cropix

Nakon prvog kruga izbora sve četiri nacionalne televizije organizirale su sučeljavanja na kojima su redovito gostovali kandidati iz četiri velika grada, Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka.

Tu je stizalo od četiri do šest kandidata, neki od njih na sučeljavanja ne bi ni došli, pri čemu televizije nisu imale opciju, kao u nekim drugim TV emisijama, da uskoči neki drugi kandidat, kojemu su kamera i mikrofon toliko vrijedni da bi i dotrčao do Zagreba.

I na izboru kandidata primijenjena je tehnika velike četvorke ili šestorke, a ostali kao da su se, bez gledatelja, natjecali u Ligi za opstanak.

U dugoj TV sjeni ostali su "mali" veliki gradovi poput Zadra, Dubrovnika, Šibenika, Varaždina, Vukovara, Pule, da ne govorimo o Sinju, Imotskome, Trogiru, Gospiću, Čakovcu, Kninu, Drnišu i Omišu ili o famoznoj otočnoj orijentaciji.

Sučeljavanja iz tih sredina bila bi zanimljiva gledateljima, a donijela bi i nove ideje i vidljivost političarima koji iz njih dolaze, a ne da se perpetuiraju problemi, rješenja i kadrovi četiri velika grada, koji su daleko od uzorno vođenih urbanih sredina.

image
Branko Dukić, HDZ-ov zadarski kandidat za gradonačelnika, nije imao priliku za nacionalno TV sučeljavanje kao kandidati četiri velika grada
Luka Gerlanc/Cropix

Manje sredine došle su do spomena tek u zadnjim satima izborne noći, baš kao i županije, iako bi sučeljavanja unutar tih zatvorenih, a moćnih sredina bila i te kako zanimljiva. Televizijsko vrijeme raspodijeljeno je kao u političkom životu, oni koji uglavnom nemaju više što ponuditi i reći dobivaju previše prostora, a drugi koji gore od želje da iznesu svoje ideje ne dolaze do prostora.

image
Marko Vučetić, SDP-ov zadarski kandidat za gradonačelnika, također bez nacionalnog TV sučeljavanja
Luka Gerlanc/Cropix

Ne stoji pri tome ni argument da je u četiri velika grada nastanjeno "pola Hrvatske" a da je politička i ekonomska moć još i veća. Kada bi tako i bilo, opet bi ostatku pripadala barem trećina medijskog prostora, koji ne dobivaju ovom metodom.

'ŠERIFI'. A GDJE SU ŽUPANI I GRADSKA VIJEĆA?

Tri velika grada zapasala su prostor nakon što su desetljeća Bandićeve vladavine spustile Zagreb s Tuđmanovih metropolitanskih visina na mjeru i veličinu Splita, Rijeke i Osijeka. Četiri velika hrvatska grada danas zauzimaju mjesto koje je prije u nogometu zauzimala "velika četvorka", a teško da ijedan drugi, manji grad može odigrati ulogu povremenih šampiona koju su tada odigravali Željezničar ili Vojvodina. Iznenađenja su danas teško moguća.

image
Dubrovački kandidati Mato Franković i Pero Vićan nisu se uspjeli predstaviti široj nacionalnoj TV publici
Cropix

Ako se, po nogometnoj analogiji, velika četvorka dodatno razgrana, mogla bi tražiti da sama organizira svoje izbore, kao nedavno najbogatiji eurpski klubovi. Lokalni izbori za najveće gradove, pa da se nakon njih organiziraju izbori u manjim sredinama, gdje bi eventulano mogli plasirati kadrove koji su propali na "velikim" izborima.

S druge strane, gradonačelnički kandidati u potpunosti su zasjenili izbore za gradska vijeća. U personaliziranoj kamanji gotovo da se nisu analizirale liste za Gradska vijeća, koja su imala zanimljiva i jaka imena. A baš će Gradska vijeća, za koje nema drugoga kruga, odlučivati i o politici gradonačelnika, ako se "šerifi" ne odluče upustiti u političku trgovinu i kombinatoriku.

image
Blaženko Boban, kao i većina župana, nisu imali priliku na nacionalnim TV postajama iznijeti svoje ideje
Božo Vukičević/Cropix

Ni gradonačelnički kandidati nisu isticali kandidate sa svojih lista, čak ni onda kad su bili deficitarni znanjem, diplomom ili iskustvom. Valjda se smatra da osobno nisi dovoljno jak, ako moraš spominjati nekoga od kandidata za Gradsko vijeće sa svoje liste. Izuzetak je, koliko smo vidjeli, bio jedino Miroslav Škoro koji je nekoliko puta spomenuo da je na njegovoj listi kao stručnjak za pitanje Jakuševca bivši ministar i mostovac Slaven Dobrović. S njim se nekoliko puta i snimio, nije važno iz kojih pobuda. Ostali su se držali kao oni koji velike gradove imaju u malome prstu, čak i onda kada je i najmanjim gledateljima bilo jasno da ne vladaju matreijom.

image
Gradonačelnica Supetra Ivana Marković, kao i većina otočnih kandidatkinja i kandidata, predaleko su od nacionalnih TV studija
Duje Klarić/Cropix

Tako je i televizijski tretman lokalnih izbora pokazao diktat najgolije većine, koji je vidljiv i u raspodjeli mandata, televizijskog prostora ili u hrvatskoj inačici dioničarsta gdje 51 posto znaćoi sve, a 49 posto ništa.

Ni ovi lokalni izbori to nisu promijenili, što njihovu navodnu revolucionarnost svodi na realnu mjeru. Ili će u drugom krugu do televizijskoga prostora doći i kandidati izvan četiri velika grada?

image
Miroslav Škoro jedan je od rijetkih kandidata koji je spominjao članove svoga tima, Anu Lederer za kulturu i, osobito, Slavena Dobrovića za ekologiju
Goran Mehkek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2021 07:46