StoryEditorOCM
HrvatskaKORONA NE STAJE

U čak 50 posto uzoraka kod nas pronađen opasniji britanski soj koji postaje najdominantnija varijanta virusa u Hrvatskoj! Prate ga drugačiji simptomi, evo koji

Piše PSD
14. ožujka 2021. - 18:14

I ovaj tjedan Hrvatska završava s porastom broja oboljelih od koronavirusne bolesti. Epidemiologinja Iva Pem Novosel za Dnevnik HTV-a kazala je kako je uzrok tome nepridržavanje epidemioloških mjera.

- Brojevi ukazuju na to da su se ljudi, vjerojatno željni druženja, opustili, rekla je Pem Novosel.

Rekla je i da rezultati studije pokazuju da je od 490 uzoraka koji su bili poslani na sekvenciranje, oko 50% bila tzv. britanska varijanta koronavirusa.

- To ukazuje na to da raste udio te varijante u populaciji i to nam treba biti još jedan poziv na oprez - kazala je Pem Novosel.

Prema podacima Ureda za nacionalnu statistiku u Velikoj Britaniji, najčešći simptomi britanskog soja koronavirusa su kašalj, grlobolja, umor i bolovi u mišićima. Dosadašnji podaci ukazuju na tu da osobe zaražene ovim sojem koronavirusa manje doživljavaju gubitak mirisa i okusa, prenosi N1

Analiza koja je prikupljala podatke o simptomima nije pokazala razlike u prevalenciji gastrointestinalnih simptoma (poput mučnine i proljeva), otežanog disanja ili bolova u trbuhu.

Lawrence Young, virolog i profesor molekularne onkologije sa Sveučilišta Warwick u Velikoj Britaniji, naveo je da mutacije u britanskom soju mogu utjecati i na simptome kod zaraženih osoba.

“Ova varijanta virusa brže se prenosi i čini se da zaražene osobe imaju veće opterećenje virusom, što znači da proizvode više virusa. To bi moglo rezultirati raširenijom infekcijom u tijelu, što može uzrokovati jači kašalj, bolove u mišićima i umor”, kazao je Young.

“Osim toga, kod ovog soja su zabilježene 23 promjene u odnosu na izvorni soj, a neke od tih promjena mogu utjecati i na imunološki odgovor tijela te na raspon simptoma povezanih s infekcijom”, dodao je.

Richard Tedder, viši istraživač u medicinskoj virologiji, istaknuo je da bi promjena simptoma, osobito onih koji su povezani s infekcijom gornjih dišnih puteva, mogla biti jedan od razloga zašto se ovaj soj brže prenosi.

“Kašalj i kihanje mogu značajno povećati količinu virusa koji se širi u okruženju”, kazao je Tedder za Huff Post govoreći o britanskom soju virusa.

Čak i male promjene u simptomima mogu izazvati velike promjene i utjecati na to da se virus lakše širi i prenosi među ljudima, dodao je Tedder. Pojasnio je da upravo zbog toga treba održavati distancu i nositi masku jer te preventivne mjere mogu smanjiti količinu virusa koju zaražena osoba može širiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2023 04:18