StoryEditor
Hrvatskarazbijene kosti

Tužila državnu firmu i sada joj moraju platiti odštetu: hrvatska policajka nakon duge smjene pala preko snijegom pokrivene ceste i teško se ozlijedila

Piše PSD
12. siječnja 2022. - 20:51

Policajka Marina pala je na cesti prekrivenoj snijegom te je zadobila teške tjelesne ozljede. Hrvatske ceste moraju joj platiti odštetu, piše Danica.hr. 

Prema presudi koja je donesena ovaj tjedan, ona je u veljači u Jasenovcu, ispred pekarnice, u padu na neočišćenom kolniku zadobila prijelom zgloba i obje potkoljenične kosti lijeve noge. Svjedoci, policajci Matija i Alen, upravo su s njom bili odradili smjenu od 20 navečer do 8 ujutro.

Nesreća se dogodila u 8.15 ujutro. Svjedoci kažu kako je policajka bila u radnoj odjeći i obući, odnosno službenim zimskim čizmama te da je te noći padao snijeg kojeg je bilo i na cesti. Marina je hodala kolnikom jer je nogostup bio zatrpa velikim snijegom i parkiranim vozilima.

Prometni vještak ustanovio je kako je policajka u Ulici hrvatskih branitelja ispred Pekarne Pecolaj izlazila na kolnik te se poskliznula i pala.

“U trenutku pada bila je u normalnom hodanju i kretala se brzinom od 4,7 km/h. Na mjestu nesreće rubni dio površine kolnika je pod nagibom od 14 posto u dužini od 0,7 metara, nakon čega se nagib smanjuje na 2 posto, pa hodanje takvim površinama koje su mjestimično zaleđene sigurno može izazvati neravnotežu i pad”, naglasio je sudski vještak.

Hrvatske ceste, međutim, osporile su sve navode tvrdeći kako je “cesta održavana po pravilima struke te je za nastanak nezgode odgovorna i policajka koja nije prilagodila svoje kretanje zimskim uvjetima na cesti, te nije koristila nogostup”.

No, sud je odbio njihovo svjedočenje tvrdeći kako je “uzrok nastanka štetnog događaja činjenica da je na kolniku bilo snijega, a ispod njega vjerojatno i leda što je dovelo do klizavosti površine kolnika i poskliznuća tužiteljice”

“Iz iskaza svjedoka proizlazi da u momentu nastanka ovog štetnog događaja cesta nije bila očišćena u potpunosti od snijega, a time niti sigurna za promet motornih vozila i kretanje pješaka”, zaključio je sudac.

Policajki Marini dosuđena je odšteta od 65.000 kuna, naknada za tuđu pomoć u kući od 4800 kuna te joj Hrvatske ceste moraju pokriti i gotovo 18.000 kuna troškova postupka. Ukupno, dakle, oko 88.000 kuna, a postane li presuda pravomoćna iznos bi s kamatama mogao premašiti 100.000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2022 12:53