StoryEditorOCM
Hrvatskaposjet hrvatskoj

Turski predsjednik Erdogan u Sheraton je stigao u koloni od 50 vozila, na trasi su uklonjene kante za smeće, ne vrši se dostava hrane

Piše JL
7. rujna 2022. - 21:38

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan večeras u 20 sati i 25 minuta sletio je u Zagreb.

Željezne ograde, policijske vrpce, uklonjene kante za smeće, pojačana prisutnost policije na trasi kojom će se kretati štićena kolona s Recepom Tayyipom Erdoğanom samo su neke od vidljivih mjera osiguranja turskog predsjednika i delegacije tijekom dvodnevnog posjeta Hrvatskoj, piše Jutarnji list.

Iako je riječ o posjetu visokog sigurnosnog rizika, prošlih dana ipak nismo viđali radnike komunalnih službi da vare šahtove kao kad su u Hrvatsku dolazili američki predsjednik George W. Bush ili francuski Emmanuel Macron.

image

Kolona od 50 vozila u vožnji Zagrebom

Marko Todorov/Cropix

Sasvim je sigurno mjere osiguranja diktiralo osiguranje turskog predsjednika i listu zahtjeva dostavilo hrvatskim sigurnosnim službama i policiji.

Naime, ono što se srijedu vidjelo na ulicama i ono što će sa na njima vidjeti u četvrtak pripremano je od trenutka kad je dogovoren službeni posjet daleko od očiju javnosti.

Jedna od sigurnosnih začkoljica je i to da javnosti nije priopćen točan termin dolaska turskog predsjednika i njegova slijetanja u zagrebačku zračnu luku.

image

Hrvatska policija blokirala je pola grada

Ronald Goršić/Cropix

Kao i kod brojnih drugih državničkih posjeta, u osiguranje turskog predsjednika uključena je elitna jedinica ATJ Lučko s najsuvremenijiom tehnikom i snajperistima na krovu hotela u kojem će odsjesti.

Za turske službe sigurnosti posjeti području jugoistočne Europe i Balkana posebno su rizični, jer su u svibnju 2018. imali dojavu da bi na predsjednika Turske mogao biti izvršen atentat tijekom njegova posjeta balkanskim zemljama. Tada je ta dojava došla od grupe turskih državljana koji žive u Makedoniji.

Uoči dolaska turskog predsjednika Erdoğana ispred hotela Sheraton prostrt je crveni tepih.

image

Policija je raspoređena duž trase

Marko Todorov/Cropix

Prema informacijama novinara Jutarnjeg kod Sheratona, promet oko hotela trenutno se ne odvija, a policija osobe s torbama i ruksacima usmjerava dalje od same zgrade hotela.

Istovremeno, promet je blokiran u Ulici Grada Vukovara kod Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski.

Platforma za dostavu hrane i drugih potrepština Wolt svoje je korisnike obavijestila da zbog službene posjete turskog predsjednika Zagrebu neće vršiti dostave u određene dijelove grada, piše Jutarnji list.

image

Erdoganovo osiguranje

Ronald Goršić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. siječanj 2023 00:00