StoryEditorOCM
HrvatskaUSPONI I PADOVI

Turbulentan život Josipe Rimac: ‘kninska kraljica‘ postala je gradonačelnica sa samo 25 godina, još se ranije udala i rodila dijete, a karijeru joj je obilježilo nekoliko afera

Piše PSD
19. siječnja 2022. - 21:56

Josipu Rimac, čija je politička karijera započela u Kninu, a nastavila se na HDZ-ovu vrhu, RTL opisuje kao ljubiteljicu skupe mode, visokog društva i unosnih poslova. Njezina djela i danas privlače pažnju javnosti, zbog čega je na spomenutom portalu predstavljena njezina životna priča.

Takozvana 'kninska kraljica' učlanila se u HDZ sa samo 16 godina i bila gradonačelnica Knina u čak dva mandata.

Mnoga joj je vrata otvorio Tomislav Karamarko, u ono vrijeme prvi čovjek oporbene stranke HDZ-a. Rimac je izabrana za direktoricu njegove izborne kampanje, no rezultati nisu ispunili očekivanja, odnosno, kako navodi RTL, Josipa od "Tome" nije napravila premijera. 

Gradonačelnica s 25 godina

Još ju je 2014. godine istraživao USKOK zbog sumnji da je zloupotrebom svoje političke moći osigurala protuzakonito vlasništvo nad stanom u Kninu i tako oštetila državu za 548.000 kuna. Prema novijim saznanjima, istraga traje i dalje. 

Rimac je izjavila kako dolazi iz tipične je dalmatinske radničke obitelji. Dok je njezin otac radio u inozemstvu, majka se posvetila njoj i njezinim četirima sestrama. Otac se pak po povratku dao u poljoprivredu.

Tijekom srednje škole Josipa se uključila u rad Crvenog križa u Kninu, a u svibnju 2000. godine postala je njegova najmlađa ravnateljica ikad.

Malo po malo uključila se u HDZ-ove ogranke, što na lokalnoj, što na nacionalnoj razini, a 2005. sa svega 25 godina imenovana je gradonačelnicom Knina.

image
Tom Dubravec/Cropix

Na toj je poziciji ostala cijelo jedno desetljeće, prije no što je pošla za Karamarkom. 

Afera 'broš'

Činjenica da je mlada gradonačelnica stala uz bok prvom čovjeku HDZ-a nije bila po volji tadašnjoj premijerki Jadranki Kosor​, i tako se dogodila poznata "afera broš". Naime, Kosor je Rimac u kuverti poslala broš kojeg joj je ona ranije bila poklonila.

Nakon što je na prvim izborima izgubila, uskoro je ušla u Sabor umjesto Božidara Kalmete. Ponovno se kandidirala i za gradonačelnicu Knina 2017. godine, no pobjedu je odnio neovisni kandidat Marko Jelić.

Josipa se nakon toga ipak uspjela podići na noge. Naime, Vlada ju je imenovala državnom tajnicom u Ministarstvu uprave.

Četiri mjeseca u Remetincu

Zbog afere s vjetroelektranama, Rimac je tri godine kasnije završila u remetinečkom pritvoru, a budući da se istraga širila, a Josipa nije smjela utjecati na svjedoke, od predviđenih mjesec dana tamo je ostala duga četiri mjeseca, piše RTL.

Ženski odjel u Remetincu dijelila je s još tridesetak zatvorenica. Već u prvih nekoliko dana smršavila je četiri kilograma.

Mlada majka

Josipa je uz političku karijeru, i to već vrlo mlada, gradila obitelj. Udala se s 20 godina za supruga Danijela Rimca, a tri godine kasnije rodila je kćer Katju.

Kad joj je kći imala deset godina, Rimac je izjavila da ne žali zbog svega što je prošla. Dodala je i da kćerkici priželjkuje brata ili sestru, ali i da je svjesna koliko je uz njezin posao teško imati bebu.

- Stigla sam i završiti fakultet, baviti se politikom, humanitarnim radom - rekla je u intervjuu prije deset godina, uoči svog ozbiljnijeg političkog uzleta. 

Skup ukus

U javnosti se naširoko raspredalo i o njezinom životnom stilu. Naime, Rimac je pažnju plijenila skupocjenim dizajnerskim komadima i modnim dodacima.

Nacional je, primjerice, prije nekoliko godina iz više izvora saznao da političarka posjeduje skupocjenu kolekciju ženskih torbi, nakita i odjeće čija vrijednost, po svemu sudeći, premašuje iznos od dvadeset tisuća eura. Iz kuće navodno nije izlazila bez "5000 eura na sebi", prenosi RTL.

U predizbornoj kampanji HDZ-a pojavljivala se u haljinama Aleksandre Dojčinović, u Burberryjevim kaputima, s markiranim naočalama, i drugim skupim predmetima.

Snalažljiva i poduzetna, trenutno je zaposlena u podružnici Građevinskog poduzeća GŽP iz Sarajeva, piše RTL

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2023 21:51