StoryEditorOCM
HrvatskaALAN ŠUSTIĆ

Tuga, šok i nevjerica u Rijeci: U 59. godini preminuo ugledni liječnik, bio je i sudionik Domovinskog rata

Piše Vijesti SD
2. studenog 2023. - 09:58

Prof. dr. sc. Alan Šustić preminuo je u 59. godini. Ova tužna vijest snažno je odjeknula u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, piše Novi list.

U njegovoj biografiji navodi se kako je rođen u Rijeci 16. srpnja 1965. godine i obnašao je mnoge važne dužnosti, pogotovo u zdravstvenom i obrazovnom sustavu. Bio je dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Odlukom Senata Sveučilišta u Rijeci u studenome 2013. godine imenovan je za v. d. dekana Fakulteta zdravstvenih studija u osnivanju, a u prosincu 2014. godine izabran je za dekana istog fakulteta.

Medicinski fakultet u Rijeci upisao je 1983., a završio 1989. te je odmah nakon toga zaposlen u KBC-u Rijeka, prvo na Hitnom medicinskom traktu, a zatim i na Zavodu za anesteziologiju i intenzivno liječenje.

Također je zabilježeno kako je uveo više tehnika i nekoliko službi u KBC-u Rijeka. Godine 1996. sa suradnicima je prvi u ovom dijelu Europe u kliničku praksu uveo metodu perkutane dilatacione traheostomije, koja se i danas rutinski primjenjuje u Jedinici intenzivnog liječenja Klinike za anesteziologiju i intenzivno liječenje KBC-a Rijeka. Nekoliko godina kasnije, točnije 1998., postao je osnivač i prvi voditelj Ambulante za bol i palijativnu medicinu.

Još 2001. imenovan je prvim pročelnikom novoosnovane katedre za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje Medicinskog fakulteta u Rijeci. Bio je i predsjednik Savjeta za znanost Sveučilišta u Rijeci i aktivan član različitih povjerenstava i komisija pri Sveučilištu u Rijeci i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. Nedavno je imenovan članom Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, a odlazi kao pročelnik Katedre za anesteziologiju, reanimatologiju, hitnu i intenzivnu medicinu Medicinskog fakulteta u Rijeci, na kojem je bio i voditelj sveučilišnog specijalističkog studija - Hitna medicina, piše Novi list.

Dobitnik je više strukovnih i sveučilišnih priznanja, zahvalnica i nagrada. Bio je i član ekipe koja je dobila godišnju Nagradu grada Rijeke za 2007. godinu za "prvu uspješnu transplantaciju jetre u Rijeci". Dobitnik je godišnje Nagrade Grada Rijeke i za 2005. za "značajan napredak i dostignuća na području anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja".

Alan Šustić je kao liječnik dragovoljac i kasnije kao član anesteziološko-kirurških ekipa bio sudionik Domovinskog rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 13:27