StoryEditorOCM
HrvatskaBILO JE ‘neizbježno‘

Tuga hrvatskog zdravstva: dvije starije teške bolesnice ugurane u isti krevet?! ‘Ma, to je bilo samo nakratko...‘

Piše ivana krnić/JL
19. travnja 2023. - 18:06

Ogorčeni pacijenti poslali su Jutarnjem listu fotografiju koja je snimljena u petak 14. travnja na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu u Općoj bolnici "Dr. Ivo Pedišić" u Sisku. Na njoj se vide dvije starije ženske osobe koje su zajedno smještene u krevetu širine 90 cm, odnosno na ležaj za jednu osobu.

Autentičnost fotografije tužnog prizora hrvatskog zdravstva, na kojem dvije starije žene leže na boku naslonjene jedna na drugu, jer drugačije ne mogu stati na krevet, potvrdio je ravnatelj bolnice mr. sc. Tomislav Dujmenović, dr. med.

Za Jutarnji list je u pisanom obliku kazao kako je u to vrijeme bilo previše pacijenata te da su dvije gospođe samo kratko bile zajedno u krevetu.

- Nastavno na nedavna događanja u OHBP u Općoj bolnici Sisak, u petak 14. travnja u periodu od 13-15 h bilo je više od 60 pacijenata, a od toga veliki broj teških pacijenata koji su se morali pregledati, obaviti dijagnostičku obradu i hospitalizirati - kaže Dujmenović.

Nadalje, opravdavajući prizor s fotografije, govori da su u razmaku od oko sat vremena kolima Hitne medicinske pomoći dovezene tri teško bolesne osobe čije je stanje zahtijevalo reanimaciju i stavljanje na respirator u hitne boksove.

Zbog nedostatka prostora, nadalje ističe, u jednom su trenutku dvije ženske osobe bile smještene na istom ležaju, i to na vrlo kratko vrijeme, dok im nije osiguran adekvatan prostor.

- Zbog velikog broja kompleksnih pacijenata u periodu od 13 do 15 sati, osobno sam, s glavnom medicinskom sestrom, došao u pomoć osoblju OHBP-a. Uz sve navedeno, nazvao sam i ravnateljicu ZZHM-a da se bolesnici iz rubnih dijelova naše Županije odvezu u okolne bolnice i dao upute liječnicima internistima da nakon pregleda bolesnike pošalji u okolne bolnice koje imaju veći kapacitet - kaže Dujmenović i tvrdi da je kroz nekoliko sati situacija dovedena pod kontrolu.

- Naš primarni cilj je zaštita zdravlja i života naših pacijenata i ovim putem iskazujem žaljenje ako je ovo bila neugodna situacija za pacijente, ali u tom trenutku je bila neizbježna kako bi se izbjegli puno ozbiljniji i neugodniji scenariji, zaključio je ravnatelj sisačke bolnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 04:57