StoryEditor
HrvatskaOpet po Franji

Tuđmana zasuli jajima: spomenik prvom hrvatskom predsjedniku ponovno se našao na meti, policija traga za počiniteljima

Piše JL
15. veljače 2019. - 01:10

Spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu u Zagrebu u četvrtak navečer ponovno se našao na meti vandala kad ga je nepoznata osoba gađala jajima, javlja Jutarnji list.

Policija traga za počiniteljem.

Uz ovaj se spomenik autora Kuzme Kovačića, a koji je svečano otkriven prije dva mjeseca, veže nekoliko incidenata u posljednje vrijeme.

U srijedu je na Prekršajnom sudu u Zagrebu bivši branitelj i aktivist Zoran Ercegkažnjen s 15 dana zatvora uvjetno na godinu dana, 500 kuna sudskih troškova i zabranom prilaska spomeniku. Kažnjen je zbog narušavanja javnog reda i mira na otvaranju spomenika, točnije izvikivanja: ‘Plenkoviću, kako te nije sram dizati ovome zločincu spomenik? Sram vas bilo! Upropastio je Hrvatsku, predao Bosansku Posavinu.’

Ta je presuda izazvala burne reakcije javnosti, a ustavnopravni stručnjaci s kojima je razgovarao Jutarnji jednoglasno smatraju da je ovakvo kažnjavanje Ercega protuustavno.

U siječnju je pak Filip Drača crnim sprejom narisao srp i čekić na postolje Tuđmanova spomenika zbog čega je nakratko bio u pritvoru, a protiv njega je podnesena prijava.

Izdvojeno

07. kolovoz 2020 11:52