StoryEditorOCM
Hrvatska'povijesna' sjednica Odbora za nacionalnu sigurnost o prisluškivanju

Tuđman: Moguć neposredni nadzor UVNS-a, PNUSKOK-a i OTC-a

Piše PSD.
29. listopada 2012. - 19:01
Tajna izvješća o aferi s nezakonitim nadzorom telefona bivšeg ravnatelja Središnje obavještajne agencije Josipa Buljevića i još nekih operativaca SOA-e, raspravljena su u ponedjeljak na saborskom Odboru za nacionalnu sigurnost i unutarnju politiku. Predsjednik Odbora Miroslav Tuđman nije mogao govoriti o sadržaju izvješća koja su odvojeno dostavili Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost, MUP i Operativno-tehnički centar, već je najavio širenje istrage tijela kojem predsjeda.

- Odlučili smo saslušati čelnike UVNS-a, policijskog odjela USKOK-a i OTC-a, a zatim ćemo nastaviti raspravu o izvješćima koja smo dobili – izvijestio je Tuđman, koji nije htio ni potvrditi ni demantirati glasine da su tri izvješća o istoj aferi međusobno kontradiktorna.

Ostao je 'u zraku' i zaključak da je Odboru potrebno saslušanje čelnika UVNS-a, PNUSKOK-a i OTC-a jer izvješća nisu dovoljno jasna. Tuđman je najavio i neposredni nadzor 'UVNS-a, PNUSKOK-a i OTC-a', što znači da bi članovi Odbora mogli obići te tri institucije.

Odbor nastavlja s radom sutra (utorak, 30.listopada), očekuje se saslušanje čelnika istražnih i tehničkih službi državne sigurnosti koje je najavio Miroslav Tuđman.

Na čelu UVNS-a od prošloga tjedna je Siniša Gudlin, kojeg je Savjet za koordinaciju rada sigurnosno-obavještajnih službi odredio da do imenovanja ravatelja UVNS-a upravlja tim tijelom. Gudlin je bio pomoćnik ravnatelja UVNS-a Petra Miševića čiju su smjenu prošlog tjedna objavili predsjednik Republike Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović, no formalnosti oko Miševićeva razrješenja još nisu dovršene. Josipović i Milanović, koji po Ustavu i zakonu moraju biti redovito izvješćivani o radu tajnih službi, ustvrdili su da afere nije bilo, odnosno da nije bilo nezakonitosti u postupanju PNUSKOK-a OTC-a, i UVNS-a ovom prilikom.

Podsjetimo, dio medija spekulira da su operativci PNUSKOK-a u redovitim akcijama zatražili i dobili od OTC-a ispise telefonskog prometa čelnika SOA-e i nekih menadžera Agrokora, tako što su manipulirali standardnom procedurom.

Nekoliko članova Odbora za nacionalnu sigurnost i unutarnju politiku odbilo nam je, makar i neslužbeno komentirati sadržaj sjednice, upućujući nas na predsjednika Odbora. I zamjenik predsjednika Nisu nam htjeli ni potvrditi ni demantirati informacije da je na sjednici došlo do povišenih tonova između dvaju suprotstavljenih tabora SDP-a i HDZ-a, kao i između HDZ-ovih članova (Miroslav Tuđman, Tomislav Karamarko, Milijan Brkić) i HDSSB-ova člana Dinka Burića. Igor Dragovan šturo je poručio kako nema što dodati izjavi Miroslava Tuđmana.

V. MARJANOVIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. ožujak 2023 23:14