StoryEditor
Hrvatskainspektori u akciji

Trut o novim mjerama: Vjerojatno će biti više kažnjavanja. Ako netko odbije nositi masku u lokalu, neće ga uslužiti nego će tražiti da napusti objekt

12. listopada 2020. - 19:21
Marko Todorov/Cropix

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je nove mjere koje bi trebale pomoći u borbi s epidemijom koronavirusa, a tko će kontrolirati njihovo provođenje komentirao je za N1 Damir Trut, zamjenik načelnika Stožera civilne zaštite Republike.

- Inspektori civilne zaštite, pripadnici civilne zaštite i svi oni koji su propisani u odluci će to kontrolirati - kazao je Trut.

- Ne mislim da u svakom objektu mora biti jedan inspektor cijelo vrijeme. Siguran sam da će mnogi od njih poštivati te odluke. Danas smo imali sastanak s predstavnicima ugostiteljskih udruga te smo donijeli odluke o svim ovim mjerama koje je HZJZ preporučio i u kojima možemo imati ravnotežu između poslovanja i gospodarstva i zaštite zdravlja - smatra Trut.

Komentirao je i navode da Državni inspektorat više neće provoditi inspekcije na terenu.

- To nije točno. Državni inspektorat ima svoj opis posla i nadzire sve one aktivnosti koje su mu propisane - kazao je Trut i rekao da je civilna zaštita provela preko 8000 inspekcijskih nadzora u mjesec dana.

- Samo prošli tjedan obišli smo 273 noćna kluba, izrečene 40 usmenih opomena.

Jedno od glavnih pitanja koje se sada postavlja jest hoće li biti i kažnjavanja za one koji se ne pridržavaju mjera.

- Bit će usmenih opomena, inspektori su ti koji procjenjuju stanje na samom licu mjesta i oni donose odluku o tome kako i na koji način se kažnjava. I usmena opomena je jedna vrsta kazne. Imaju mogućnosti i cijelo vrijeme su imali mogućnosti novčanog kažnjavanja. Međutim, imali smo stav da se ne kažnjava u velikoj mjeri nego da se ide na edukaciju. U ovom trenutku smo donijeli odluke o nužnim mjerama i inspektori dobivaju mogućnosti i prava kažnjavanja. Vjerojatno će biti više kažnjavanja nego prije - poručio je Trut.

Pojasnio je i što će biti u situacijama kada gosti u objektima ne žele nositi maske.

- Svaki ugostitelj ili organizator okupljanja odgovoran je za sve ono što se događa na toj lokaciji. Ugostitelj je odgovoran za ono što je u njegovom lokalu, pa tako i za nošenje maske. Ako netko neće nositi masku, neće ga uslužiti nego će tražiti da napusti lokal - kazao je Trut za N1.

Potvrdio je i da će se donijeti odluka o ujednačavanju radnog vremena svih ugostiteljskih objekata te da će radno vrijeme biti do ponoći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

12. listopad 2020 19:22