StoryEditor

Trudnica iz Sarajeva je prebačena u Hrvatsku, spojili su je na sofisticirani ECMO aparat. Kako taj uređaj spašava živote? ‘Nakon 35 dana ležanja u bolnici prvi put sam stao na noge...‘

Piše PSD
18. listopada 2021. - 14:17
Milan Ćurić je 47-godišnjak koji je obolio od korone. Nije imao kroničnih bolesti, a nakon zaraze je spojen na respirator. Ali ni to nije pomaglo, spoijili su ga i na - ECMO. I preživio je. Fotografija je snimljena u kapelici KB DubravaKB Dubrava

Kako smo već pisali, bolesna trudnica zaražena koronavirusom prebačena je u Zagreb na liječenje. U Sarajevu i BiH nije bio dostupan visokosofisticirani ECMO aparat, pa su ženu helikopterom prebacili u Zagreb u Kliniku za infektivne bolesti Fran Mihaljević.

"Posljednje informacije od jutros govore da je trudnica u stabilnom stanju. U cilju zaštite nje i njene obitelji, o ostalim informacijama ne mogu govoriti. Liječnici u Zagrebu čine sve napore", rekli su sarajevski liječnici.

- Među hospitaliziranima s težom kliničkom slikom nitko nije cijepljen. U našem Zavodu za intenzivnu medicinu čak 12 osoba priključeno je na ECMO uređaj, odnosno na uređaj za izvantjelesnu oksigenaciju. To su teški bolesnici, neposredno životno ugroženi. Također, nitko od njih nije cijepljen. Nikad dosad nije bio toliki broj bolesnika priključen na ECMO aparatu u našoj klinici. Imamo, nažalost, i mladu trudnicu (31) u 21. tjednu trudnoće koja je na respiratoru. Za sada je stabilno i nadamo se da će tako i ostati, dodala je - kazala je nedavno za HRT prof. dr. sc. Davorka Lukas, pročelnica Zavoda za infekcije imunokompromitiranih bolesnika Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". Poručila je da je situacija u Intenzivnoj ozbiljna.

No, što je ECMO aparat?

- Izvantjelesna membranska oksigenacija je vrsta liječenja za održavanje životno ugroženih bolesnika na životu, a kojoj je cilj potpomoći rad srca i pluća. U bolesnika s teškim zatajenjem plućne funkcije ECMO omogućuje izmjenu plinova. U bolesnika s teškim zatajenjem srca ili zastojem srčanog rada, ECMO postupak koji se još naziva i izvantjelesno srčanoplućno oživljavanje (engl. extracorporeal cardiopulmonary resuscitation, ECPR) omogućuje izmjenu plinova i održavanje krvotoka u tijelu. Primjena ECMO postupka povezana je s višestrukim rizicima (npr. krvarenje, stvaranje krvnih ugrušaka) - navodi Cochrane.

Docent dr.sc. Marko Kutleša, pročelnik Zavoda za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju, jedan od mnogih u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević koji sudjeluju u zbrinjavanju bolesnika s COVID-19, je za Telegram govorio o ECMO uređajima.

Medicinsko osoblje Zavoda za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju steklo je golemo iskustvo u radu s respiratorima jer su uže područje njihova interesa plućna zatajenja. Osim toga na Zavodu su prvi u Hrvatskoj počeli koristiti ECMO uređaje zbog akutnog zatajenja pluća.

Docent Kutleša objašnjava kako je “respirator potreban kad pluća ne mogu više dostaviti dovoljno kisika u krv jer su ispunjena tekućinom i upalom. Onda respirator to najčešće uspijeva.”

“U zraku koji mi dišemo ima 21 posto kisika, a na respiratoru se može staviti da bolesnik udiše 100-postotni kisik. S druge strane, srećom, pluća kod COVID-19 nisu tako ‘tvrda’ nego im je popustljivost očuvana, te se postavkama respiratora može oksigenirati bolesnika. Stoga ECMO aparat uglavnom nije potreban. Također zbog dugog boravka na respiratoru i u bolnici pacijent se može inficirati nekom bolničkom infekcijom koja također može biti fatalna.”

U prosjeku pacijenti zaraženi COVID-19 ostaju na respiratoru oko 14 dana, što je duže nego kod većine upala pluća. Kod ove bolesti pri korištenju respiratora valja biti vrlo oprezan jer se često čini da se pacijent može ekstubirati, ali ako se požuri nerijetko se pokaže da ga se nedugo poslije mora ponovno intubirati. Problemi nastaju i kada pacijenti dobiju visoku temperaturu i razviju šok, kada im padne tlak, pa valja uzeti u obzir mogućnost da se razvila citokinska oluja koja može neposredno životno ugroziti bolesnika.

Za razliku od respiratora koji su neprestano u upotrebi, ECMO uređaj dosad se koristio samo u dva slučaja. ECMO je skraćenica za Extracorporeal membrane oxygenation, odnosno izvantjelesnu oksigenaciju. Ta se procedura može koristiti i kod cirkulatornog zatajenja, recimo, zbog teške upale srčanog mišića. Na Zavodu koriste ECMO strojeve kako bi se nadomjestio rad pluća koja su akutno zatajila i taj je postupak od neprocjenjive vrijednosti jer neposredno može spasiti život.

ECMO aparat prvi put se koristio za pandemije svinjske gripe 2009. Situacija je bila takva da su mahom obolijevali mladi i prethodno zdravi ljudi, kojima su u tijeku gripe, potpuno zatajila pluća. “Na ECMO aparatima”, objašnjava docent Kutleša, “završavaju posebno teški slučajevi, što hvala Bogu, nije često.” Premda na Zavodu imaju potrebno znanje i veliko iskustvo u upotrebi respiratora i ECMO aparata, sada se ipak nalaze u nepoznatoj situaciji jer je u pitanju je potpuno nova bolest koja ima specifičnosti s kojima s prije nisu sretali.

Liječenje respiratorom ili ECMO aparatom, potvrđuje doktor Kutleša, nosi određene rizike. Primjerice, kad je pacijent na ECMO aparatu, tada mora dobivati lijekove protiv zgrušavanja krvi, tako da se mogu razviti krvarenja koja mogu biti i fatalna, ako recimo zahvate mozak. Osim toga, moguće su infekcije i komplikacije zbog brojnih katetera koje ovakav kompleksni bolesnik mora imati. U najboljim svjetskim centrima smrtnost pacijenata koji moraju na ECMO zbog zatajenja pluća kreće se između 40 i 60 posto.

Smrtnost uvelike ovisi i o probiru bolesnika, tako da neki centri u svijetu na ECMO ne stavljaju bolesnike iznad 65 godina života, pa im je naravno i smrtnost manja. “Bez obzira na to osobno smatram da to nije dobar pristup. Naravno, najbolje na ECMO potpori prolaze mlađi bolesnici koji imaju plućnu bolest kojoj se uzrok može uspješno liječiti, kao recimo s bakterijskom upalom pluća za koju imamo antibiotike. U takvom slučaju ECMO samo omogućava da se prebrodi najteži period dok antibiotik ne izliječi pluća, pisao je Telegram.

U proljeće ove godine ECMO aparat je spasio život Milanu Ćuriću. 

- Iz Kliničke bolnice Dubrava dolazi još jedna lijepa priča. Milan Ćurić, 47-godišnjak bez komorbiditeta (bez prethodnih bolesti) koji je obolio od bolesti COVID-19, u proteklih je 40 dana proživio pravu agoniju. Tijekom boravka u bolnici zbog pogoršanja zdravstvenog stanja i obostrane upale pluća završio je na mehaničkoj ventilaciji.

Uskoro je došlo i do zatajenja pluća te je bio priključen na ECMO uređaj. Preživljenje bolesnika na ECMO-u je manje od 50 % jer su na taj uređaj uglavnom priključeni teški, životno ugroženi bolesnici. Kombinacija izuzetnog truda zdravstvenog osoblja i Milanove borbe dovela je do pobjede nad ovim opakim virusom.

“Mislim da sam nakon 35 dana prvi put stao na noge. Bio je čudan osjećaj nakon toliko ležanja”, rekao je Milan. Dobro se oporavlja, no nedostaje mu obitelj. Želi vidjeti svojih četvero djece i suprugu koja mu je velika podrška, a također je i zdravstveni radnik. Nakon liječenja u bolnici slijedi rehabilitacija. Ožiljak na vratu ostat će, nadaju se, jedini podsjetnik na ovu borbu, ali i pobjedu.

Klinička bolnica Dubrava neizmjerno je ponosna na liječnike i medicinske sestre koji svakodnevno sudjeluju u liječenju bolesnika oboljelih od bolesti COVID-19. Hvala im od srca što svakodnevno uz mnoštvo odricanja rade u otežanim uvjetima pod zaštitnom opremom i u posebnim okolnostima daju svoj maksimum kako bi svi pacijenti bili adekvatno zbrinuti - naveli su iz KB Dubrava. 

item - id = 1135946
related id = 0 -> 1135902
related id = 1 -> 1135705
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 00:29