StoryEditorOCM
HrvatskaDVIJE AFERE

Troskot: Predsjedniku Milanoviću uputit ćemo formalni zahtjev za izvanredno zasjedanje Sabora, u teškoj smo situaciji

Piše HINA
17. srpnja 2023. - 14:41

Zvonimir Troskot (Most) u ponedjeljak je na konferenciji za novinare rekao da će oporba zahtijevati izvanredno zasjedanje Sabora te da će uputiti i formalni zahtjev predsjedniku države jer se, ocjenjuju, Hrvatska nalazi u teškoj situaciji u kojoj su paralelno prisutne dvije afere.

"Prije svega oporba, odnosno klub Mosta kao dio oporbe, zahtijeva izvanredno zasjedanje Hrvatskog sabora. S obzirom na to da nam se država nalazi u izrazito teškoj situaciji, gdje su paralelno prisutne dvije afere koje su čak možda i spojive, ako ništa drugo, preko financijskog dijela", rekao je Troskot.

Nezapamćen odnos

Naglasio je da je odnos prema zaposlenicima u pravosuđu nezapamćen u Hrvatskoj. "Svi znamo koliko su oni bitni u provođenju tih operativnih aktivnosti, a prema nekim procjenama sada se već kasni s oko 2000 slučajeva tjedno", ocijenio je Troskot.

Zanima nas, dodao je, zbog čega premijer ne može sjesti sa službenicima i službenicama koji rade u pravosudnom sustavu kako bi čuo njihove probleme i argumente koji su, smatra, objektivni, pravovaljani i trebali bi biti uvaženi.

Ocijenio je da premijer želi kontrolirati pravosudni sustav. "Na takav način želi uspostavljati tiraniju, s obzirom na to da na zakonodavnoj vlasti već ima svoju šapu preko većine u Saboru, a ima i izvršnu vlast. Državno odvjetništvo znamo već na koji način funkcionira i da nijedan spis ne može proći, a da ga ne blagoslovi Plenković. O Ustavnom sudu da ne govorimo, to je sad već cijeli sustav koji je zaštopan i ovo je samo primjer gdje su ljudi pokazali otpor i rekli da ne žele na ovakav način niti raditi, niti živjeti", rekao je Troskot.

image

16. sjednica Hrvatskog sabora

Damjan Tadić/Cropix

‘Predsjednik je voljan surađivati‘

Na pitanje novinara o izjavi predsjednika države Zorana Milanovića da nije primio službeni zahtjev oporbe za izvanrednom sjednicom, Troskot je potvrdio da će ga zasigurno poslati.

Komentirao je i kako su već upozorili predsjednika na plinsku aferu. "To je naša imovina. Želimo znati što se s time događa. A preko ovih gubitaka koji se događaju preko energetskog sustava, mi smo mogli financirati sve potrebe pravosudnog sustava i omogućiti svim tim ljudima adekvatan rad, jer su izrazito bitni dijelovi sustava", zaključio je Troskot.

Ocijenio je kako je vidljivo da je predsjednik države voljan surađivati, odnosno da čak i razmatra opciju sazivanja izvanredne sjednice.

"Predsjednik države preko svojih stručnjaka postaje svjestan, što se vidi i kroz njegovu retoriku, jer je počeo i žešće komentirati cijelu situaciju te mislim da je otvoreniji za sazivanje jedne izvanredne sjednice koja bi s jedne strane bila presedan, to se možemo složiti, ali s druge strane mislim da se nalazimo u izrazito teškoj situaciji zbog koje bi mogli bi imati ozbiljne posljedice već na jesen", rekao je zastupnik Mosta.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:59