StoryEditorOCM
HrvatskaLeksikon zanimanja

Trgovkinje nisu trgovci, one su radničke žrtve gazdine pohlepe. I jutros su od zore u dućanima, rade i nedjelje i praznike, preko ruku će im proći ravno tona tereta, još ih i snimaju! Nećemo vidjeti na Big Brotheru. Već ga imaju...

19. prosinca 2021. - 10:10

Trgovci su već desetljećima, gotovo od osamostaljenja Republike Hrvatske, najbrojnija radna snaga, pokazujući trend trgovanja svime i svačim, od morala do teritorija.

Ali u ovome tekstu ne govori se o takvim trgovcima; govori se o trgovcima običnim, zapravo trgovkinjama, jer riječ je uglavnom o ženskom zanimanju, kao što su to do 1990. bile krojačice. Trgovina je od 1990. potisnula šnajderaj.

Stari radnici bi rekli da rad na blagajni nije rad, sjediš i brojiš novce. Ili sjediš pred policom i puniš je. Ali istina je daleko od toga. Ti stari radnici izgubili bi se u supermarketu i više nego Joe Strummer iz Clasha. A o hipermarketu da ne govorimo.

Trgovkinje su radnice kakvih je malo. Rade gotovo svaki dan, nedjelju i praznik, ujutro i popodne, od ranih do kasnih sati. Eksperti ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 14:46