StoryEditorOCM
Hrvatskariječ stručnjaka

Tresla se regija, istovremeni potresi u Dalmaciji i BiH, pet potresanja u Srbiji. Seizmolog otkriva detalje

Piše Tanja Rudež/JL
27. prosinca 2023. - 13:07

Jutros u šest sati i 31 minutu, seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su umjeren potres s epicentrom kod otoka Čiovo, tri kilometra južno od Trogira. Magnituda potresa iznosila je 3.0 prema Richteru, a intenzitet u epicentru IV stupnja EMS, piše Jutarnji list. 

Iako je riječ o umjerenom potresu, probudio je mnoge građane Dalmacije, koji su se uznemireni javljali na društvenim mrežama. Gotovo istodobno, u šest sati i 32 minute, podrhtavalo je tlo na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine. Epicentar zemljotresa je zabilježen 15 kilometara od Sanskog Mosta i 56 kilometara od Banje Luke.

Prema podacima Euromediteranskog seizmološkog centra, magnituda toga potresa, koji se osjetio i u Hrvatskoj, bila je 2.8 prema Richteru. Kako je i u Srbiji jučer zabilježeno pet potresa magnitude manje od 3.0 prema Richteru, mnogi su građani propitivali jesu li svi ti događaji povezani.

image
Emsc/

- Što se tiče potresa koji su se dogodili u posljednjih par dana, mogu reći da su prilično uobičajeni. S vremena na vrijeme se dogode malo intenzivnije serije, ali to nije ništa izvan okvira nekakve očekivane seizmičnosti ovog područja. Ovi događaji na području Srbije i potres u blizini Trogira od jutros nisu niti na koji način povezani jer su to relativno mali potresi udaljeni više stotina kilometara – rekao nam je seizmolog dr. Josip Stipčević, docent na Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) u Zagrebu.

- Do svih ovih potresa dolazi zbog interakcije tektonskih ploča - Jadranske mikroploče i Euroazijske ploče u širem smislu, u području Dinarida. Ta interakcija se očituje u pojavi potresa, koji su ponekad jaki i destruktivni, ali većinom slabi do umjereni, pojasnio je Stipčević.

Ujutro 17. prosinca Seizmološka služba RH zabilježila je slab potres magnitude 2.3 prema Richteru s epicentrom kod Trilja. Nadalje, 23. rujna navečer seizmografi su kod Metkovića zabilježili prilično jak potres magnitude 4.3 prema Richteru. Također, 15. veljače ove godine potres magnitude 4,8 pogodio je otok Krk, a osjetio se diljem Hrvatskog primorja. Ipak, najsnažniji potresi u našoj zemlji posljednjih godina zabilježeni su pandemijske 2020. godine.

Podsjetimo, 22. ožujka 2020. Zagreb i šire zagrebačko područje u 6 sati i 24 minute pogodio je snažan potres magnitude 5.5 prema Richteru. Zatim se 28. prosinca 2020. godine u 6 sati i 28 minuta dogodio jak potres magnitude 5.0 prema Richteru s epicentrom kod Petrinje.

Nažalost, to je bio samo uvod u razorni potres koji je pogodio Petrinju 29. prosinca 2020. godine u 12 sati i 19 minuta. Magnituda toga potresa iznosila je 6.2 prema Richteru. Zagrebački potres odnio je život 15-godišnje djevojčice, dok je razorni potres u Petrinji odnio šest života

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 14:41