StoryEditor
HrvatskaNADA U SPAS

Traje potraga za šibenskim kapetanom i posadom s Bourbon Rhodea: ovo su pet činjenica zbog kojih se vjeruje da su nestali pomorci preživjeli havariju broda

Piše PSD
9. listopada 2019. - 11:06

Prije gotovo dva tjedna uslijed snažnog nevremena u Atlantskom oceanu potonuo je tegljač Bourbon Rhode na čijem je čelu šibenski pomorac Dino Miškić. Dosadašnja potraga, reducirana u petak nakon tjedan dana traganja, rezultirala je pronalaskom trojice preživjelih i tijela četvorice poginulih pomoraca.

Na brodu ih je bilo ukupno 14, uključujući Miškića koji nije pronađen. Nova nada da bi mogao biti pronađen pojavila se jučer nakon što su na području potrage uočene signalne rakete, no u utorak navečer iz kompanije Burbon priopćeno je kako potraga još nije dala rezultata.

Najnovije priopćenje iz 'Bourbona' o potrazi za nestalim pomorcima: Zasad nema rezultata. Pozvali smo tri dodatna broda, tražimo i dronovima; Obitelj i prijatelji u srijedu pokreću privatnu potragu?

Kompanija Bourbon potvrdila Miškićevoj supruzi novosti o potrazi na Atlantiku, uključuje se još jedan zrakoplov; Prijateljica obitelji: Ludo smo sigurni da je to - to!

Torcida i Naš Hajduk oglasili se podrškom za Dina Miškića: evo što su splitski navijači napisali svom članu, hrvatskom kapetanu nestalom u Atlantiku

Jurica Gašpar, glavni urednik portala Morski.hr naveo je pet čvrstih razloga zašto vjeruje da je nestala posada brod Burbon Rhode na čelu s kapetanom, Hrvatom Dinom Miškićem, preživjela.

Dokumentom o internom inspekcijskom nalazu broda Bourbon Rhode iz svibnja ove godine, najveći dio opreme broda ocijenjen je iznimno loše, pa tako i dio komunikacijske opreme koju brod posjeduje, kao i oprema potrebna za signalizaciju pozicije u slučaju nevolje. Mogao bi to biti razlog zašto nema nikakvog signala koji bi označio preživjelu posadu i njihovu točnu poziciju, piše Gašpar za Morski.hr.

Oprema za spašavanje također je bila loša, no neke stvari su ocijenjene dobrima; bili su to prsluci za spašavanje, splavi i pirotehnika. Dakle, sve da se brod i nije popravio na suhom doku, činjenica je da tri splavi nisu nađene, kao ni sedam članova posade, jedna splav je potvrđeno nađena s tri preživjela i netko je u noći s nedjelje na ponedjeljak ispalio dvije signalne rakete. Podsjetimo, splavi su konstruirane tako da su gotovo nepotopive i opremljene su hranom, vodom, opremom za ribolov, termo odijelima i samoodržive su za preživljavanje najmanje 6 ljudi kroz mjesec dana.

Nakon uragana, na području tog dijela Atlantika nije zabilježeno ozbiljnije nevrijeme i potraga do sumanute odluke o prekidu, zapravo zbog vremenskih uvjeta nije prekidana. Zbog toga splav(i) s preživjelima mogla/e bi se nalaziti unutar određenog užeg perimetra traganja i do sad jednostavno nisu/nije uočena/e. Drugim riječima, mogli bi biti (za oceanske uvjete) relativno blizu onih koji ih traže.

Nakon potonuća Bourbon Rhodea, nije prijavljena nijedna havarija broda, a s obzirom da nije bilo ni loših vremenskih uvjeta, takvo što bi se trebalo odmah izuzeti iz pitanja “tko je ispalio rakete?”, jer rakete su uočene upravo na području potrage i to s broda Alp Striker koji je ciljano u potrazi za preživjelima. Uz to, rakete su uočila dva člana posade, dakle neupitno je da su ispaljene.

Rakete su ispaljene noću, pa je posada broda Alp Striker krenula u tom smjeru, no s obzirom da je noću potraga izuzetno otežana, zabilježeno je određeno područje pretrage u kojem se brodovi danas slažu u pravilne formacije kako bi pretraživali doslovno metar po metar. Ograničen broj raketa preživjeli ne bi ispaljivali napamet, jer su već 13 dana na moru. Značilo bi to da su ih ispalili najvjerojatnije onda kad su vidjeli potražni brod, što bi opet trebalo signalizirati da su oni vrlo blizu! U potragu su uključeni i zrakoplovi s termovizijskim kamerama, tako da zbog svega gore navedenog, ne treba sumnjati da bi izgubljenu posadu i našeg kapetana Dinu Miškića trebali ubrzo pronaći, piše urednik portala Morski.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

29. rujan 2020 12:36