StoryEditorOCM
HrvatskaTraje li pobuna?

Zašto svećenici u Hrvatskoj šute o cijepljenju? U Vatikanu bez Covid potvrde nema plaće, u susjedstvu zabranjen kontakt s vjernicima. Kapelani KBC-a Split za ‘Slobodnu‘: ‘Svatko ima svoje razloge...‘

3. studenog 2021. - 08:56

Zašto se crkveni velikodostojnici u Hrvatskoj nijednom nisu jasno očitovali za cijepljenje protiv koronavirusa?

To pitanje odzvanja naročito nakon vijesti koja ovih dana stiže iz Vojvodine, točnije iz biskupije u Zrenjaninu. Odlučeno je ondje, naime, da se bez COVID potvrde zabrani rad i dijeljenje sakramenata svećenicima, đakonima, biskupijskim djelatnicima. Biskup Laszlo Nemet, kako javljaju mediji, odluku je objasnio vrlo teškom epidemiološkom situacijom.

U hrvatskoj Katoličkoj crkvi ne treba se nadati sličnoj odluci, štoviše, osim povremenih izjava o tome da su se sami cijepili, što se može smatrati porukom, sigurno od svećenika ne treba očekivati ništa slično. Štoviše, u njihovim javnim nastupima primjetna je distanca prema pitanju cijepljenja, a s druge strane nekolicina ih je otvoreno stala na stranu protivnika uvođenja bilo kakve obveze s COVID potvrdama, poput svećenika Zdravka Kneževića, koji je to demonstrirao pred KBC-om Zagreb prigodom njihova uvođenja. I nije jedini koji je istaknuo da je protiv preventivnih mjera. Dovoljno je podsjetiti na svećenika sa splitske Sirobuje don Josipa Delaša, koji je lani ustao protiv zabrana uporno održavajući mise, prozvao za koronavirus masone, spominjao i čipiranje od strane Billa Gatesa...

image
Pater Zdravko Knežević
Cropix

Odluka Svetog Oca, međutim, da se u Vatikan ne može ući bez COVID potvrde bliskija je odluci zrenjaninske biskupije. Tzv. zelena potvrda pri ulasku u Vatikan pretpostavlja cijepljenje, preboljenje ili friško testiranje, a u zrenjaninskoj biskupiji otišli su i korak dalje.

Naime, kako se može doznati, rok za dostavljanje COVID potvrde bio je do 1. studenoga i sada je za sve one koji je nisu dostavili na snazi zabrana ulaska u sve zgrade, odnosno župe i radna mjesta koja pod tu biskupiju potpadaju. Za one koji postupe suprotno tražit će se "zakonsko uklanjanje iz biskupijskih zgrada". Također, za sve one koji nemaju potvrdu bit će uskraćena ekonomska pomoć biskupije, a za svećenike to znači ni manje ni više već – uskrata plaća!

Večernji list doznaje kako neki hrvatski svećenici ovu odluku smatraju skandaloznom i navodno se sprema pobuna. Jedan od njih, koji se zasad nije htio javno predstaviti, tvrdi kako je dojam da se čuju samo glasovi onih koji bezuvjetno i bez priziva savjesti pozivaju na cijepljenje.

image
AFP

Upravo suprotno, rekla bi većina ostalih građana. Naime, još prije neki dan, uz blagdan Svih svetih, kardinal Josip Bozanić imao je priliku osvrnuti se i na to pitanje, ali, kako su mediji primijetili, nije se sjetio ni više od devet tisuća umrlih u Hrvatskoj od koronavirusa.

Porazgovarali smo s dvojicom kapelana u KBC-u Split, don Šimom Doljaninom i fra Mirom Ančićem. I jedan i drugi radije su se suzdržali od izjava o cijepljenju pojasnivši nam kako je to vrlo osjetljivo pitanje.

– Osobno sam se cijepio dva puta, a i treći ću ako bude trebalo, samo mišljenja sam da ljude ne treba nagovarati na takvo što, jer tko je htio, to je učinio, a tko nije, i neće – kratko nam je kazao fra Miro Ančić.

Don Šime Doljanin, koji je i sam prebolio teži oblik COVID-a te je napisao i knjigu dojmova radeći upravo na COVID odjelu, smatra da odluku treba ostaviti svakome pojedinačno.

– Ja sam duhovnik, shvaćate, svaki je čovjek ponaosob i svatko ima svoje razloge za ovakvu ili onakvu odluku. Teško je ljudima govoriti sa stajališta za ili protiv, ja sam tu da saslušam sve i svačiju muku – govori don Šime. Podsjeća nas na Papino poslanje u kojemu stoji i ona o slobodi te je, po njegovu mišljenju, tu riječ o slobodi izbora.

Papa je, međutim, još u kolovozu otvoreno pozvao na cijepljenje rekavši kako nam cjepiva daju nadu u kraj pandemije, "no samo ako će biti dostupna svima i ako ćemo raditi zajedno".

"Cijepljenje je jednostavan, ali dubok način promicanja zajedničkog dobra i brige jednih za druge, posebno za najranjivije. Molim se Bogu da svi doprinesu svojim malim zrnom pijeska, svojom malom gestom ljubavi", rekao je Papa u videoporuci.

"Kršćanski stav zahtijeva jedinstveno vjersko i razumno poštivanje i njegovanje života i zdravlja. Fides et ratio! Zbog toga zaštita života i skrb za zdravlje nisu prepušteni samovolji pojedinca", piše dr. Tonči Matulić u ogledu "Činjenice i izazovi pandemije SARS-CoV-2", a dijelove prenosi portal bitno.net.

Zaključuje da je razumno i moralno odgovorno poštovati propisane mjere koje pomažu u prevenciji širenja zaraze, jer se time štite zdravlje i život ljudi. Doduše, dr. Matulić, inače v.d. pročelnika Katedre moralne teologije pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, pod tim mjerama ne spominje i cijepljenje.

Katolička crkva u Poljskoj također je još u svibnju ove godine otvoreno pozvala građane na cijepljenje.

image
Stanislaw Gadecki
Artur Widak/AFP

"Crkva podupire svakoga tko se želi cijepiti", rekao je Stanislaw Gadecki, predsjednik Poljske biskupske konferencije, ali je i naglasio da cijepljenje mora ostati dobrovoljno.

U Beču su se gotovo sve vjerske zajednice krajem ljeta uključile u kampanju za cijepljenje te otvorile i hramove za tu namjenu. Takvo što u Hrvatskoj, unatoč trenutačno iznimno teškoj epidemiološkoj situaciji i brojnim pozivima liječnika iz preopterećenih bolnica na cijepljenje, sigurno ne moramo očekivati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. travanj 2023 19:37