StoryEditor
HrvatskaKOMENTAR ANDREE TOPIĆ

Torcidini crvi: nema tog političara koji može rasplamsati nacionalnu netrpeljivost poput navijača

18. rujna 2019. - 12:14

Jučer je bio 17. rujna. U životu jednih novina bio je to ni po čemu poseban dan. Listalo se stranice po kućama i kafićima, vremenska prognoza se jedva nazirala zatrpana duhanom za motanje. Te su novine bespogovorno upijale mokri obruč s dna čaše, papir je udisao isparavanja kave, presavijalo ih se, pokazivalo onome do sebe što je sad onaj komunjara/ustaša napisao, saznavalo se tko ih sutra neće čitati, upiralo se kemijskom po križaljci, mrčilo se tipfelere, crtalo se brkove Dubravki Šuici.

Užurbane konobarice izvukle bi stranicu iz sredine pa njome prošle prozore da se zacakle.

Pred kraj dana, ostatke sažvakanih novina uzimalo se pod ruku i krišom iznosilo sa štekata da bi se još jednom prelistalo, kako bi se s njima u miru posvađalo, da bi se za kraj dana pod svijetlom s kantunala uz veću posvećenost zgrozilo nad vijestima, da bi se u njih umotalo ribu, da ih se prostre po podu jer sutra treba farbati zidove.

Jučer, 17. rujna, jedan primjerak novine bio je višestruko korisniji za zajednicu nego jedan pripadnik Torcide.

U životu navijačke skupine bio je to ni po čemu poseban dan. Po kućama i kafićima momci su uvjeravali jedni druge da ne možeš biti pravi navijač Hajduka ako nisi dio njihove zajednice, a dio njihove zajednice ne možeš biti ako nisi bar jednom u životu na putu za kladionicu glasno podrigujući, lijevom rukom iz zračne puške pogodio šepavu crnu mačku u oko. Po antičkoj baštini sprejevima su radili krugove s plusom ne znajući njihovo značenje.

Jučer, kao i svaki dan, odgajalo se generacije navijača da vjeruju kako će spasenje svijeta nastupiti tek kad svaki portun bude išaran grafitom protiv Srba. Da su rođeni u Beogradu, s jednakim bi žarom ispisivali grafite protiv Hrvata.

Istovremeno, neki ogranci Torcide organizirali su akcije darivanja krvi, pripremali se za memorijalne turnire i pomagali nacipati drva starijim sugrađanima.

Sve u svemu, bio je to jedan prosječan dan. Prosjek. Prosjek je ključna riječ.

Jer, jedne prosječne novine jučer su zaista donijele široj zajednici više koristi nego jedan prosječan pripadnik Torcide.

Ne navijač Hajduka, nego pripadnik Torcide.

Što je, zapravo, Torcida jučer napravila da je bilo od opće koristi?

Jesu li se ti hrabri, nabildani momci svojim imenom i prezimenom i slikom poput naše kolegice u više tisuća primjeraka suprotstavili kriminalcu kojem ni policija već godinama ne može ništa? Ili su, u tri sata u noći, ćirili iza zida skrivajući se da ih tko ne vidi dok ispisuju "novinari crvi"?

Je li ijedan torcidaš, molit ću lijepo, dokazao korupciju bivšeg gradonačelnika, prozvao bespravne graditelje i pedofile ili je, eto, hodao po dućanima tražeći gdje su najjeftinije majice da na njih odštampaju "novinari crvi" kako bi bili lijepi i modno usklađeni?
Torcida ne piše članke, kazat ćete vi sad meni. Pa nije na njima da ukazuju na kriminal u državi! Ni da, božeprosti, prozivaju zločince.

Na njima je, samo, eto, da nas drže u prošlosti.

Nema tog političara koji uspjeva rasplamsavati nacionalnu netrpeljivost onako kako samo Torcida zna.

Na Torcidu se poziva tko god premlati vaterpoliste. Sezonske radnike ili djecu koja su gledala televiziju. Torcida načelno s tim nema ništa, ali Torcida je ta koja ne osuđuje takvo ponašanje.

Jer Torcida nema muda. Torcida je ta protiv koje se ne smije ni riječ napisati jer bi dobili i letvama i nogama.

Sve je, jasno, stvar prosjeka.

Zajednicu čine pojedinci. Novinu čine stranice.

Neki su torcidaši zli i pokvareni jadnici. Neki su torcidaši plemeniti i divni ljudi. Neki. Nakupina njih, nekih, napunila je tribine na utakmici u Rijeci gdje su došli u crnim majicama s natpisom "novinari crvi".

Uzvikivali su "ubij Srbina" i sve slične standardne gluposti koje um njihova koreografa uspije smisliti u pauzi između gledanja XNXX-a i lijepljenja žvaka na vlastitu masnu kosu. Po splitskim ulicama osvanulo je na desetke grafita s istim tim natpisom. "Novinari crvi".

A samo jučer u novinama, u jednom prosječnom danu, dvije nasumce odabrane stranice vrijedile su više nego dobar dio Torcide.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. siječanj 2021 10:14