StoryEditorOCM
Hrvatskalakše će se disati

Toplinskom valu dolazi kraj, stižu nam nevrijeme i olujni vjetar; bit će poplava, a moguća je i tuča. Oglasio se DHMZ

Piše L.G./JL
16. kolovoza 2024. - 16:57

Nakon trenutnog toplinskog vala, za vikend napokon nastupa zamjetna promjena vremena, koja se već godinama često događa poslije blagdana Velike Gospe, najavio je DHMZ, piše Jutarnji list.

Priopćili su da iako će u subotu još u većini krajeva biti vruće, s približavanjem visinske doline sa zapada će biti i nestabilnije, pa treba očekivati razvoj oblaka i lokalne pljuskove s grmljavinom.

Tijekom vikenda, kako će se dolina produbiti i zatvoriti u visinsku ciklonu nad Italijom i Jadranom, nad nama će kružiti zrak bogat vlagom, a nailazak hladnog zraka nad ugrijano more i kopno učinit će atmosferu nad Hrvatskom vrlo nestabilnom uz osvježenje, navodi DHMZ.

Stoga, toplinski val napokon popušta i prestaje početkom novog tjedna. U nedjelju, 18. kolovoza, na snazi će biti upozorenje zbog opasnosti od jakih grmljavinskih nevremena, najprije na sjevernom Jadranu, a obilni pljuskovi u kratkom vremenu najvjerojatniji su u ponedjeljak.

Osim lokalno obilne kiše, moguća je i tuča uz olujne udare vjetra pa se ne mogu isključiti štete, upozoravaju iz DHMZ-a. Također postoji mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava.

Zbog hladnijeg zraka u nižim slojevima atmosfere, pogotovo s odmicanjem visinske ciklone prema jugoistoku, zapuhat će jaka, na udare vjerojatno olujna bura, ponajprije na sjevernom Jadranu, što će sniziti i trenutno vrlo visoku temperaturu mora. Mogu se osjetiti posljedice u smislu otežanog prometa na dionicama cesta i autocesta.

Od srijede, 21. kolovoza, ponovno se vraća sunčano, stabilnije i vruće vrijeme, stoga iz DHMZ-a javljaju da ljetu još nije kraj.

image

Osim lokalno obilne kiše, moguća je i tuča uz olujne udare vjetra pa se ne mogu isključiti štete, upozoravaju iz DHMZ-a (ilustracija)

Tom Dubravec/Cropix

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 16:30