StoryEditor
HrvatskaNAKON MARATONSKE BORBE

Tomislav Karamarko je četvrti predsjednik HDZ-a - najveći gubitnici Kosor, Šeks i Milinović

Piše PSD.
21. svibnja 2012. - 06:57

NAJNOVIJE Karamarko pobijedio

Tomislav Karamarko noćas je nakon cjelodnevnog 15. Općeg sabora HDZ-a izabran za novog predsjednika HDZ-a.

U drugom krugu glasovanja koje se protegnulo do pred jutro, Karamarko je dobio 971 glas, a njegov protukandidat Milan Kujundžić 860 glasova izaslanika.

Za predsjednika stranke glasovalo je 1845 izaslanika, važećih glasova bilo je 1834, a 11 je bilo nevažećih.

Jedan od utemeljitelja HDZ-a Tomislav Karamarko rođen je Zadru 1959.,a u Zagrebu je završio studij povijesti na Filozofskom fakultetu. Aktivno je sudjelovao u pripremi prvih višestranačkih demokratskih izbora u Hrvatskoj i obrani zemlje. Bio je šef Kabineta predsjednika Vlade RH 1991., šef Gregurićeve ratne Vlade te kasnije šef kabineta predsjednika Sabora.

Među ostalim obnašao je i dužnost načelnika zagrebačke Policijske uprave, te je od 1996. do 1998. bio pomoćnik ministra unutarnjih poslova.

Karamarko je 2000. bio voditelj izbornog stožera predsjedničkog kandidata Stjepana Mesića a nakon njegova izbora za hrvatskog predsjednika postao je i njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost. Na toj dužnosti ostao je do 2002., kada se zbog neslaganja oko stavova vezanih za prošlost Hrvatske i različitih viđenja hrvatske budućnosti razišao s predsjednikom Mesićem. Tada je nakratko napustio politiku i otišao u privatni sektor.

Ravnateljem Protuobavještajne agencije imenovan je 2004., a 2006. postao je ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije. Na dužnost ministra unutarnjih poslova dolazi 2008. U rujnu prošle godine ponovno je pristupio HDZ-u te je na posljednjim parlamentarnim izborima izabran za zastupnika u Hrvatskom saboru.

Tijekom drugog kruga

Karamarko i Kujundžić natječu se za predsjednika HDZ-a u drugom krugu unutarstranačkih izbora jer ni jedan od kandidata u prvom krugu glasovanja nije dobio potrebnu apsolutnu većinu glasova.

Tomislav Karamarko šalje izaslanicima SMS-poruke: "U Srbiji je pobijedio Nikolić, zar mislite da mu se može suprotstaviti pjesnik u bijeloj kuti?"

Na saboru se još uvijek nalazi Darko Milinović, aktualni zamjenik predsjednika HDZ-a. Izjavio je da želi čestitati pobjedniku i predati mu stranku, jer je aktualna predsjednica otišla kući bez da je glasovala u drugom krugu.


Počeo drugi krug glasovanja

Na općem saboru HDZ-a u ponoć je počeo drugi krug glasovanja za predsjednika stranke u kojem će izaslanici birati između Tomislava Karamarka i Milana Kujundžića.

Izabrani novi potpredsjednici HDZ-a

Božidar Kalmeta, Dubravka Šuica, Dražen Bošnjaković, Karmela Caparin, Božo Galić i Damir Jelić izabrani su, po neslužbenim rezultatima, za potpredsjednike HDZ-a.

Kalmeta je izjavio kako je "apsolutno zadovoljan rezultatom". "Još ako Tomislav Karamarko pobijedi na izborima za predsjednika to će biti potpuni uspjeh", rekao je Kalmeta.

Među ostalim, na tu visoku funkciju nisu izabrani dosadašnji visoki stranački dužnosnici kao što su Vladimir Šeks, Andrija Hebrang, Branko Bačić, Ivan Jarnjak, Katarina Fuček, Ante Kulušić, Ivan Šuker i drugi.


Jadranka Kosor i Vladimir Šeks otišli su iz Lisinskog, te neće čekati rezultate drugog kruga. 


Karamarko i Kujundžić u drugom krugu

Ukupni rezultati prvog kruga nakon prebrojanih svih pet glasačkih kutija za izbor novog predsjednika HDZ-a: 
Karamarko 848, Kujundžić 523, Kosor 357, Milinović 169 te Milošević 98.

Drugi krug glasovanja kreće u ponoć.

U utrci za zamjenika i dalje vodi Drago Prgomet. On prema zbroju glasova iz tri glasačke kutije od pet, osvaja 750 glasova, dok Karamarkov kandidat Ante Sanader ima 730.

Kujundžić: Ja ću pobijediti u drugom krugu

Milan Kujundžić je izjavio je da on i Tomislav Karamarko idu u drugi krug izbora za predsjednika HDZ-a te da on očekuje pobjedu.

"Ja ću ga pobijediti u drugom krugu", kazao je Kujundžić Hini.

Karamarko: Moramo ojačati HDZ kao stranku desnog centra

Kanadidat za predsjednika HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je večeras, nakon neslužbenih informacija po kojima on vodi u izbornoj utrci za predsjednika stranke, da HDZ mora ojačati kao stranka desnog centra, zadovoljiti političke potrebe većine hrvatskog naroda te izbaciti sve anomalije i lopovluk iz stranke.
"Trebamo izbaciti sve anomalije i lopovluk iz stranke, dekroatizaciju i dezidologizaciju. Moramo stranku vratiti njezinim korjenima", rekao je Karamarko novinarima.

Na novinarski upit kako komentira izjave Milana Kujundžića, s kojim će se natjecati u drugom izbornom krugu, da će Kujundžić u drugom krugu dobiti glasove izaslanika koji su u prvom krugu glasovali za Jadranku Kosor, Karamarko je odgovorio da su to legitimne izjave. "To je normalna borba, HDZ je demokratska stranka, hvala Bogu da smo imali ovakve izbore", rekao je dodavši kako je bitno da ne bude prevara.
Jedino je ružnim ocijenio podmetanja te smatra da će stranka morati izraditi kodeks ponašanja u ovakvim situacijama. "Kujundžić se ima pravo nadati", kazao je.

Kosor: Neka glasuju po savjesti, ne slušajući ničije upute

Kandidatkinja za predsjednicu HDZ-a Jadranka Kosor izjavila je večeras nakon objave službenih rezultata prvog kruga izbora za predsjednika stranke kako joj je žao što nije ušla u drugi krug, a svojim je biračima poručila da u drugom krugu glasuju po savjesti, ne slušajući ničije upute.

"Rado bih da sam ja u drugom krugu i rado bih nastavila ovaj posao", rekla je Kosor novinarima dodavši da joj je žao što većina izaslanika nije prepoznala sve što je učinila za stranku u najtežim uvjetima nakon odlaska Ive Sanadera i dovršetka pregovora s EU.

"Što se tiče drugog kruga, moja poruka svima koji su me podržali u prvom krugu je da glasuju po svojoj savjesti. Ne prema uputama kojih je na žalost bilo puno kao i dirigiranog glasovanja", istaknula je Kosor.
Pozvala je izaslanike da po savjesti glasuju između dvojice preostalih kandidata za onoga za kojeg misle da će biti bolji predsjednik HDZ-a.

Također je najavila da će već tijekom noći isprazniti svoje stvari iz ureda predsjednice stranke.

Milinović: Odlučit ću s delegatima za koga ću glasovati u drugom krugu

Kandidat za predsjednika HDZ-a Darko Milinović večeras je, nakon objave rezultata glasovanja današnjeg Općeg sabora te stranke, kazao kako se i dalje vidi u HDZ-u kao jaka karika u izgradnji novog HDZ-a. Rekao je kako će zajedno sa svojim delegatima odlučiti za koga će glasovati u drugom krugu.


Neredi pred Lisinskim

Izaslanika se nalaze ispred Lisinskog i čekaju rezultate. Pred Lisinski su ujedno došli i aktivisti Građanske akcije s transparentom "2017 kandidata za Remetinec", piše Index.hr.

Jedan HDZ-ovac ih je prvo pokušao verbalno uvjeriti da su u krivu i da je SDP gori, a potom je izbio fotoaparat jednom aktivistu i počeo ga verbalno vrijeđati. Došlo je do naguravanja, ali se sve brzo smirilo, piše Index.hr.

Ubrzo je stiglo dvoje policajaca koji su legitimirali nekoliko aktivista.

Milošević neposredno podržao Kujundžića

Kandidat za predsjednika HDZ-a Domagoj Ivan Milošević rekao je večeras, nakon neslužbenih informacija po kojima je on dobio najmanje glasova izaslanika na 15. općem saboru HDZ-a, da su proteklih nekoliko mjeseci za njega važno iskustvo i zahvalio je svima koji su mu dali potporu. Upitan tko je njegov kandidat u drugom krugu, Karamarko ili Kujundžić, Milošević je odgovorio kako mu je samo drago da je Drago Prgomet pobijedio za zamjenika predsjednika. Drago Prgomet je kandidat za zamjenika Milana Kujundžića.

Prvi rezultati

Počeli su pristizati i prvi neslužbeni podaci. Prebrojalo se glasove iz dvije od ukupno pet glasačkih kutija, a kandidat Tomislav Karamarko dobio ih je 331.

Na drugome je mjestu Milan Kujundžić sa 198, dok je na trećemu Jadranka Kosor sa 150 glasova.  

Na začelju su Darko Milinović, dosadašnji zamjenik predsjednice, te Domagoj Ivan Milošević, uvjerljivo na posljednjem mjestu.

Kao što je Kujundžić iznenađenje u utrci za predsjednika, u utrci za zamjenika predsjednika najveće je iznenađenje premućno vodstvo Drage Prgometa koji je odustao od predsjedničke kandidature i postao Kujundžićev kandidat za ovu funkciju.

Ako se ovaj trend nastavi, u drugom krugu izbora za predsjednika HDZ-a borit će se Tomislav Karamarko i Milan Kujundžić. Međutim, ako je i dalje na snazi savez protiv Karamarka, Kujundžić bi u drugom krugu mogao opasno zaprijetiti Karamarku ako ne i pobijediti ga.

Službene rezultate 2017 delegata u lisinskom očekuje se iza 22 sata, što znači da će se rezultati drugog kruga saznati nakon ponoći.

Vrijeme je za stanku       

Rasprava je završena, Vladimir Šeks je najavio stanku do 20:30, do kada bi se trebali prebrojati glasovi za predsjednika stranke, te najavio da će se onda ili proglasiti pobjednik ili krenuti u drugi krug glasanja.

Birališta zatvorena

Birališta su zatvorena, prvi krug glasanja je završen. Pojedini izaslanici još uvijek drže govore pred polupraznom dvoranom.

Zavisno od rezultata predsjedničkih izbora, ovisi i pitanje odražavanja drugog kruga. Da bi pobjedio u prvom krugu, jedan od predsjedničkih kandidata mora imati više od 50 posto glasova, odnosno 1006.

Josip Kompanović jedini je od govornika u raspravi pozvao stranku na jedinstvo, ali i sve pozvao da umjesto da se međusobno prepiru, "kažu Slavku Liniću i Radimiru Čačić, što ih ide".

Predsjendik zagrebačke organizacije Ante Zvonimir Golem rekao je da treba stvarati zajedništvo, da zbog toga nikoga nisu podržali od predsjedničkih kandidata, a vrlo neuvjerljivo i nespretno zazivao je slobodnu Hrvatsku i Domovinski rat.

Za riječ se javio i Drago Krpina, kazavši da je i on uzbuđen, jer je govorio na svim Saborima do onoga u Rijeci kada mu je fizički onemogućeno da se kandidira jer se "deset biralo, deset Sanader predložio, deset se izabralo".

- Tuđmana su proglašavali autokratom, Sanadera su proglašavali velikim europejcem, a sve je bilo obrnuto. Većina govornika govorila je o šteti koju je prouzročio Sanader, a ja pitam one koji su s njim vladali da navedu primjere, kada su mu suprostavljali. Jesu li mu se suprostavljali kad su se hapsili generali, kad se sklapala koalicija sa Stanimirovićem koji je napadao Hrvatsku u Domovinskom ratu, kad se financiralo izgradnju spomenika četničkom pokolju u Srbu? Jeste li se suprostavili? Ja nisam čuo za takve slučajeve - rekao je Krpina u svom povratničkom govoru.

JL / A.B.K. / PSD

Šuker prekinuo Karamarka, publika negodovala

"Što smo danas donijeli sa sobom na Sabor HDZ-a? Kakvu odluku, kakvo raspoloženje? Donjeli smo snažnu želju i odlučnost za promjenama. Trebamo se zapitati gdje smo mi danas, izgubili smo izbore i povjerenje svoga naroda, izgubili smo vlastito samopouzdanje. Prošli smo put od agonije do katarze. I nemamo pravo prebacivati odgovornost na druge, već se pogledati u ogledalo i zapitati se. Je li ego pojedinaca zasjenio interese naše stranke?"

"Stranku treba decentralizirati i demokratizirati. Dosta je bilo univerzalne pameti bez auoriteta i bez pokrića. Vrijeme je da članovi iz Novigrada i drugih manjih mjesta postanu jednako važni kao i oni koji sjede na Trgu hrvatskih velikana. Živimo u vremenu neizvjesnosti i pitanje je je li Hrvatska spremna za nove okolnosti."

"SDP i lijeva ideologija to ne mogu. Jedini koji može voditi Hrvatsku je HDZ, obnovljen i snažan. To je onaj HDZ koji je obranio Hrvatsku državu, to je onaj HDZ koji je ispunio i posljednji cilj Franje Tuđmana - članstvo Hrvatske u EU."

- Na nama je da pokrenemo uspavane potencijale i stvorimo državu blagostanja. Hrvatska ne zaslužuje da je vode oni koji je nikada nisu željeli - ustvrdio je Karamarko i poželio "opet demokratski HDZ koji će ispuniti snove onih koji su stavrali Hrvatsku. Moramo, kaže Karamarko, pravu hrvatsku vratiti u HDZ, a takav HDZ svome narodu. Apelirao je da HDZ postane jaka stranka da budu nezaobilazni.

- Pobjednički HDZ je stranka koja će prihvatiti sve potencijale, to je pučka, narodnjačka stranka. Mi znamo i osjećamo svoj narod. Našu snagu čine utemeljitelji, oni su kvasac iz kojeg je izrastao moćan pokret, i danas su jezgra koja može davati poticaj, važno je da se ne zatvaraju u tabore, nega da budu svijest i savjest HDZ-a - rekao je. U novom HDZ-u, nakon današnjih izbora, smatra Karamarko, bit će mjesta za svakog tko će biti spreman raditi za svoju stranku i svoj narod.

- Nemojmo se bojati ničega! Pogledajte oko sebe, vidite ovu snagu. Pozivam vas da danas bude dan koji će označiti kraj zapuštenosti HDZ-a - nastavio je Karamarko u 12. minuti svog govora, iako je određeno da se kandidati mogu predstvaljati 10 minuta. Prekinuo ga je predsjedavajući Ivan Šuker, na što je dvorana reagirala negodovanjem, zvižducima i dobacivanjem. A Karamarko se nije pretjereano uzbuđivao. Tek se okrenuo prema Šukeru i pitao: Mogu nastaviti? Ne čekajući odgovor, nastavio je još dvije minute.

- Gospodine Karamarko, govorite već 14 minuta. Ja predlažem veću minutažu - rekao je Šuker, a dvoranom se prolomio pljesak odobravanja. - Svi smo mi ovdje prije svega HDZ. To treba pokazati svim predsjendičkim kandidatima. Neka Karamarko privede svoj govor kraju, a ostali će kandidati imati vremena koliko i on- zaključio je Šuker uz napomenu kako "nitko ovdje nikome nije protivnik", a izlaganje je završio sa "Tomo izvoli"

- Vrijeme je za istinu, da se Hrvatska pomakne iz letargije, ako to napravimo zajedno, narod će nas prepoznati kao dio sebe. Napravimo to s Božjom pomoći - zaključio je Karamarko.


Kosor nisu prekidale ovacije pljeska


U izvješću o radu od srpnja 2009. godine, predsjendica HDZ-a Jadranka Kosor ustvrdila je da su nakon odlaska Ive Sanadera iz politike formirali novu koalicijsku Vladu te da su započeli težak i mukotrpan rad.

Kako je i najavila, Kosor je o izvještaju o radu stranke govorila uglavnom o radu Vlade i podtignućima koja su napravili. Kosor je istaknula kao pozitivan primjer Ivana Šukera, nekadašnjeg ministra financija, danas jednog od pristaša Tomislava Karamarka, koji je krajem 2008. godine predložio održiv proračun, ali da je taj dobar prijelog odbijen.

Kosor se prisjetila kriznog upravljanja, pohvalila se da niti jedna mirovina, doplatak za djecu i plaća nije kasnila. Pohvalila se isplatom i duga umirovljenicima, te maratonskim sastancima sa sindikatima te je ustvrdila kako su s njima u dogovoru uveli i krizni porez. Naravno, prisjetila se i da je upravo njezina vlada završila pregovore s EU, te da je ona potpisala Ugovor o pristupanju olovkom koju joj je darovao Sveti Otac.

Prisjetila se i 3. siječnja 2010. godine kada se Ivo Sanader pučem pokušao vratiti na mjesto predsjednika, a nju prozvao za veleizdaju zbog potpisanog Sporazuma o arbitraži sa Slovenijom koji je označio završetak pregovora s EU, te se zahvalila svima koji su je podržali u tom za stranku preteškom trenutku. Kosor je ustvrdila kako su , kad je preuzela Vladu, imali minimum riješenih stvari vezano za pregovore s EU.

Kosor se spomenula i Zorana Milanovića i silnih poziva "na kavu" koje je aktualni premijer u vrijeme kad je vodio oporbu redom odbijao, iako su to, istaknula je Kosor, bili pozivi za ozbiljne razgovore o izmjenama Ustava koji su bili nužni za završetak pregovora i ulazak Hrvatske u EU.

Predsjendica HDZ-a pohvalila se i malim gospodarskim rastom na kraju prošle godine, preuzela zasluge za to, iako je utvrđeno kako gospodarskog rasta nije bilo, te da se radi o statističarskoj grešci.

Sjetila se i Facebook prosvjeda, spočitala je Ivi Josipoviću što se usprotivio izmjenama Zakona o radu, a nije prešutjela ni drakosnek zatvorske kazne za generale Mladena Markača i Antu Gotovinu Kosor je svoje izvješće o dvije i pol godine na čelu stranke odlično iskomunicirala.

Konstantno se obraćala delegatima, iz čega se jasno dalo razabrati da se radi, de facto o kandidacijskom govoru. Kosor je govorila isključivo o uspjesima, pozivala se na Europsku uniju...

Atmosfera na Saboru posve je drukčija od dosad viđenih, kada je obraćanje predsjednika stranke izazivalo, više ili manje iskrene ovacije, danas toga nema. Poduži govor Jadranke Kosor niti u jednom trenutku nije prekidan pljeskom, no nije bilo niti zvižduka. Niti na kraju govora Kosor nije dobila snažniji pljesak.

Nakon govora Jadranke Kosor, delegatima se obratio Damir Sesvečan rekavši da je u dvorani nazočno 2011 delgata, što znači da 130 pozvanih delgata u Zagreb nije stiglo. Zanimljivo, Jadranka Kosor u izvješću o radu stranke u posljednje dvije i pol godine nije spomenula da je HDZ optužen u aferi Fimi Medija, te ih se sumnjiči da su državni proračun oštetili za više od 35 milijuna kuna!

Također, nije rekla ni da je stranačka imovina zbog tog procesa blokirana, i upitno je kako će, ako budu osuđeni, podmiriti dugovanje prema državi.

Isto tako, riječju nije spomenula da je HDZ 4. prosinca izgubio izbore i da nikada u Saboru nisu imali tako malo ruku kao danas. Uz optuženog Ratka Mačeka, iz HDZ-ova kluba osumnjičenih, optuženih i presuđenih, na Sabor su stigli i Neven Jurica koji je odlsužio zatvorsku kaznu zbog pronevjere državnog novca dok je bio veleposlanik, te Petar Čobanković i Josip Fiolić koji tek očekuju podizanje optužnice u aferi Planinska.

JL
Milinović: izaberite jaku demokršćansku budućnost HDZ-a

Kandidat za predsjednika HDZ-a Darko Milinović pozvao je danas izaslanike Općeg sabora stranke da izaberu jaku, demokršćansku i tradicionalnu budućnost HDZ-a, te svojim izborom omoguće istinsku demokratizaciju stranke.

Milinović je u obraćanju izaslanicima rekao kako u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, gdje se održava HDZ-o izborni sabor, danas osjeća isto onaj poriv kao i 1990-ih, onih "istinskih HDZ-ovaca", koji cijene prošlost, a znaju izabrati oni najbolje za budućnost.

"Danas biramo demokratizaciju, modernizaciju, europeizaciju i decentralizaciju HDZ-a. Moramo reći 'ne' autokratizmu i pritisku, a 'da' istinskim i demokratskim iskoracima u HDZ-u. 'Ne' kultu ličnosti, 'da' timu i prvima među nama koji će kao pobjednički tim HDZ predstavljati sljedećih 10, 20 godina", poručio je.
HDZ danas, dodao je, treba reći 'ne' gubitničkom mentalitetu, kojega je, kaže, i previše u zadnje vrijeme, te izabrati vodstvo koje će dovesti HDZ do pobjede na svim sljedećeim izborima.

S obzirom da se, kako je rekao, golema većina Hrvata očituje demokršćanima, vrijeme je, istaknuo je, da demokršćanin dođe i na čelo izvršne vlasti te na Pantovčak.

Milinović je HDZ-ovce pozvao da čuvaju zajedništvo "kao kap vode na dlanu", da ne dopuste raskol i razdjedinjenost u stranci, te u tom smislu u HDZ pozovu i sve one koji su marginalizirani i izbačeni iz stranke zbog svojih stavova.

Treba, dodao je, priznati da je HDZ danas "poljuljan" zbog gubitka izbora, ali i naglasio kako se ne smije dopustiti kriminalizacija stranke, jer za kriminal treba odgovarati onaj tko je krao, a ne cijela stranka.
"Nitko ne može kriminalizirati ova tri sveta slova – HDZ! To su hrabrost, zajedništvo i domoljublje", poručio je Milinović.

H

Milošević:  Naša je stranka u krizi identiteta 

Mjesecima govorim o tri razloga zbog kojih sam se kandidirao na mjesto šefa HDZ-a. Zato što svima nama treba vratitit čast i ponos, našoj stranci treba vratiti vjerodostojnost i pobjednički duh a našoj je zemlji potreban duh napretka i razvoja.

Naša je stranka u krizi identiteta, naše vodstvo mora početi slušati birače i članove, to se mora promijeniti.

Snaga HDZ-a nije u središnjici ni u zgradama ni u statutu. Naša snaga je u našim članovima i ograncima. Naša snaga je u našim idejama. Danas su svi puno puta spomenuli ime Franje Tuđmana, no je li to dovoljno. Treba razmišljati da su današnji izbori točka preokreta.

Solidarnost je među nama, povjerenje je među nama, zajedništvo je među nama. Mu smo jedina i jedinstvena Hrvatska demokratka zajednica. Mi danas ne biramo samo novog vođu HDZ, mi biramo novog vođu oporbe, budućeg novog šefa Vlade, danas okrećemo novu stranicu. Jamčim da ukoliko me izaberete da da će Hrvatska uskoro biti gospodarski jaka i obnovljena, sačuvat ćemo sva radna mjesta, rekao je Milošević

Kujundžić: Radnicima poručujem, dijelim s vama žuljevite ruke 

- Sve su maske pale, gledajmo se u oči. Bitka za HDZ je bitka za Hrvatsku. Naša je stranka pretrpila jak poraz na parlamentarnim izborima, brojni su pod istragama, neki i optuženi. Zbog pojedinca cijela je stranka na stupu srama- ustvrdio je kandidat za predsjendika Milan Kujundžić koji je za svoj govor dbio najjači pljesak od svih govornika..

- A gdje su lopovi iz HNS-a, SDP-a i IDS-a - pitao je Kujundžić i nastavio: - HDZ je danas stranka bez identiteta: Stipe Mesić i Ivo Sanader sa svojim nasljednicima izdali su prvog predsjendika Franju Tuđmana. Krenuli su u svjedočenje protiv Hrvatske, izbacivali su članove, među njima i obitelj Tuđman. Napravili su veleizdaju nacionalnih interesa, hapsili su generale...

Treba nam stožerna stranka hrvatskog naroda demokršćanske orijentacije, rekao je Kujundžić i najavio: - Na čelu te stranke ne mogu biti oni koji su znali ili su morali znati za sve loše u našoj stranci. Zato je zadaća ovog sabora da HDZ vrati kući nakon 12 godina. Hrvatska mora biti svoja na svome u EU i globaliziranom svijetu. Bez HDZ-a nema demokracije, a bez demokracije nema Hrvatske - nastavio je Kujundžić te poentirao:

- Možete li podržati one koje zagovaraju lijevi mediji, Zoran Milanović, Ivo Sanader, Stipe Mesić? Za novo vrijeme trebaju novi ljudi koji nisu služili Mesića i Sanadera. Kujundžić je rekao da mu je 55 godina da je sveučilišni profesor, da ga je Franjo Tuđman 1992. pitao da se aktivno uključi u politiku, ali da je on to odbio i ostao običan član.

- Sada kad je HDZ u nevoljama, osjećam potrebu dati se na raspolaganje stranci.Mladi, ne pomišljajte na iseljenje iz Lijepe naše, najavljujem vam nacionalni program stipendiranja i zapošljavanja mladih. Ne birajte one koji samo znaju gubiti, glasujte za one koji će uvesti u Sabor i Bruxelles. Zasučimo rukave i izgradimo bogatu i ponosnu jedinu domovinu Hrvatsku. Vjerujem u mudrost starijih, posebno se obraćam braniteljima i generalima kojima se divim. Vaša krv i vaše rane dobit će puni smisao glasom za modernu Hrvatsku kakvu nudim - ustvrdio je.

- Radnicima poručujem, dijelim s vama žuljevite ruke. Dragi poljoprivreddnici, zasijat ćemo njive, neće uvoziti što možemo proizvesti, nećemo više prolijevati mlijeko na ulicama, inteligencijo, zbijmo redove, dragi poduzetnici, vi ste pokretači ove zemlje.

Glasajte za one kojih se nećete sramiti. Izabrite one koji će s vama pobjediti na sljedećim lokalnim, parlamentarnim, predsjedničkim izborima, onoga tko liste neće krojiti u Zagrebu, nego po izbornim jedinicama. Nikad više predsjendik bezbožnik u Hrvatskoj - rekao je.

Kujundžić nakon čega je dvorana bila na nogama, a pljesak je trajao dulje od svih dosad.

- Birajte one koji su žuljavih ruku od nule stizali do cilja. Vi ćete danas u HDZ vratiti Tuđmana i zauvijek reći zbogom tragovima Udbe i slugama Stjepana Mesića i Ive Sanadera. Vjerujem u vas, sudbina Hrvatima je u vašim rukama. Neka Bog blagoslovi nas i hrvatski narod kojemu ste vi danas slika i savjest - zaključio je svoj govor Milan Kujundžić.
Početak sjednice

Izvođenjem hrvatske himne "Lijepa naša" danas je u KD Vatroslav Lisinski počeo 15. Opći sabor HDZ-a, na kojemu će više od 2000 stranačkih izaslanika birati novo vodstvo HDZ-a.

Glavni tajnik stranke Branko Bačić okupljenima je poručio kako je uvjeren da će HDZ na Općem saboru pokazati zajedništvo i toleranciju, te izbore provesti dostojanstveno, kako, naglasio je, i priliči HDZ-u kao stožernoj hrvatskoj stranci.

"Vođeni smo željom da već sutra, osnaženi odlukama Općega sabora, krenemo u nove izborne pojede jer bez snažnog HDZ-a nema ni snažne Hrvatske", istaknuo je. Bačić je kazao i da HDZ danas bira vodstvo za treće desetljeće Hrvatske i stranke, te da svi članovi HDZ-a mogu biti ponosni na sva postignuća stranke.

Kao gosti HDZ-ovog sabora došli su predsjednik HSS-a Branko Hrg, predsjednik HSP-a Daniel Srb, potpredsjednik HSP-a dr. Ante Starčević Ivan Tepeš, predsjednica DC-a Vesna Škare Ožbolt, predstavnici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990., te diplomatskoga zbora, sindikata i braniteljskih udruga.

Kao gosti nazoče i bivši predsjednik hrvatske Vlade Nikica Valentić te bivši predsjednici Hrvatskog sabora Žarko Domljan, Nedjeljko Mihanović i Luka Bebić.

Izaslanici, njih 2143, predsjednika stranke birat će između pet kandidata - Jadranke Kosor, Darka Milinovića, Tomislava Karamarka, Domagoja Ivana Miloševića i Milana Kujundžića.

Za zamjenika predsjednika kandidirali su se Andrej Plenković, kao član tima aktualne predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor, Ante Sanader iz tima Tomislava Karamarka, te Drago Progmet kao član tima Milana Kujundžića.

Za šest potpredsjednika HDZ-a kandidiralo se 24 člana stranke - Branko Bačić, Mile Biondić, Dražen Bošnjaković, Karmela Caparin, Marijan Coner, Josip Đakić, Katarina Fuček, Božo Galić, Ante Zvonimir Golem, Andrija Hebrang, Tomislav Ivić, Ivan Jarnjak, Damir Jelić, Božidar Kalmeta, Drago Krpina, Ante Kulušić, Vladimir Kurečić, Đuro Njavro, Đuro Popijač, Vladimir Šeks, Dubravka Šuica, Ivan Šuker, Josip Zorica te Zlatko Ževrnja.

Za deset članova Predsjedništva kandidirala su se 42 HDZ-ovca. Na Općem saboru će se kandidati za predsjednika HDZ-a predstaviti u desetominutom obraćanju po abecednom redu. Mogućnost obraćanja imat će još samo izborni pobjednik, a svim je izaslanicima, pa tako i kandidatima, omogućeno sudjelovanje u raspravi koja je ograničena na pet minuta, uz mogućnost replike.

HDZ-ovi izaslanici trebali bi i izmijeniti stranački Statut, čime bi se, među ostalim, odredilo da će se na idućim unutarstranačkim izborima predsjednika HDZ-a birati po načelu jedan član - jedan glas. Za današnje izbore u HDZ-u akreditirano je gotovo 250 novinara iz Hrvatske i inozemstva.

H
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2022 15:47