StoryEditor
Hrvatskauoči sjednice

Tomašević: Činjenica je da su uhićenja krenula nakon promjene vlasti. Ima još dosta stvari koje se treba raščistiti i očekujem da će ih biti još

Piše JL, Hina
15. srpnja 2021. - 09:25

Danas se održava druga sjednica Gradske skupština Grada Zagreba, prva prava nakon konstituiranja, a na dnevnom redu će biti, među ostalim, prijedlozi odluka o ustrojstvu i djelokrugu Gradskih upravnih tijela, o izmjeni Odluke o plaći, odnosno naknadi za rad i drugim pravima potpredsjednika i predsjednika Gradske skupštine Joška Klisovića te o kratkoročnom zaduživanju Grada.

S novinarima je kratko uoči sjednice razgovarao gradonačelnik Tomislav Tomašević kojeg su novinari pitali što očekuje od današnjeg zasjedanja, javlja Jutarnji list.

- Nadam se dobroj i pozitivnoj raspravi, a očekujem da će biti drugačije, rekao je Tomašević i dodao kako očekuje i kritike oporbe zbog zapošljavanja u Holdingu i angažiranja svojih donatora u poslovima s Gradom.

- Naravno da očekujem kritike, međutim bit će zanimljivo kad će ih upućivati ljudi koji su sjedili u Nadzornim odborima, rekao je.

Novinar su ga pitali i za komentar na posljednja uhićenja te jesu li istražitelji i danas u Gradskoj upravi.

- Vjerujem da će i uhićenja obilježiti sjednicu, postala su svakodnevnica. Koliko imam informacije, danas nisu. Ima još dosta stvari koje se treba raščistiti i očekujem da će biti još uhićenja, rekao je Tomašević.

Na pitanje hoće li on kao gradonačelnik prihvaćati amandmane, za razliku od Milana Bandića, rekao je kako neće prihvatiti one koji se odnose na rekonstrukciju Gradske uprave jer oni nemaju previše smisla te da se o tome već očitovao.

- Recimo, amandman da ipak mora biti gradski ured za EU projekte... Zašto bi bio? Ti se uredi ne ukidaju, samo se spajaju, što znači da će biti manje pročelnika, rekao je Tomašević.

Na pitanje hoće li i nakon smanjenja plaća pročelnicima, neki od njih imati veću plaću od gradonačelnika, Tomašević je rekao kako je to moguće.

- Moguće je da hoće u netu, i to je u redu jer ona ovisi o različitim dodacima. Ali u brutu mora postojati hijerarhija, rekao je Tomašević.

Gradonačelnik se zatim opet vratio na temu uhićenja i tajming u kojem se sve događa.

- Činjenica je da su uhićenja krenula nakon promjene vlasti. Govorili smo da treba još mali korak da se krene rješavati korupcijska hobotnica, a oni sada moraju dokazati svoju nevinost. Ali bolje da se počne raščišćavati ikad nego nikad, zaključio je Tomašević.

Što je na dnevnom redu?

Na današnjoj sjednici razmatr će se, uz ostalo, izvješća o izvršenju programa građenja komunalne infrastrukture te održavanja javnih prometnih površina, građevina i uređaja javne namjene, javne rasvjete te izvanrednog održavanja nerazvrstanih cesta u 2020.

Na sjednici će se raspravljati i o izvršenju programa i planova održavanja komunalne infrastrukture u gradskim četvrtima i mjesnim odborima Grada Zagreba u 2020. godini.

Kako se već pisalo, gradonačelnik Tomislav Tomašević ide u drastično smanjenje plaća višeg upravljačkog kadra u zagrebačkoj administraciji.

Ako većina zastupnika podigne ruke za njegov prijedlog, bruto plaće pročelnika smanjit će se za više od osam tisuća kuna, bruto plaće zamjenika pročelnika za 1.600 kuna, pomoćnika pročelnika za 600 kuna, a veliko rezanje plaća predloženo je za radno mjesto posebnog višeg savjetnika gradonačelnika-specijalista – u bruto iznosu za više od 7.000 kuna.

Prijenos sjednice može se pratiti na You Tube kanalu kao i na i web stranici Gradske skupštine Grada Zagreba s početkom u devet sati.

item - id = 1112841
related id = 0 -> 1128272
related id = 1 -> 1128234
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2021 06:12