StoryEditor
Hrvatskahrabre žene

Tko su najpoznatije hrvatske zviždačice i što one imaju od svega toga? Jedna je strpala moćnu županicu u zatvor, druga je ostala bez posla i stana, Splićanka je imala posebnu pegulu...

Piše Marina Karlović-Sabolić
3. veljače 2022. - 16:43

Maju Đerek vladajući već danima podrugljivo zovu „zviždaljkom“. Tvrde da govori o nezakonitostima u državnim nekretninama jer navija za „interesne skupine“. Milijuni kuna koje je ta tvrtka izgubila jer je s oba oka žmirila na dugove pojedinaca ovoj zviždačici zapravo služe, prema njihovoj interpretaciji, da se samopromovira. I kopira Daliju Orešković.

„Točku na i“ o tome tko je i što je Maja Đerek stavio je ovih dana premijer Andrej Plenković.

- I ona je dio te harange – objavio je Plenković, obrušivši se pritom na svojega starog znanca Zorana Milanovića, kojega je okrivio za harangu protiv Zvonimira Frke Petešića.

Za HDZ-ovcem dakle, dileme nema. Iza Maje Đerek stoji politika.

No s tim se ne slaže najglasnija hrvatska zviždačica, koja je posljednjih desetak dana javnost i istražitelje USKOK-a upoznala s tajnim dealovima, besprizornim pogodovanjima, tetošenju pojedinih dužnika sa moćnim zaleđem. Sve to potkrijepila dokumentima. I potpuno uzdrmala temelje na kojima počiva sustav gospodarenja državnim poslovnim prostorima.

image
Goran Mehkek/Cropix

- Nikada u životu nisam bila članica niti jedne stranke, i to se može lako provjeriti. Niti jedan posao nisam dobila preko politike i bez potrebnih referenci, i to se može provjeriti. Iza mene ne stoji nikakva interesna grupacija nego samo snažna volja da ukažem kakve malverzacije i pogodovanja se događaju u državnoj tvrtki Državne nekretnine, da ukažem kakve metode su moji nadređeni koristili kada sam htjela raditi po zakonu i u interesu RH te u konačnici na kakav način su me odlučili eliminirati iz tvrtke kada se nisam dala ucijeniti radnim mjestom od strane gospođe Renate Sabo – istaknula je u četvrtak u izjavi medijima Maja Đerek. Naglasivši pritom da je radila u skladu sa zakonom i u interesu Republike Hrvatske.

Ni velika većina ostalih hrvatskih zviždača – ljudi koji su u posljednjih trideset godina javno progovorili o nezakonitostima kojima su svjedočili na svojim radnim mjestima – nije progovorila iz političkih motiva.

Ankica Lepej u rujnu 1998. je, tada još kao službenica Zagrebačke banke, otkrila javnosti stvarno imovinsko stanje tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana i njegove obitelji. Iz kojega se vidjelo da je prvi hrvatski predsjednik u svojoj imovinskoj kartici zatajio pozamašnu svotu novca koja se nalazila oročena na računu njegove supruge Ankice: 210 tisuća njemačkih maraka i 15 740 američkih dolara.

image
Davor Pongracic/Cropix

HDZ nas je tada podučio da novac nije imovina, Zagrebačka banka svojoj je djelatnici brzopotezno uručila izvanredni otkaz, a DORH je protiv nje podigao optužnicu zbog kaznenog djela odavanja poslovne tajne. Ostala je bez posla i primanja, a ona i suprug su zbog dugova bili primorani prodati stan i preselit se u podstanare.

Iako je u kasnijim godinama javno simpatizirala SDP, od njih nikada nije imala pretjerane koristi. Podržala je Ivu Josipovića za predsjednika Republike, a nakon njegove pobjede postala je članicom Vijeća za socijalnu pravdu. Volonterski i bez ikakve novčane naknade.

Splićanka Vesna Balenović imala je pegulu da je svoje prvo obraćanje javnosti 2001. godine u kojemu je, tada kao visokorangirana savjetnica u INI, upozorila na nezakonitosti u toj naftnoj kompaniji održala uz bok HSLS-ovcima. Pa je to pomoglo da tada vladajući SDP njezinim kritikama pridoda političku notu.

image
Dragan Matic/Cropix

No Vesna Balenović nije govorila o politici, nego o šteti od 100 milijuna dolara koju je različitim muljanjima nanesena INI. Tek mnogo kasnije, 2015. godine podržala je Kolindu Grabar Kitarović za hrvatsku predsjednicu. A onda se brzo s njom razišla, nazvavši je - prevaranticom. Na parlamentarnim izborima 2016. bila je kandidatkinja na listi Domoljubne koalicije u Zagrebu.

Adrijana Cvrtila, direktorica Eko Moslavine koja je prošle godine razotkrila nepotizam i pogodovanje zbog kojega je na koncu uhićen kutinski gradonačelnik Zlatko Babić, imala je obrnuti put. Ona je još 2014. bila članica HDZ-a, no nije željela sudjelovati u nezakonitostima i u tvrtki koju je vodila zapošljavati stranačke ljude.

HDZ-ovac je bio i Damir Mihanović, tada na poziciji zamjenika direktora Croatia osiguranja, koji nije pristao sudjelovati u hobotnici Fini medije. Nego je te 2009. javno u Dnevniku progovorio o nezakonitostima koje su Ivu Sanadera strpale iza rešetaka.

Jasmina Jovev bila je šefica kabineta SDP-ovoj županici Marini Lovrić Merzel koja je 2014. razotkrila lažiranje računa u Sisačko-moslovačkoj županiji. Zbog kojega je na koncu ova SDP-ovka završila sa USKOK-ovom optužnicom. Tri godine kasnije ova zviždačica pokušala je to kapitalizirati na sisačkim izborima.

Uzalud. Završila je tek na četvrtom mjestu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. srpanj 2022 07:59