StoryEditor
HrvatskaČEKIĆ PRAVDE

Tko je sudac iz Splita koji je prvi put Hrvatskoj izrekao 10 godina zatvora za smrt u prometu: ne prašta ni obiteljskim nasilnicima, dilerima koji napadaju policajce ni huškačima na mržnju

13. srpnja 2019. - 20:11

Deset godina zatvora najviša je izrečena sankcija za kazneno djelo izazivanja smrti u prometu u Hrvatskoj. Presudu bivšoj HAC-ovki za vožnju u pijanom stanju i smrt 19-godišnje studentice donijelo je sudsko vijeće Županijskog suda u Splitu pod predsjedanjem suca Dinka Mešina.

Kako je na viši sud imenovan prije dva mjeseca, 39-godišnjem sucu Mešinu je ovo prva presuda na županijskom nakon desetogodišnjeg staža na splitskom općinskom sudu.

Vozačica koja je pijana autom usmrtila studenticu nije ni trepnula na izricanju presude; Planirala naći lažni alibi, ali ključan je bio jedan muškarac...

I tijekom tog perioda Dinko Mešin se isticao prema sankcijama koje nisu bile tipične za hrvatsko pravosuđe.Tako je bio prvi sudac koji je u Hrvatskoj izrekao bezuvjetnu kaznu zatvora zbog rasne i druge netrpeljivosti i izrade transparenta. Antoniju V. iz Splita je dao četiri mjeseca zatvora zbog rasističkog transparenta “Srbe na vrbe, nikad zaboraviti, nikad oprostit!”. Transparent je bio postavljen na ulazu u Split u ljeto 2011. godine uoči Davis kup meča između Ivana Ljubičića i Novaka Đokovića.

Odluka o kazni zatvorom je još više odjeknula u javnosti zbog obrazloženja u kojem je sudac Mešin kazao:

”Ovim djelom osramotili ste sebe, svoju obitelji, čitav grad i državu. Prekršili ste Kazneni zakon, Ustav i sve međunarodne konvencije o zaštiti ljudskih prava.”. Nakon što je njegova presuda ukinuta, spis je dodijeljen drugom sucu jer se unaprijed znalo kako Dinko Mešin ne mijenja svoje odluke.

Splićaninu četiri mjeseca za transparent "Srbe na vrbe"; Sudac: Osramotili ste sebe, obitelj, grad i državu

Za ovaj tekst nije želio davati izjave procjenjujući kako ga je i previše bilo u medijima tijekom trajanja suđenja za stravičnu nesreću u Splitu. U jednom od prijašnjih razgovora za naš list izjavio je kako ne prilagođava odluke sudskoj praksi, već za svaki predmet donosi presudu za koju je procijenio da je primjerena. Nije se zamarao pitanjem hoće li presuda opstati jer je to ionako van njegovih mogućnosti. Upravo stoga je zaslužan za podizanje praga kazni, pogotovo u segmentu smrti u prometu.

Tako je primjerice na četiri i pol godine zatvora osudio Silvija K. koji je skrivio smrt suvozača jer je pijan neregistriranom Mazdom pretjecao kolonu automobila na ulazu u Split. Osim toga mu je odredio zabranu vožnje u trajanju od deset godina uz obvezno liječenje od alkoholizma. Županijski sud u Splitu je njegovu presudu u cijelosti potvrdio.

Tri i pol godine zatvora dosudio je Zoranu B. koji je 2012. godine osobnim automobilom prešao preko dvostruke pune linije u Velebitskoj ulici prilikom čega je poginuo vozač motocikla. Viši sud je kaznu smanjilo na tri godine zatvora.

Dinko Mešin je izrekao i jednu od najviših kazni za obiteljsko nasilje kada je optuženome iz Biskog dao osam godina zatvora. Kaznio ga je sa šest i pol godina zatvora zbog incidenta kada je oko 23 sata došao alkoholiziran u baraku u Biskom gdje stanuje sa suprugom.

Tražio je od nje da mu da cigaretu nakon čega su se posvađali te je on uzeo stol i bacio ga na pod. Supruga je pokušala od njega pobjeći prema vratima, ali je on stigao i više puta šakom udario u leđa. Zatim je jako šakom udario u trbuh od čega je ona od bola pokleknula na pod. Kasnije je utvrđeno kako joj je slomio dva rebra.

Kako je nasilnik premlatio suprugu tijekom trajanja dviju uvjetnih kazni, i one su mu uračunate u kaznu. Pravomoćno je u Sinju otprije kažnjen zbog nasilja u obitelji na osam mjeseci uvjetno s rokom kušnje od pet godina, a dvije godine kasnije zbog istog kaznenog djela je ponovno pravomoćno osuđen na godinu dana zatvora s rokom kušnje od tri godine. Sudac Mešin mu je stoga izrekao jedinstvenu kaznu od osam godina koju je Županijski sud u Splitu smanjio na pola.

Sudac Dinko Mešin: Mirno spavam i nakon presude od osam godina zatvora za obiteljsko nasilje

Strogo je kažnjavao i napade na policajce pa je na pet godina zatvora osudio Tonča D. iz Splita koji je ugrizao službenika PU splitsko-dalmatinske. Nakon što je uhvaćen sa šest grama heroina, nagurao je vrećicu u usta namjeravajući progutati drogu. Inspektor ga je spriječio, ali ga jer ovaj prilikom toga ugrizao za ruku. Kažnjen je zbog dilanja i zbog ozljeđivanja policajca. Presuda je u cijelosti potvrđena.

Na dvije godine i 11 mjeseci zatvora osudio je Sinišu V. zbog napada na policajca koji ga je zatekao s krivotvorenim dokumentima. Sudac mu je isto tako opozvao dvije prijašnje uvjetne osude zbog posjedovanja marihuane i vožnje s falsificiranim registarskim pločicama.

Prvi je na svom sudu primijenio “Maresti” i oslobodio okrivljenika. Riječ je o presudi Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Maresti protiv Hrvatske”, prema kojoj nije moguće dva puta odgovarati za isto nedjelo, tj. kada je osoba kažnjena prekršajno, nije moguće procesuirati je i kazneno za istu stvar.

S obzirom na to da je Dinku Mešinu u prosjeku potvrđeno 95 posto presuda, njegov stav prema kojem ne robuje ustaljenoj praksi se pokazao ispravnim. Preostale odluke nisu sve nisu ukinute, već se radi o izmijenjenima u dijelu koji se odnosi na visinu kazne.

Tijekom devet i pol godina rada na Općinskom sudu u Splitu godišnje je donosio od 120 do 150 presuda. Od toga bi mu se u prosjeku ukinule četiri presude godišnje. Prije imenovanja za suca bio je sudski savjetnik tijekom tri godine na Županijskom sudu u Splitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2022 21:52