StoryEditorOCM
Hrvatskasporni proizvod

Tko je ovdje lud? Trgovački lanac zbog bakterije povukao losos iz prodaje, kupac ga htio vratiti, oni ga - odbili

Piše Bruno Drempetić/JL
13. svibnja 2023. - 15:20

U četvrtak su na službenim stranicama Spara objavili kako sa svojih polica povlače dimljeni losos proizvođača Bek-pušnica d.o.o. i pozvali kupce da proizvod vrate u najbližu poslovnicu.

Da bi ga vratili i dobili povrat novca, obavijestili su, nije im bio potreban ni račun. Ipak, jednom našem čitatelju koji je kupio dva spomenuta lososa, u Sparovoj poslovnici nisu htjeli prihvatiti proizvod čije je uklanjanje naložio Državni inspektorat jer je u sebi sadržavao bakteriju Listeria monocytogenes, piše Jutarnji.

- Kako sam vidio obavijest u medijima i na njihovoj službenoj stranici, jučer sam se uputio do najbliže poslovnice na Savici. Imao sam dva upakirana lososa kojima rok istječe 15. svibnja.

Razgovarao sam sa šeficom poslovnice koja mi je rekla da zna za povlačenje proizvoda, ali da moje losose ne može prihvatiti jer nisu u asortimanu - opisuje neuspješni povrat Rudolf Jakovac.

Neznajući što da učini naš je sugovornik nekoliko puta pokušao stupiti i u telefonski kontakt s info centrom tog lanca dućana, ali nitko mu se nije javljao.

Sepsa i upala moždane ovojnice

Broj info centra nazvali smo i sami kako bih ih pitali o postupku povrata. Javili su nam se.

- Mogu jedino na vaše ime poslati reklamaciju u poslovnicu gdje ga želite vratiti jer nisam ovlaštena davati druge upute - kazala nam je operaterka. Kad smo je pitali hoće li nam prihvatiti proizvod u nekoj drugoj poslovnici, rekla je da to ne može tvrditi, ali da može dati broj one u kojoj želimo izvršiti povrat pa da provjerimo sami.

Bakterija Listeria monocytogenes, koju je sadržavao Premium losos Graved od 100 grama proizveden 15. travnja, uzrokuje listeriozu.

Čovjek se njome može zaraziti jedući, naravno, zagađenu hranu, a sama infekcija nije bezopasna. Kako piše u online izdanju Hrvatske enciklopedije, kod imunološko zdravih ljudi može se pojaviti gastritis ili povišena temperatura, dok se kod starijih i novorođenčadi može razviti sepsa i upala moždane ovojnice. Kod trudnica postoji mogućnost da se bakterija preko posteljice prenese na plod i tako uzrokuje pobačaj.

U Enciklopediji se navodi kako se ne prenosi s čovjeka na čovjeka i da se liječi penicilinom.

Iz predostrožnosti proizvođač Bek-pušnica s polica je povukao i tri druge vrste lososa koje su proizvedene od iste sirovine: Premium losos narezani 100g, Premium losos Rafael 100g i Premium losos rezani (rinfuza).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 04:28