Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Hrvatskapočnje trnovit put mladog 41-godišnjeg političara, od diplomata do nasljednikA jadranke kosor

TKO ĆE NASLIJEDITI KOSOR? Hvaranin Andrej Plenković bit će HDZ-ov Milanović

Piše PSD.
7. prosinca 2011. - 23:22
Ako se dogodi čudo pa Jadranku Kosor na čelu HDZ-a uistinu zamijeni 41-godišnji diplomat Andrej Plenković, o čemu se već javno nagađa, stranka bi doživjela identičan “facelifting” kojem se prije četiri godine podvrgnuo SDP.

Zoran Milanović je 2007. postao šef SDP-a kao 41-godišnjak, a Andrej Plenković bi danas u istoj životnoj dobi stao na čelo HDZ-a.

Odbijao ponude

Obojica su diplomirani pravnici, obojica su magistrirali, govore iste strane jezike – engleski i francuski – i obojica dolaze iz svijeta diplomacije. Povezuje ih isto mjesto rođenja – Zagreb – a podrijetlo ih pak veže uz jug Hrvatske.

Plenkovićev otac Mario, sveučilišni profesor komunikologije, bodul je iz malog hvarskog mjesta Svirče, dok je Zoranov otac, umirovljenik Stipe Milanović, vlaj iz Glavica kod Sinja.

I Milanović i Plenković prošli su “bruxellesku školu” odrađujući svoje diplomatske mandate u glavnom gradu EU-a, s tim da je prvi u MVP-u vodio poslove vezane uz NATO, dok je drugi uglavnom “plivao” po sektoru Europske unije – dva prioriteta hrvatske vanjske politike.

Andrej Plenković je izborni potop vlastite stranke dočekao na dužnosti državnog tajnika za europske integracije, a upućeni diplomati kažu da je figurirao kao jedan od rijetkih Jandrokovićevih suradnika koji su bez najave otvarali ministrova vrata na prvom katu Zrinjevca.

Navodno ga je i predsjednik Josipović bio pozvao na Pantovčak, što je ovaj odbio zbog “tanke” ponude, a neki, pak, tvrde da je Vesna Pusić, iz pozicije šefice odbora za praćenje pregovora, vidjela u njemu svoga budućeg igrača te mu sugerirala da bude strpljiv i da ne ulazi u HDZ.

Teško je, dakako, ustvrditi je li to istina ili spin, ali ako je točno da je Plenković odbio obje ponude smatrajući ih nedostojnim osobnih karijernih apetita, onda su još uvjerljivije tvrdnje da aktualni premijerkin čovjek za eurointegracije vidi sebe na puno višem položaju hrvatskog političkog Olimpa.

Afere ga mimiošle

U posljednje dvije godine, Plenković je u okviru “komunikacijske strategije RH” - koja zapravo nije ništa drugo nego državna propaganda u korist ulaska u EU - održao više od 80 javnih predavanja, te je dao brojne intervjue uvjeravajući skeptične Hrvat(ic)e da će im “tamo” biti bolje nego “tu”.

Budući premijer Milanović najavio je da će iz ministarstava izbaciti fotelje državnih tajnika na kakvoj sjedi Plenković, a i da to ne učini, politička aritmetika jasno nalaže da na toj dužnosti Kukuriku ne računa na Kosoričina frontmena za europske poslove. Pogotovo ako ima istine u onoj priči da je odbio pruženu ruku Josipovića i Vesne Pusić.

Usprkos imidžu mladog, bruxelleski formatiranog i aferama neokaljanog političara koji bi HDZ-u priskrbio europski umiveno lice konzervativne stranke, Plenković se, dakako, na sam vrh HDZ-ove piramide neće uspinjati bezbolno.

Osim što na tome putu mora pregaziti stranačke patrijarhe koji spas HDZ-a ne vide u kopiranju esdepeovskog “faceliftinga”, Plenković mora računati i na činjenicu da njegov lik i djelo u ovom trenutku ne znače gotovo ništa prosječnom hadezeovcu.

Stoga, ako i dođe na čelo HDZ-a, Plenković mora računati na svojevrsnu dobrovoljnu lobotomiju jer će zeleni stol za kojim je navikao razgovarati u diplomatskom kamilica-tonu, zamijeniti bespoštednim dnevnopolitičkim ringom.

Taj je put već prošao njegov esdepeovski pandan Zoran Milanović priznavši nedavno da mu je, suočen s problemima hrvatske životne realnosti, prilično atrofirao senzibilitet za vanjsku politiku.

ŠENOL SELIMOVIĆ, foto: arhiv cropix#ANDREJPLENKOVIć#HDZ

Izdvojeno