StoryEditorOCM
Hrvatskanova pravila za raskid braka

Tjedan kod oca, tjedan kod majke

Piše PSD.
11. svibnja 2013. - 01:02
Novi obiteljski zakon, ako je suditi po tezama koje su objavljene, mogao bi biti korak naprijed u odnosu na postojeća rješenja, no ipak pati od kroničnih nedostataka. Tvrdi to Asenka Kramer, predsjednica Udruge “Dijete - razvod”, komentirajući tekst glavnih smjernica kojima je Ministarstvo socijalne politike i mladih ovih dana predstavilo obiteljski zakon.

On je, prema njezinim riječima, ponovno propustio propisati kazne za roditelje koji tijekom i nakon razvoda manipuliraju djecom, ali i sankcije za one koje odugovlače s postupkom razvoda, u prvom redu urede socijalne skrbi, suce i vještake.

– Obiteljski zakon trebao bi krenuti od pretpostavke da su razvedeni roditelji ravnopravni u odgoju djeteta i definitivno ukinuti tzv. vikend-roditeljstvo, u kojemu roditelj s kojim dijete ne živi dobije pravo da samo nekoliko sati tjedno vidi svoje dijete.

Umjesto toga, trebalo bi uvesti mogućnost da dijete tjedan dana živi s jednim, a tjedan s drugim roditeljem – ističe Asenka Kramer, uvjerena da bi primjenom takvih pravila postupak razvoda za dijete bio neusporedivo bezbolniji. Postojeći model, podsjeća ona, pretpostavlja da jedan roditelj skrbi za dijete preko tjedna, a drugi ga ima priliku susresti samo preko vikenda.

Kao pozitivnu promjenu iz predstavljenih teza ona pozdravlja posebnu pažnju kojom će ubuduće pratiti preseljenje jednog od roditelja, jer je to, prema njezinim riječima, do sada često korišteno kako bi se drugog roditelja onemogućilo u kontaktima s djetetom.

Očevi negoduju

Oliver Čanić, predsjednik Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo koja okuplja razvedene očeve, tvrdi da ni postojeći zakon nije nudio loša rješenja, no mnoga od njih se u praksi nisu primjenjivala.

– Nigdje zakon ne propisuje da se alimentacija ne plaća, niti da jedan roditelj treba braniti drugom da viđa njihovo zajedničko dijete. A to se ipak često događalo. Provedba zakona do sada je bila katastrofalna i ponajviše je štetila i djeci i očevima – ističe Čanić. On podsjeća da su centri za socijalnu skrb znali dijete dodijeliti majci s obrazloženjem da ona bolje kuha, pere i pegla.

– Takav pristup bio je diskriminirajući za sve: i za oca, ali i za majku, čija se uloga svela na to da kuha i pegla – zaključuje Čanić.

MARINA KARLOVIĆ SABOLIĆ

Pravobraniteljica Jelavić: Zasad nije sve jasno

Iz teza za nacrt prijedloga obiteljskoga zakona zasad se jasno ne vidi na koji će način biti formulirane zakonske odredbe, pa je teško dati konkretnije očitovanje o promjenama.

Naš će ured podržati svaku promjenu koja bude pridonijela boljoj zaštićenosti djece i njihovih prava, ali zasad je teško govoriti o detaljima – ističe pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, koja očekuje da će se u konačnoj verziji zakona postići napredak u zaštiti djece od nekih roditeljskih propusta.

B.a.b.e.: Preskočili su nas i zakon donose u tajnosti

Sanja Sarnavka iz udruge B.a.b.e. zamjera Ministarstvu što u izradu novog obiteljskog zakona nisu uključili i stručnjake iz udruga civilnoga društva.

– Potpuno smo preskočeni, a obiteljski zakon radi se u potpunoj konspiraciji – ističe Sarnavka, koja tezama zamjera što polaze od razvoda braka, a ne od definicije obitelji. - Prvo se treba definirati što je obitelj, u kojoj će se mjeri država u nju miješati, a u kojoj ne. Tek potom bi trebalo rješavati ostala pitanja, među njima i ona vezana uz razvod braka - smatra Sarnavka.

Ministrica Opačić: Vodili smo računa o europskoj praksi

Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić odbacila je prigovore da na izradi novog zakona nisu angažirani najistaknutiji stručnjaci. ‘Ti komentari idu od profesorica koje su do sada sudjelovale u kreiranju zakona. Ja sam izabrala ekipu stručnjaka koji su bili spremni napraviti veliki iskorak u skladu s europskom praksom’, rekla je Opačić.

Naglasila je da se kod predlaganja novih rješenja vodilo računa i o presudama suda u Strasbourgu. Najvažnijim je ocijenila izmjene na području razvoda braka, kojima će se uvesti medijacija za konfliktne razvode, kakvih je u Hrvatskoj 30 posto. Obrazložila je i rješenje po kojem će djeca u razvodu živjeti u roditeljskom domu.

‘Mi time ne diramo u vlasništvo, nego štitimo obiteljski dom, što znači interes djeteta, koje u trenutku rastave treba ostati u svom domu. Isto tako, onemogućavamo bilo kojeg od roditelja da opterećuje svojim odlukama tu imovinu, koja će biti zaštićena od otuđenja ili opterećenja kreditima dok dijete ne završi školovanje ili dostigne punoljetnost”, rekla je Opačić.

Ključne novine

•• ALIMENTACIJA – jednom godišnje objavljivat će se tablice alimentacije, koje će propisivati točan iznos alimentacije s obzirom na plaću roditelja, dob djeteta i broj uzdržavanih članova obitelji.

•• PRAVO NA DOM – majka i dijete više neće moći biti izbačeni iz stana nakon razvoda sve dok djeca ne budu punoljetna, bez obzira na to što vlasništvo nad stanom ima otac.

•• UNUČAD ĆE PAZITI NA BAKE I DJEDOVE – unuci koje su uzdržavali baka i djed morat će, nakon svoje punoljetnosti, skrbiti o njima prema načelu solidarnosti.

•• UTVRĐIVANJE OČINSTVA – omogućit će se da se za vrijeme brakorazvodnog postupka očinstvo djeteta može utvrditi priznanjem, uz pristanak majke i majčina muža.

•• DUGOVE I KREDIT VRAĆAJU OBA RODITELJA – nakon razvoda oba će roditelja biti dužna vraćati dugove ili kredit podignut zbog zajedničkih potreba obitelji, čak i ako oni glase samo na jednoga od njih. Ako je kredit podignut samo radi potreba jednog bračnog partnera i bez znanja drugog, samo on će ga trebati i vraćati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2023 10:03