StoryEditorOCM

Tihomir Strizrep: Dvadeset milijuna recepata manje

Piše PSD.
29. siječnja 2009. - 21:24

Osim liječnika obiteljske medicine, predloženom reformom zdravstva nezadovoljni su i ljekarnici, i to zbog odluke HZZO-a i ministra zdravstva o izdavanju trajnih recepata za kronične bolesti.

Podsjetimo, pacijenti će ubuduće dobivati recepte koji će vrijediti šest mjeseci i koji će biti pohranjeni u ljekarni.

Na taj način pacijenti će morati samo jednom u šest mjeseci posjetiti liječnika, a nakon toga će sami u apoteci podizati svoj lijek, čime se, tvrde u HZZO-u i Ministarstvu, smanjuju administriranje, broj posjeta liječniku, ali i novčano opterećenje za pacijente koji će samo jednom umjesto šest puta plaćati participaciju.

Đurđica Vojnić Kortmiš iz Hrvatske ljekarničke komore (HLJK) kaže kako se ne mogu ishitreno donositi propisi bez razrade njihove primjene i bez dogovora sa strukom koja ih treba provoditi.

Rok za prilagodbu

U ljekarnama se javljaju problemi vezani uz materijalno-financijsko zaduživanje lijeka, razduživanje lijeka, izradu računa prema HZZO-u, sam način izdavanja lijeka pacijentu i čuvanje recepta tijekom svih mjeseci - kaže Đ. Vojnić Kortmiš.

V.d. ravnatelja HZZO-a Tihomir Strizrep kaže kako su predstavnici Komore bili upoznati s ovim odlukama.

 - Ova odluka trebala bi pojednostaviti proceduru za pacijente, ali i ljekarnike koji će samo prvi put naplaćivati participaciju - kaže Strizrep.

Dodaje kako će se računi prema HZZO-u izdavati odmah po izdavanju lijeka, a ne po isteku šest mjeseci.

- Ovime će se i opseg posla za ljekarnike smanjiti. Prošle godine izdano je 40 milijuna recepata, a očekujemo kako će se ovom odlukom ta brojka smanjiti na 20 milijuna - kaže Strizrep.

ANDREJA Šantek

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 01:03