StoryEditor
HrvatskaHLADNE GLAVE

Tihomir Rajčić: Pismo kao dijagnoza ustaškog pokreta

Piše Tihomir Rajčić
15. travnja 2016. - 00:59

"Dragi Jure, kad ste vi, odnosno ustaška vlast poslije talijanskog zuluma i kaosa Narodno oslobodilačkog odbora, od rujna lanjske godine došli amo, vi ste imali mogućnost da se taktičnin ustupcima i pametnim radom dobro afirmirate", napisao je anonimni splitski antifašist, vjerojatno komunist, u pismu koje je u drugoj polovini 1944. uputio svom poznaniku, ustaškom velikom županu u Splitu, Jurju Stanojeviću.

Ovo pismo, koje se danas čuva u Državnom arhivu u Splitu, zanimljivo je jer donosi neobičnu antifašističku dijagnozu kratkotrajne ustaške vlasti u najvažnijem gradu Dalmacije.

Ustaše bez oslonca

Anonimni splitski antifašist je, isto kao i njegovi prijatelji, o ustaškom velikom županu osobno imao toliko dobro mišljenje da je svoje pismo započeo riječima:

"Dragi Jure dakle postao si župan, pak ti ovim putem čestitamo i želimo ti puno uspjeha u tvome radu. Poznamo te kao dobrog sudca i to ispravnog, a ne lošeg, pa predpostavljamo da nisi loš čovjek..."

Ipak, iza ovako biranih riječi stajala je hladna konstatacija da veliki župan i ustaše nisu u tadašnjem Splitu imali gotovo nikakvu političku potporu, osim "nekoliko, ali vrlo malo mlađih pristaša", te skupine politički proračunatih pojedinaca koji su vrlo brzo počeli napuštati ustaški politički brod.

"Ako vas je, slučajno, drukčije izvještavao, to vas je sviesno krivo izvještavao", poručio je splitski antifašist svome ustaškom poznaniku. Dodao je također kako su ustaše "bili gori od Talijana" jer nisu riješili glavni i najvažniji problem tadašnjeg Splita, opskrbu hranom. Obrazlažući tu svoju tvrdnju, anonimni splitski antifašist tvrdi da su ustaše, umjesto da se ugledaju na Talijane koji su, usprkos tome što su "mučili narod i provodili politiku odnarođenja", redovito dijelili hranu i nadzirali cijenu kruha, dali "slobodne ruke švercerima" i "dopustili da stanovništvo izgladni".

Hrvatski Split

Nakon ovakvih riječi, mnogima će danas zvučati čudno što anonimni splitski antifašist ustaškoj vlasti priznanje olakotne okolnosti pišući "vi ste imali taj peh, odkako ste vi tu, Split stradava", misleći pri tome na saveznička bombardiranja grada 1943. i 1944. Još čudnije zvuči što anonimni splitski antifašist ustaškom velikom županu poručuje:

"Imali ste priliku da ipak nekako pridobijete ovaj grad koji je svakako hrvatski" i čiji stanovnici nisu mogli razumjeti nasilne mjere koje "dolaze od vas, od Hrvata".

Sve u svemu, ovo neobično pismo svjedoči da se o traumatičnoj hrvatskoj povijesti u doba II. svjetskog rata može i mora suditi hladne glave, kako je to nedavno napravio poznati hrvatski povjesničar Nikica Barić, u knjizi "Ustaše na Jadranu".

Posebno zato što ta knjiga otkriva tragičnu sudbinu velikog župana Jurja Stanojevića koji je, usprkos tome što je vjerojatno bio savjestan politički dužnosnik i dobar čovjek, odlukom partizanskog prijekog suda, u studenom 1944. strijeljan kao ratni zločinac.

item - id = 309150
related id = 0 -> 1134351
related id = 1 -> 539512
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. siječanj 2022 11:53