StoryEditorOCM
HrvatskaPRAVNI STRUČNJAK

Odvjetnik Anto Nobilo tvrdi kako Thompson nema elemenata za prijave protiv Danke Derifaj: ‘Niz faktora ide u korist novinarke!‘

21. kolovoza 2021. - 12:11

Nakon informacije koju je Marko Perković Thompson objavio na svom službenom profilu da je podnio prijave protiv novinarke Danke Derifaj, provjerili smo o čemu se točno radi. Naime, nakon događaja prošli tjedan kada je popularni pjevač ustvrdio da mu je poznata novinarka provalila u dom na Žnjanu policija je izašla na teren.

Nakon toga su iz PU splitsko-dalmatinske obavijestili javnost kako na tom području grada Splita nisu zabilježili kazneno djelo teška krađa provaljivanjem. Potvrdili su kao su policijski službenici u poslijepodnevnim satima na navedenom području postupali po dojavi i izašli na teren.

Obavili su potrebne provjere i razgovore teiz svega provedenog nisu utvrdili elemente prekršaja, niti kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti. Međutim, odvjetnik koji zastupa popularnog pjevača je u njegovo ime podnio kaznenu prijavu te prijedlog za kazneni progon protiv osoba “osumnjičenih da su na štetu njega i njegove obitelji počinili kaznena djela iz članka 141. i 144. Kaznenog zakona.

Prvo kazneno djelo navodi da tko neovlašteno prodre u tuđi dom ili poslovni prostor ili zatvoreni ili ograđeni prostor koji pripada tom domu ili poslovni prostor kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine. Kazneno djelo iz članka 141. Kaznenog zakona  progoni se po prijedlogu oštećene strane, a ne po službenoj dužnosti.

image
Odvjetnik Anto Nobilo
Matija Djanješić/Cropix

Upitali smo odvjetnika Antu Nobila što to točno znači.

- Sada sve ovisi o DORH-u koji ocjenjuje da li ima osnovane sumnje za otvaranje istrage ili istražnih radnji ili neposredno utuženje. To je u nadležnosti Općinskog državnog odvjetništva u Splitu te oni mogu sve provesti sami, a mogu i zatražiti izvide od policije te nakon toga donijeti odluku.

Ovako na prvu, kada se prisjetim svega što sam pročitao i vidio u medijima o slučaju, a u opisu kaznenog djela stoji da se mora utvrditi zatvoreni ili ograđeni prostor, mislim da djelo ne stoji. Novinarka je bila na terasi, koliko sam vidio, pa se ne može podvest po navedeni opis kaznenog djela - kaže nam priznati odvjetnik.

U drugom kazneno djelu stoji da tko drugoga, koji se nalazi u stanu ili prostoru posebno zaštićenom od pogleda, neovlašteno slikovno snimi ili takvu snimku uporabi ili učini dostupnom trećoj osobi i tako povrijedi njegovu privatnost,kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

- Nije snimljena osoba, koliko sam ja pratio i u svakom slučaju ovdje se radi o novinarskom zadatku i javnom interesu prema javnoj osobi i mislim da je novinarka imala svako pravo da obavi zadatak. U osnovi se radi o očiglednom imovinskom sporu stanara zgrade i, koliko sam pročitao, da se kod izgradnje zgrade nije držalo zakona to je podloga.

image
Zgrada uz Šetaliste Ivana Pavla II u kojoj je Marko Perkovic Thompson kupio stan, predmet je spora sa susjedima zbog tzv. tajnih kvadrata
Josko Ponoš/Cropix

S druge strane se nalazi novinar koji ima pravo propitkivati, pogotovo ako postoji javni interes ako je postojala zloupotreba gradskih vlasti prilikom izgradnje te ako je poznati pjevač u navedenoj zgradi. To je legitimni javni interes. Novinarka je imala pravo utvrđivati činjenice pa nije počinila kazneno djelo - rezolutan je Anto Nobilo.

Pjevač i njegov odvjetnik tvrde kako niti medijska kuća niti novinar ne mogu opravdati kazneno djelo provale u dom obitelji Perković, plašenja maloljetne djece i dr. “novinarskim zadatkom”. Niti jedan zakon ne omogućuje novinaru, uredniku i/ili medijskoj kući da čini kaznena djela pod izgovorom “obavješćivanja javnosti”, izjavili su.

Novinarka danka Derifaj je u svojoj izjavi pojasnila kako je sa svojom ekipom ušla u zgradu na adresi Ivana Pavla II 23 u Splitu, gdje su otišli na poziv tamošnjih stanara. Snimatelj i ona su se uspeli na krov koji se nalazi neposredno iznad stana u vlasništvu Branka Miodraga, ujedno predstavnika stanara, zgrade na čestici 10078/2 (čest. zem. 44/2) k. o. Split.

On ih je, dakle, iz svog vlastitog stana poveo na krov svoje zgrade jer je to bio jedini način da im pokaže kako u stvarnosti izgleda njihov krov nakon što ga je Marko Perković Thompson pretvorio u svoje dvorište. Naime, bez uvida u stvarno stanje ne bismo mogli profesionalno izvijestiti javnost, pojasnila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 11:00