StoryEditorOCM
HrvatskaINSIGNIJE

Tek kad su na Rujevicu donijeli ustašku zastavu, većina je shvatila da barjaci s prvim bijelim poljem nemaju veze s NDH

Piše Saša Ljubičić
16. rujna 2023. - 18:22

HNS će se masno naplatiti od budala koje su na Rujevicu donijele ustašku zastavu zbog koje će UEFA kazniti "vatrene". Iduću bi utakmicu zato mogli igrati pred praznim stadionom, a to bi značilo štetu od nekoliko stotina tisuća eura. Bilo bi fino kad bi "nositeljima" Pavelićeve trobojnice sa slovom U u gornjem lijevom kutu ovršili imovinu, pa poslali poruku da će se ubuduće slavljenje režima koji je od 1941. do 1945. uspostavio čak pedeset koncentracijskih logora, uključujući i one za djecu (!), drakonski kažnjavati.

No čak se i iz ove sramote nešto da naučiti. Godinama se, naime, dio javnosti propinje na stražnje noge kad negdje netko pokaže zastavu s prvim bijelim poljem, a koja onda od neznalica biva proglašena ustaškom. Ne radi se ni o kakvom ustaštvu, jer takva se zastava vijorila i stoljećima prije, dok je izdajica Pavelić nije oskvrnuo dodavši joj famozno slovo U, koje predstavlja ustaše ili ustanike.  

U i petokraka

Tim je činom poručio da je NDH ustaška država i da se u njoj ne priznaje nikakva opozicija režimu, pa to dokazao činjenicom da se Sabor tek jednom okupio za vrijeme njegove vladavine, a vođu najjače stranke u to doba, HSS-a, Vlatka Mačeka, zatočio je u Jasenovcu, gdje je proveo pet mjeseci, da bi ga potom internirao na imanje u Kupincu.

Znači, nedemokratska, kvislinška i zločinačka NDH na tradicionalni hrvatski barjak prišila je famozno slovo U i obeščastila ga. Slično su učinili i komunisti nakon rata. Nisu mogli negirati "šahovnicu" koja se kao simbol vezan uz postojanje Hrvata na ovim prostorima pojavljuje vjekovima, ali su zato na nju nakalemili petokraku, da se zna da je novi režim na djelu i da ih također ne zanima višestranačje. Petokraka na nacionalnom grbu značila je da je SR Hrvatska dio jednopartijske i nedemokratske SFRJ. 

image

Ante Pavelić

 

AFP

Unatoč tome, Titovoj vlasti nije smetalo prvo bijelo polje, jer ono, naravno, nema nikakve veze s ustaštvom. Zapravo, tako je bilo samo neposredno nakon rata, da bi kasnije crveno polje zaživjelo kao prvo u nizu. Uostalom, pogledajte kako izgleda krov crkve svetog Marka na Gornjem gradu u Zagrebu i sve će vam biti jasno. Crkva je izgrađena daleko prije pojave ustaškog pokreta, tako da se prvo bijelo polje nikako ne može vezati samo uz ustaše.

Zločini nad Srbima  

Zašto je onda tradicionalna hrvatska trobojnica s prvim bijelim poljem proglašena državnim stijegom NDH? Odgovor bi bio: iz čistog neznanja. Dok se početkom devedesetih raspravljalo o državnim insignijama, dio ljudi, od kojih će neki poslije voditi pobunu Srba u ruralnim dijelovima Hrvatske, isticao je da je to zastava pod kojom je Pavelić počinio pogrom nad njihovim narodom. To nije bilo točno. Pavelić i njegovi ustaše proveli su do tada neviđene zločine vihoreći onim barjakom koji je spomenuti trojac donio na Rujevicu i koji ima jasno istaknuto slovo U.

image

Josip Broz Tito

 

AFP

Franjo Tuđman, koji se našao pod kritikama da je ideja osamostaljenja Hrvatske zapravo uskrsnuće NDH, popustio je devedesetih i odlučio se za kompromis: prvo polje na hrvatskom grbu je danas crveno, a grb je ponovno (bes)pravno nadograđen, sada ne slovom U ili zvijezdom petokrakom, nego tzv. životinjskim carstvom. U strahu od regionalista, koji su tada također bili glasni, na "šahovnicu" su protiv svih grafičkih i heraldičkih kriterija nemuštvo navrnuti i regionalni grbovi u kojima dominiraju životinje (koza, risevi) što je ubrzo postalo i predmetom poruge onih koji to političko rješenje, koje nema povijesno utemeljenje, s razlogom nisu prihvatili.

Ukratko, incident na Rujevici mogao bi poslužiti kao povod za rehabilitaciju zastave i grba koji je iz čistog neznanja proglašen ustaškim. Prvo bijelo polje na hrvatskom grbu ne simbolizira najsramotnije četiri godine u našoj povijesti, već "nakalemljeno" veliko U uokvireno pleterom, i zastava s Rujevice zbog koje ćemo biti kažnjeni. Kvragu s njom.      

image

Crkva svetog Marka
 

Damjan Tadić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 10:09