StoryEditor
Hrvatskaprovokacija

Talijanski neofašisti došli na obljetnicu okupacije Rijeke i u centru grada istaknuli zastavu  Kraljevine Italije: 'Željeli smo pokazati kako i dalje ima Talijana koji su spremni braniti svoje granice...'

Piše Anita Belak-Krile
12. rujna 2019. - 14:33

Na stotu obljetnicu talijanske okupacije Rijeke, grupa talijanskih neofašista je ispred bivše Guvernerove palače razvila trobojnicu Kraljevine Italije, države u čije je ime fašist Gabriele D'Annunzio okupirao grad 1919. godine.

Zastava se kratko vijorila, jer je policija reagirala odmah po dojavi, a zaposlenici koji su jutros došli u Pomorski i povijesni muzej ništa nisu vidjeli.

Dojava o zastavi na Guvernerovoj palači zaprimljena je u 6.45 ujutro i na mjesto događaja odmah je došla policija. Kako navode iz PU Primorsko-goranske, radi se o povijesnoj zastavi Kraljevne Italije, a ne o sadašnjoj talijanskoj zastavi, koja je djelomično bila istaknuta na ogradi muzeja, a djelomično na zemlji. Pronađeni su i propagandni leci. Policija je jutros zatekla dvojicu talijanskih državljana starosti 19 i 20 godina s povijesnom zastavom Kraljevine Italije manjih dimenzija. Obojica su privedena i sankcionirana temeljem odredbi Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. 

 Talijanski IL Giornale piše kako je ispred zgrade sadašnjeg muzeja, a u sklopu operacije #restiamofiumani ( ostajemo Riječani ), kontroverzna i misteriozna grupacija talijanskih fašista naziva „Gli Idraulici“ tražila da „talijanska vlada počne zastupati interese svog naroda.“

- Danas, točno sto godina od okupacije Rijeke, željeli smo dokazati da i dalje postoje Talijani koji ne odustaju. Željeli smo pokazati kako i dalje ima Talijana koji su na raspolaganju, čije interese ne zastupa marionetska vlada. Trebamo vladu koja je spremna braniti svoje granice i interese vlastitoga naroda, umjesto da olakšava put okupatorima. Trebamo vladu koja poznaje ljepotu hrabrosti i digniteta. Upravo zato, naša je grupacija odlučila razviti talijansku trobojnicu ispred Guvernerove palače u Rijeci – objašnjava za IL Giornale  jedan od članova grupe Gli Idraulici.

- Naš cilj nije buđenje zastarjelog oblika tvrdog nacionalizma. Mi bismo željeli svoje sugrađane podsjetiti na nostalgičan sentiment bitaka koje su se odvijale u međuratnom periodu. Željeli bismo svoje sugrađane podsjetiti na to tko smo, odakle dolazimo i što sve možemo postići kao narod. Jučerašnja vlada Nittija, kao i današnja vlada Giuseppea Contea, zastupaju interese samo financijskih skupina. Nikada nije bilo važnije prisjetiti se djela velikana poput D'Annunzija, Kellera, Marinettija, De Mabrise i mnogih drugih čija imena nisu toliko poznata, a koji su svojim junačkim djelima zaslužni za događaje 12. rujna 1919. godine -  napominju citirajući poeziju Gabrielea D'Annunzija kojom upozoravaju da su 'spremni ustati sami protiv cijeloga svijeta '.

Danas se u Trstu podiže i spomenik Gabrielu D'Annunziju, zbog čega je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uručilo prosvjednu notu talijanskom veleposlaniku.

Grupa neofašista svojim se činom pohvalila i na Facebooku.

 
 
 
 

Skinheadi prvociraju plakatima

Provokacija s talijanskom zastavom na Guvernerovoj palači nije i jedina provokacija upućena Hrvatskoj na stotu obljetnicu zauzimanja Rijeke.

Na fasadu hrvatskog konzulata u Trstu tri mlađe muške osobe sinoć su zalijepile plakate s provokativnim sadržajem. Na plakatima je citat Gabriele D'Annunzia, koji govori o tome da cijeli talijanski narod traži da se "Rijeku poveže s domovinom".

Za ovu provokatorsku akciju odgovornost je preuzela neonacistička organizacija Veneto Fronte Skinheads.

Članovi ove organizacije plakate sadržaja provokativnog za Hrvatsku i Rijeku nisu zalijepili samo na vrata hrvatskog konzulata. Akcija je poduzeta u više gradova na sjeveru Italije, a plakati su lijepljeni uz oznake ulica koje nose ime D'Annunzia i Rijeke

MVEP: Ovo narušava dobre odnose dviju država

Ministarstva vanjskih i europskih poslova danas je najoštrije osudilo podizanje spomenika Gabrieleu D'Annunziju u Trstu.

- Republika Hrvatska najoštrije osuđuje odluku grada Trsta o podizanju spomenika Gabrieleu D'Annunziju upravo na dan stote obljetnice okupacije Rijeke, 12. rujna. Premda je riječ o odluci lokalnih, a ne državnih vlasti, takvo postupanje, baš kao i obilježavanje obljetnice okupacije Rijeke u više drugih talijanskih gradova, ne samo da narušava prijateljske i dobrosusjedske odnose između dviju država, već odaje priznanje ideologiji i djelovanju koji su u dubokoj suprotnosti s europskim vrijednostima - objavili su sa Zrinjevca te izvjestili kako su svoje nezadovoljstvo i zabrinutost diplomatskim putem u četvrtak prenijeli talijanskoj strani, uručivši veleposlaniku Talijanske Republike prosvjednu notu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. rujan 2020 06:43