StoryEditor
Hrvatskaodlazak prvog ministra obrane

Tako je govorio Martin Špegelj: Da me je Tuđman poslušao, bilo bi manje hrvatskih žrtava...

Piše PSD.
13. svibnja 2014. - 17:49
Umro je Martin Špegelj, otac ZNG-a, začetnik Hrvatske vojske i vizionar hrvatske obrane u zadnjem ratu. Nije bio ni vlasnik kristalne kugle ni majstor tarota, ali je kao odgovoran vojnik nepogrešivo znao prepoznati nužnost brzih i pravodobnih reakcija u vremenu kovanja velikoga zla.

Da su Franjo Tuđman i njegova ratna doktrina do kraja respektirali pronicljive Špegeljeve planove, ova zemlja je u procesu osamostaljenja možda mogla brojiti manje uplakanih majki i kraći staž barutom označenih dana u svojemu kalendaru.

Oduzimanje oružja

Do današnjega je dana, zahvaljujući Špegelju, za sve vrste analiza ostalo otvoreno pitanje: je li hrvatski scenarij brzopoteznoga rata, nalik na onaj u Sloveniji, bio obrambeni koncept sukladan ne samo političkim ambicijama Slobodana Miloševića, nego i onima Franje Tuđmana? Špegelj je do smrti ostao uvjeren da njegovo inzistiranje na hitnom naoružavanju novostvorene države i na zajedničkom hrvatsko-slovenskom otporu JNA trupama nije prošlo kod Tuđmana samo zbog njegove fatalne opsjednutosti podjelom Bosne.

Zanimljivo je kako su iz HDZ-a desetljećima znali prozivati SDP i Račana zbog oduzimanja oružja hrvatske Teritorijalne obrane od strane JNA, premda je ustavnopravni realitet u vrijeme te operacije bio jugoslavenski, a prvi demokratski saziv Hrvatskoga sabora još nekonstituiran. S druge strane, to što se i nakon referenduma i nominalne odluke o osamostaljenju Hrvatske njezin vrhovnik odbijao ponašati vjerodostojno suverenistički, nikad nije razložno objašnjeno.

Martin Špegelj je rođen 1927. u okolici Virovitice, u tradicionalnoj haesesovskoj obitelji. U vrijeme Drugog svjetskog rata bio je mladi partizan. “Vidio sam i doživio još gotovo kao dijete užasne stvari, bio sam uvjeren da neću preživjeti Drugi svjetski rat”, reći će u kasnijim prisjećanjima. To formativno iskustvo, kao i kasniji vojni staž, presudno su izbrusili generalove instinkte, pa se doslovce među prvim časnicima JNA, praktično s pozicije njezina zapovjednika zagrebačke armijske oblasti, angažirao na hrvatskim ratnim pripremama.

Bio je kronološki drugi, ali objektivno prvi stvarni hrvatski ministar obrane (prethodio mu je Petar Kriste s ministarskim stažem od dva mjeseca), premda je prema državničkim kapacitetima Franje Tuđmana od početka imao zazor. U svojoj knjizi “Sjećanja vojnika” ispovjedit će se kako se o odluci da prihvati tu funkciju prethodno savjetovao sa Savkom Dapčević Kučar, Ivicom Račanom i generalom Ivanom Rukavinom.

Sukob je neizbježan

“Već u proljeće 1990. bio sam svjestan da su neizbježni sukobi. A ako je sukob neizbježan, smatrao sam da u njega treba ući spreman jer to automatski znači manje žrtava i jednostavnije razrješenje krize”, pojasnio je Špegelj svoje ministarske impulse.

Kontraobavještajna služba bivše JNA, KOS, u siječnju 1991. protiv Špegelja, u udarnom televizijskom terminu, plasira film koji za cilj ima hrvatsku stranu prokazati agresorskom prema JNA i stvoriti atmosferu za provedbu državnoga udara. Montirani tonovi Špegelju su imputirali koljačke planove prema oficirima JNA i njihovim obiteljima, kojima je i sam donedavno pripadao.

Film u Hrvatskoj ipak ne polučuje željene efekte, nego dodatno homogenizira nacionalni korpus, ali Franjo Tuđman Špegelja svejedno sklanja s funkcije ministra da ne iritira neprijateljsku stranu i imenuje zapovjednikom ZNG-a. Špegelj u kolovozu 1991. ostaje i bez te funkcije, a obustavlja se i hrvatska nabava naoružanja na crnom tržištu koju je bio otpočeo, te odbacuje njegov koncept istodobnih blokada svih kasarni JNA, što rat razvlači u neizvjesnu agoniju.

Zadnje jedinice JNA, primjerice, napuštaju Zagreb tek uoči Božića 1991., kad su jame na Ovčari već odavno zatrpane, a vukovarski borci mjesecima batinani u srbijanskim logorima.

Proizvodnja kaosa

“Tuđman je iza sebe imao neviđeno raspoloženje naroda da se obrani i mogao je raditi što je htio. I radio je. Radio je, među ostalim, i na tome da Hrvatska nespremna uđe u rat i da se proizvede kaos, a u svakom kaosu se žrtve bez potrebe utrostručuju. Moj je plan, s druge strane, bio izbjegavanje rata brzim izravnavanjem vojnih potencijala”, pojasnit će koncepcijski razlaz s prvim hrvatskim predsjednikom general Martin Špegelj. Taj njihov razlaz je podvučen i stranačkim bojama: Špegelj je bio jedan od osnivača HNS-a, dugogodišnji član predsjedništva, a neko vrijeme i potpredsjednik stranke.

– Bio je od rijetkih koji i u najtežim situacijama znaju izabrati pravu stranu, preuzeti odgovornost i povući najbolje moguće poteze za svoju zemlju – opisuje ga ministrica vanjskih poslova i predsjednica HNS-a Vesna Pusić.

– General Špegelj je uvijek bio beskompromisno uzoran profesionalni vojnik. Njegov doprinos ustroju Hrvatske vojske i obrani u prvim godinama Domovinskog rata je nemjerljiv – uvjeren je ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić.

Davor Krile

"Špegelj je ostavio neizbrisiv trag u stvaranju države"

Stožerni general Martin Špegelj bio je velik čovjek, slobodar i domoljub, koji je ostavio neizbrisiv trag u povijesti Domovinskog rata i stvaranja hrvatske države, ocijenjeno je na današnjoj komemoraciji koju je u povodu njegove smrti organiziralo Ministarstvo obrane.

"Dijelim tugu za čovjekom koji je bio i prijatelj i vojnički uzor, koji se odazvao pozivu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana za pretvaranje sna o slobodnoj Hrvatskoj u konkretnu akciju", rekao je načelnik Glavnog stožera general zbora Drago Lovrić.

Prisjećajući se Špegeljovog ratnog i životnog puta Lovrić je kazao kako ga ništa nije pokolebalo, "a kada je iskazivao drugačiji pristup bilo je to samo razmišljanje o drugačijem putu do istoga cilja".

"Više od 60 godina svog života bio je vojnik i sada mogu reći: zauvijek je otišao vojnik koji je predano živio život vojnika iako mu to nije bio životni san" kazala je zamjenica ministra obrane Višnja Tafra podsjećajući kako je Špegelj otišao u Drugi svjetski rat te u antifašističkoj borbi stasao iz dječaka u vojnika .

Govoreći o njegovoj ulozi u stvaranju hrvatske države Tafra je kazala kako je Špegelj poznavao svoje protivnike ali i koji su im ciljevi. "Kao vojnik i domoljub započeo je pripreme za obranu Hrvatske i upisao se u listu najzaslužnijih kreatora mlade hrvatske vojske. Postao je ministar obrane, prvi zapovjednik Zbora narodne garde, glavni inspektor obrane... Bio je časnik u punom značenju riječi i ostaje uzorom mladim naraštajima vojnika", naglasila je Tafra.

Savjetnik Predsjednika Republike za obranu Zlatko Gareljić naglasio je Špegeljev golem doprinos hrvatskom sigurnosno-obrambenom sustavu.

"Za njim ostaju djela iz kojih će mlade generacije moći učiti", ustvrdio je.

"Špegelj je bio general koji je od svega najviše cijenio mir i vojnik čija je životna borba bila ona za mir", kazala je prva potpredsjednica Vlade, ministrica vanjskih i europskih poslova i predsjednica HNS-a Vesna Pusić, čija se stranka danas također oprostila od jednog od svojih osnivača te dugogodišnjeg člana Predsjedništva i Savjeta HNS-a, koji je početkom 2000-tih obnašao i funkciju stranačkog potpredsjednika.

Riječ je o jednom od rijetkih ljudi, kazala je Pusić, koji je u najtežim situacijama znao odabrati pravu stranu, preuzeti odgovornost i povesti obranu svoje zemlje.

Predsjednik Kluba zastupnika HNS-a i bivši ministar obrane Jozo Radoš ustvrdio je kako je otišao prijatelj i veliki čovjek koji je u sebi nosio suprotne karakteristike. "S jedne strane blagost, toleranciju i širinu, a s druge odlučnost. U vriijeme nejasnih političkih događanja Špegelj je preuzeo veliku ulogu i velik rizik da pomogne Hrvatskoj", podsjetio je Radoš.

Preuzimajući najviše dužnosti u Zboru narodne garde inzistirao je na oštrijim koncepcijama obrane no nakon što se to nije dogodilo on je o svemu tome znao razgovarati blago no pri tome čvrsto zagovarajući svoje stavove, prisjetio se taj HNS-ovac i bivši ministar obrane.

Komemoraciji u Domu HV-a "Kralj Zvonimir" nazočili su među ostalima i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, ministar branitelja Predrag Matić, bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić te brojni drugi uglednici iz vojnog i političkog života.

General-pukovnik Martin Špegelj, drugi ministar obrane u Republici Hrvatskoj, umro je u nedjelju u 87. godini, a posljednji ispraćaj bit će sutra u 13,30 na groblju Mirogoj.

Rođen je 1927. u Starom Gradcu kod Pitomače. U vrijeme Drugoga svjetskog rata bio je partizan, od 1982. do 1985. godine bio je zapovjednik teritorijalne obrane SR Hrvatske. Zadnja dužnost koju je obnašao u bivšoj JNA bila je komandant Armije i komandant Pete vojne oblasti.

Nakon demokratskih promjena 1990. godine bio je drugi po redu ministar obrane u hrvatskoj vladi.

U lipnju 1991. imenovan je zapovjednikom Zbora narodne garde, a na dužnosti ministra obrane bio je do 2. srpnja 1991. kada je dao ostavku jer predsjednik Franjo Tuđman nije prihvatio njegov koncept ulaska Hrvatske u rat u vrijeme napada JNA na Sloveniju.

S mjesta zapovjednika ZNG-a otišao je u kolovozu 1991., ali je ostao na funkciji člana Kriznog štaba RH i aktivno sudjelovao u presudnoj "Bitki za vojarne".

Glavni inspektor obrane RH postao je 22. rujna 1991. godine i tu je dužnost obnašao do kraja 1992. godine.

Početkom 1993. godine odlazi u mirovinu, a za svoje zasluge odlikovan je nakon rata nizom odličja.

(H)

item - id = 234645
related id = 0 -> 234816
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. prosinac 2021 22:36