StoryEditor
HrvatskaSCENARIJ RASPLETA

Tajno glasanje srušit će Milanovića, ali ne i Linića?

Piše PSD.
4. lipnja 2014. - 01:26

USKOK je od svih državnih institucija zatražio da mu hitno dostave dokumentaciju vezanu uz afere koje je u orbitu lansirao bivši ministar financija Slavko Linić. Optužbe o nacionalnoj izdaji u Ini, o mogućem nezakonitom protežiranju tvrtke “Mali biskviti” u HBOR-u i intervencijama premijerova brata Krešimira Milanovića u rad Porezne uprave, po USKOK-ovu će nalogu ispitati krimpolicija. Nakon Povjerenstva za sukob interesa, USKOK je drugo tijelo vlasti koje se uključilo u raspletanje optužbi na račun samog premijera, njegova prijatelja Siniše Petrovića i njegova brata Krešimira.

U pokušaju da situaciju zadrže pod kontrolom, u vrhu SDP-a razmatraju mogućnost da potpuno odvoje raspravu o uzrocima poraza na europskim izborima i odluku o isključivanju Linića iz SDP-a. Po tom scenariju, ove srijede Predsjedništvo bi trebalo “pretresti” analizu izbornih rezultata. U subotu će o tome konačni pravorijek reći i Glavni odbor. Tek nakon toga Zoran Milanović bi se okrenuo isključivanju Linića, i to nakon što nadležne institucije ili barem dio njih utvrde da su Linićeve optužbe o nezakonitom prisluškivanju i praćenju, te kriminalnim aktivnostima samog vrha stranke naprosto – netočne.

– Nije isključeno da Linić idućih tjedana završi iza rešetaka zbog predstečajne nagodbe “Spačve” koju češlja USKOK. U tom bi nam slučaju njegovo isključenje bila tek puka formalnost – tvrdi jedan član SDP-ova Predsjedništva koji brani Milanovićeve pozicije.

SDP-ovci neskloni Milanovićevu modelu vođenja stranke i Vlade za subotu pripremaju čitav arsenal kritika na račun vrha stranke zbog činjenice da je SDP od HDZ-a izgubio euroizbore omjerom 6:4. Prednjačit će riječka organizacija, a pridružit će joj se pojedinci iz Zagreba, kao i nezadovoljni članovi iz dalmatinskog SDP-a.

Dio najradikalnijih kritičara aktualnog predsjednika SDP-a navodno se čak izravno sprema Milanovića prozvati kao glavnog krivca za izborni poraz. Zato će ključni Milanovićev cilj u subotu biti – izbjeći tajno glasanje. Ako 103 člana Glavnog odbora dobiju priliku u tajnosti se izjasniti o politici vrha stranke, Milanović bi se mogao naći u teškoj i neizvjesnoj situaciji.

Trećina Glavnog odbora bespogovorno podržava sve Milanovićeve poteze. Riječ je o šefovima lokalnih SDP-ovih organizacija o čijem smještanju na saborsku listu odlučuje Milanović, pa mu se oni ničim ne žele zamjeriti. Trećina je sklona vjerovati da predsjednik SDP-a ne vodi stranku u dobrom smjeru.

Ostali članovi Glavnog odbora svoje stavove formiraju od situacije do situacije. U tajnom glasanju dio njih bi mogao dobiti priliku da, bez straha od sankcija stranačke vrhuške, kažu svoje mišljenje. A ono bi moglo biti nepovoljno za Milanovića.

Marina Karlović Sabolić

Za isključenje linića

Gordan Maras – Linić ga je izravno napao

Branko Grčić – kloni se unutarstranačkih rasprava i drži stranu Milanoviću

Neven Mimica – smatra da je Milanović trebao smijeniti Linića

Ranko Ostojić – prvi javno zatražio isključivanje Linića iz SDP-a

Mihael Zmajlović – čvrsto brani Milanovićevu poziciju

Biljana Borzan – lojalna Milanoviću, on ju je stavio na visoko mjesto na izborima za Europski parlament

Siniša Hajdaš Dončić – podržava Milanovića

Arsen Bauk – nije se uključivao u unutarstranačke ratove, ali neće nastupati protiv predsjednika stranke

Vedran Babić – daruvarski SDP-ovac neće kontrirati Milanoviću

Željko Jovanović – ministar obrazovanja i sporta kritizirao Linića zbog njegovih istupa

Krug suzdržanih

Milanka Opačić – u Vladi je blisko surađivala s Linićem

Mirando Mrsić – Linić ga je podržavao u kampanji za šefa zagrebačkog SDP-a

Davor Bernardić – bio je protiv izbacivanja Aleksandre Kolarić; Linić ga je znao žestoko kritizirati

Rajko Ostojić – aktualni ministar zdravlja nedavno se usprotivio Linićevoj smjeni s ministarskog mjesta u Vladi

Protiv Linićeva izbacivanja

Zlatko Komadina – javno najavio da će stati u Linićevu obranu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2022 17:58