StoryEditor
Hrvatskateži oblik covida

Svjedočanstvo Zagrepčanke Tajane: Na respiratoru sam bila čak šest tjedana, tri puta su me oživljavali. Na kraju su me spasila umjetna pluća

Piše PSD
27. listopada 2020. - 23:07
IlustracijaAFP

Svjedočanstva onih koji nisu imali tu sreću da COVID prebole bez posljedica najbolje govore o kakvoj je bolesti riječ. Četrdesetdevetogodišnja Zagrepčanka Tajana Jakić zaražena je još u ožujku, ali i danas osjeća posljedice bolesti. Na respiratoru je bila čak šest tjedana, a tri su je puta vraćali u život, koji su joj na kraju spasila umjetna pluća. Njezinu priču donosi HRT.

Ispala kosa, dva nokta - posljedica je to višemjesečne borbe Tajane Jakić s koronavirusom.

- Portirka je pomogla suprugu da me uopće stave u kolica i nekako do odjela dovezu. Zadnje čega se sjećam je glas liječnice koja je rekla odmah je uspavajte i ja sam završila na respiratoru, opisuje situaciju Tajana Jakić iz Zagreba.

Respiratoru koji je, kako kaže, prilika za novi život. Na tim je "plućima" disala 45 dana.

Zatajenje bubrega

- Doslovno sam ostala u šoku, nisam mogla vjerovati da je toliko vremena prošlo. Ničeg se ne sjećam, apsolutno, nego samo onog trenutka kad su me probudili i to je navodno bilo treći put kad su skinuli s respiratora. Tri puta su me i oživljavali, došlo je do zatajenja bubrega, pa sam trebala i dijalizu, u međuvremenu promjene kompletne krvi, objasnila je što je sve preživjela.

Kašalj je još jedna posljedica bolesti COVID-19. Preboljeti je ne bi mogla bez cijelog tima zdravstvenih djelatnika koji su se bezuvjetno brinuli o njoj.

- Ne možete vjerovati da se netko toliko skrbi o nekome tko nije njegov. Mislim da toliko majka o djetetu ne skrbi koliko se oni tamo daju, kaže Tajana Jakić hvaleći osoblje.

Dali su sve od sebe i njezini najmiliji koji su se trudili ostati jaki i biti podrška.

- Oni su stajali ispod prozora, bilo je to proljetno vrijeme, u biti sam ih čula, oni su viknuli odozdo "tu smo, samo da znaš".

Uz nju su i dalje pa je i oporavak lakši. Svaki dan pomalo vježba kako bi vratila snagu.

Ima i poruku.

- Trebaju se nositi maske kao minimalno osiguranje, ajmo to tako nazvati. Jer posljedice zaista mogu biti ružne. Ja sam vidjela tamo i mlade i stare, rekla je o boravku u bolnici za HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. studeni 2020 18:42