StoryEditor
Hrvatskada se ne zaboravi

Sve zemlje iz našeg okruženja zahvatio je treći val, pa ako želimo i dalje piti kavu na štekatima poštujmo pravila - ili ćemo opet ostati bez espressa

2. ožujka 2021. - 16:26
Duje Klarić/Cropix

Dok uživamo ispijajući espresso na otvorenim štekatima kafića i restorana imajmo na umu da koronavirus nismo pobijedili i da se moramo i dalje držati propisanih epidemioloških mjera.

Budemo li neodgovorni, nećemo samo u pitanje dovesti ispijanje kave na suncu, nego ćemo upropastiti i cijelu turističku sezonu. Ovaj utorak imamo pedesetak zaraženih više nego što smo ih imali prošli utorak.

Prof. dr. Stipan Jonjić, virusni imunolog sa Zavoda za histologiju i embriologiju KBC-a Rijeka kaže kako je nemoguće predvidjeti bilo kakvo kretanje virusa i njegovo buduće ponašanje.

“Virus se stalno mijenja, došle su nove varijante u Hrvatsku, doći će i druge. Ključno je pitanje štite li cjepiva od njih. Što se tiče protutijela, virus mutira gene, moguće je da će se mogućnost vezanja protutijela smanjiti i neće efikasno štititi”, poručio je ugledni imunolog. Podsjeća kako je riječ o sezonalnom virusu, koji će se vjerojatno tijekom ljeta stišati, no ne i ugasiti.

"Dok ne cijepimo dovoljno populacije, ne možemo zaustaviti širenje virusa. Može se dogoditi da se nove varijante koje su stigle pretvore u treći val – napominje prof. Jonjić.

image
Ante Čizmić/Cropix

U svim zemljama našeg okruženja raste stopa zaraze, pogotovo je to očito u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Mađarskoj i Srbiji.

U Srbiji koja ima najveći broj procijepljenog stanovništva u regiji, zdravstveni dio njihovog Kriznog stožera traži novo zaključavanje pa čak i uvođenje policijskog sata. Dnevno imaju oko tri tisuće novozaraženih.

"Povećava se broj zaraženih i zdravstveni dio Stožera predlaže uvođenje izvanrednog stanja, odnosno policijskog sata – potvrdio je i vojvođanski tajnik za zdravstvo liječnik prof. dr. Zoran Gojković koji je također član Kriznog stožera.  

Visok broj novozaraženih utječe u na daljnji proces procjepljivanja. „Ne možemo cijepiti bolesne i ljude u izolaciji“, napomenuo je Gojković.

Što se tiče europskih zemalja treći val posebno se oštro razbuktao u Češkoj koja ima najveću stopu zaraze u Europskoj uniji. Dnevno imaju preko 4500 novozaraženih, a od početka pandemije umrlo je više od 20 tisuća zaraženih. Policija kontrolira kretanje, ljudi smiju samo na posao ili doktoru. Veliki dio građana je ogorčen kažu da su više slobodne imali u komunizmu, a sindikati pozivaju da se na tjedan dana prekine rad tvornica za vrijeme uskrsnih blagdana. Vlada planira uvesti obvezno testiranje na koronavirus u tvrtkama s više od 250 zaposlenika. Policija radi ophodnje na ulicama, kontroliraju i vlakove jer građani svoj grad ili selo smiju napustiti samo u iznimnim slučajevima.

image
Michal Cizek

Zbog rasta broja novozaraženih finska vlada je od ponedjeljka proglasila izvanredno stanje. Odluka je donesena zbog novih sojeva koji su ubrzali širenje zaraze. Izvanredno stanje omogućit će vladi i da zatvori škole i ograniči kretanje između regija. Žarišta su se stvorila među skijašima u Laponiji, radnicima u brodogradilištima i u građevini.

Finska je dosad bila među europskim državama najmanje pogođenima pandemijom koronavirusa. Od početka pandemije imala je 58 tisuća slučajeva, i samo 742 preminula.

"Vlada smatra potrebnim da svi imamo manje kontakata. Sada svi imaju priliku utjecati na to kako će proljeće i ljeto izgledati“, izjavila je premijerka Sanna Marin.

Glavna mađarska zdravstvena inspektorica Cecilia Muller pak potvrdila je da podaci u Mađarskoj pokazuju eksponencijalan rast zaraze. Vlasti su pronašle rastuću količinu koronavirusa u otpadnim vodama diljem zemlje, a posebno u Budimpešti. Do sad je u Mađarskoj od koronavirusa umrlo 15 tisuća osoba. Kao što je poznato Mađarska je prva članica Europske unije koja je odobrila cjepiva iz Rusije i Kine, a kineskim cjepivom cijepio se i premijer Viktor Orban.  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2021 23:34