StoryEditorOCM
Hrvatskanakon 16 godina

Sve je spremno za uvođenje vojnog roka: poznat i iznos naknada za ročnike. Tko ne želi pušku, nosit će - motiku

Piše vijesti sd
25. lipnja 2024. - 20:35

Šesnaest godina nakon ukidanja, Hrvatska vraća obvezni vojni rok. Vojna obveza za sve mladiće starije od 18 godina trebala bi stupiti na snagu s prvim danom iduće godine. Ministar obrane kaže da je za uvođenje vojnog roka sve spremno te se još samo čeka politička procedura, javlja HRT.

S novom godinom vraća se obvezni vojni rok. Detalji se još bruse.

- Između dva i tri mjeseca se planira provoditi obvezno služenje vojnoga roka. Ono što je bitno naglasiti je da smo mi podignuli naknade, one su sada 900 eura mjesečno, i ono što će biti i tada u služenju obveznog vojnog roka, isto će ostati vjerojatno ta naknada, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić.

image
Vlado Kos/Cropix

Ideja je da se što više mladih zadrži unutar sustava obrane, a, prema procjenama, godišnje bi obuku trebalo proći njih 15 tisuća.

- Sigurnosni izazovi su takvi da stavljaju pred sve nas obvezu promišljanja, ne samo Hrvatsku, već i mnoge zemlje u svijetu i Europi kako aktivirati taj model, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

U Hrvatskoj je obvezno služenje vojnog roka ukinuto 2008. te je uvedeno dobrovoljno.

- Ta je odluka u tom razdoblju bila ispravna, a nove okolnosti i novo razdoblje zahtijeva nove odluke, prema tome, više o detaljima kada detalje saznamo, rekao je predsjednik Odbora za obranu Arsen Bauk (SDP).

image
Danijel Soldo/Cropix

Tada, prije 16 godina, gotovo 90 posto mladih pozivalo se na priziv savjesti. No za one koji sada odbiju staviti pušku na rame - postoji drugi plan.

- Nosit će se grablje i motika, recimo, vreće kada se budu stavljali nasipi od mogućih poplava, nosit će se neke druge stvari - oružje neće morati nositi, ali će svoju dužnost i obvezu prema državi morati odraditi, poručuje Anušić.

Taj će dio obuke biti zadaća sustava civilne zaštite. Učit će ih, kako kažu, vještinama za život.

- Kada dođe do određenog rizika, do narastanja rizika, kako bi znao prvo izmaknuti se iz rizika, pomoći onom kraj sebe i napraviti samopomoć, znači, samog sebe, rekao je za HRT Damir Trut, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite.

U Hrvatskom generalskom zboru naglašavaju i važnost osposobljavanja mladih za samozaštitu.

image
Danijel Soldo/Cropix/Cropix

- Od pružanja prve pomoći, reakcije u prirodnim nepogodama, nesrećama i katastrofama pa sve do prepoznavanja različitih oblika nekonvencionalnih prijetnji i izazova, rekao je umirovljeni general-pukovnik Mladen Kruljac, potpredsjednik HGZ-a.

No za one koji budu civilno služili - obuka će trajati dulje i uz znatno manje povlastice.

image
Danijel Soldo/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 20:35