StoryEditor
Hrvatska‘nisu kuke‘

Sve češći prizor na gradskim ulicama zaštitne su maske obješene na retrovizorima. Morale bi zaštititi druge, ali ovako imaju suprotan učinak

Piše M.Dr.
7. kolovoza 2020. - 22:25

Maska za lice na unutarnjem retrovizoru automobila sve je češći prizor na gradskim ulicama u doba epidemije koronavirusa. Ove fotografije uslikane su danas u Zagrebu.

Maske su nažalost postale nezaobilazne. Masku za lice nosimo svuda sa sobom i uvijek nam mora biti pri ruci.

Ovakvi prizori stoga nisu rijetkost, maske koje poput privjeska vise na unutarnjem retrovizoru automobila.

Stručnjaci su početkom ovog tjedna upozorili kako to nije najpametnija ideja, a iz njemačke tvrtke DEKRA upozorili su kako građani svoje maske ne bi smjeli objesiti na retrovizor.

'I najmanji privjesci za retrovizore kao vrpce, osvježivači zraka i slično  - opasni su', mišljenja je Peter Rücker, voditelj istraživanja nesreća DEKRA-e. To je još važnije za velike maske za lice, dodao je.

image
Boris Kovačev/HANZA MEDIA

'Problem nije samo što je vozačko vidno polje ograničeno, pogotovo kod skretanja, već zbog činjenice što privjesci na unutarnjem ogledalu odvraćaju vozačevu pažnju', kazao je.

'Budući da na toj poziciji uvijek visi predmet, vozači se navikavaju na stalna kretanja na rubu vidnog polja. Posljedica svega je da vozači primjete kretanja izvan vozila, poput biciklista ili pješaka s desne strane ceste puno kasnije', objasnio je.

Drugim riječima, može doći do teških nesreća, koje bi se mogle izbjeći.

Rücker također ističe da je svrha maski zaštititi druge.

'Ako objesite jednu na ogledalo, radite suprotno: ugrožavate ostale sudionike u prometu', kaže Rücker pa preporučuje: 'Držite masku za lice u jednom od pretinaca za odlaganje. Većina modela vozila nudi ih mnogo, ali retrovizor baš nije prikladna kuka za odjeću.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. rujan 2020 06:35