StoryEditorOCM
Hrvatskaništa od širokog saveza?

Svađa na ljevici: SDP potvrdio koaliciju samo s HSS-om, stigao furiozan odgovor bivšeg istaknutog člana; ‘Okupljanje i zajednički izlazak na izbore je jedini način da zaustavimo HDZ i veliku koaliciju‘

Piše Marina Karlović-Sabolić
10. siječnja 2020. - 08:26
Zagreb, 291219. Bocarski dom Predsjednicki kandidat Zoran Milanovic odrzao je predizborni skup. Na fotografiji: Zoran Milanovic, Davor Bernardic, Radimir Cacic.Damjan Tadić/HANZA MEDIA

Jedno se čini prilično sigurnim: SDP neće isti recept sa predsjedničkih primjeniti na parlamentarne izbore. Ne, naravno, kada je riječ o vrijednostima. Nego o - koalicijskim partnerima.

Zorana Milanovića u njegovom pohodu na Pantovčak podržao je niz stranaka sa centra i lijevoga centra. Od HSS-a, preko Glasa, IDS-a, HSU-a, Bloka umirovljenici zajedno, PGS-a i Zelenih do Demokrata, Snage i Reformista. SDP ne namjerava ovaj široki savez kopirati u jesen, kada Hrvatsku čekaju palramentarni izbori.

Predsjedništvo socijaldemokrata ovoga je tjedna potvrdilo tek koaliciju sa HSS-om. Izrazilo nadu da će se dogovoriti sa HSU-om. Odbacilo svaku mogućnost da koaliraju sa HNS-om. Kao i dalo crveni karton približavanji Miranda Mrsića i njegovih Demokrata SDP-u.

Iz Demokrata je odmah uslijedio furiozan odgovor.

- Umjesto da građanima ponudimo zajednički program napretka koji će odgovoriti na probleme u kojima se Hrvatska nalazi, SDP pruža ruku HDZ kako bi dogovorili veliku koaliciju i podijelili izborni plijen' – navodi se u priopćenju kojega potpisuje stranački tajnik Bartol Šimunić. Demokrati su uvjereni da pobjeda Zorana Milanovića najbolje govori što bi stranke ljevice trebale učiniti kako bi pobjedile na parlamentarnim izborima.

- Pozivamo sve stranke ljevice i lijevog centra da se okupimo oko programa za modernu, otvorenu Hrvatsku u kojoj će cijena uspjeha biti znanje i trud, a ne stranačka iskaznica. Okupljanje i zajednički izlazak na izbore je jedini način da zaustavimo HDZ i SDP u stvaranju velike koalicije i nastavak čerupanja Hrvatske – ističu u Mrsićevoj stranci, izražavajući pritom žaljenje što SDP nije prepoznao važnost okupljanja, “već je ruku suradnje ponudio Plenkoviću i HDZ-u stvarajući sve preduvjete za postizbornu koaliciju s HDZ-om”.

- Trebamo se okupiti i zajedno raditi da bi smijenili vlast HDZ-a i “žetončića”. To je smjer kojim će Demokrati ići u narednom razdoblju. Okupit ćemo sve stranke kojima je stalo da Hrvatska ne stoji u mjestu - zaključuju Demokrati.

Najavljujući, očito, veliku bitku ne samo sa HDZ-om, nego i za birače na - ljevici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. ožujak 2023 11:32