StoryEditorOCM
Hrvatskavelik propust

Sustav poticanja proizvođača struje iz obnovljivih izvora na korak je od sloma, a direktor regulatorne agencije morat će objasniti zašto državni interesi nisu zaštićeni ugovorima

Piše Marina Karlović-Sabolić
24. studenog 2022. - 21:56

Sustav poticanja proizvođača struje iz obnovljivih izvora na korak je od potpunog sloma.

Nakon što su cijene energenata otišle u nebo, koncem ovoga ljeta domaći proizvođači struje iz sunca, vjetra i biomase počeli su masovno raskidati ugovore s HROTE-om, Hrvatskim operatorom električne energije. Razlog? Iako su godinama u ugovorima imali zajamčenu povlaštenu skuplju cijenu otkupa električne energije, nagli rast cijena na europskom tržištu - a u pojedinim slučajevima i rast cijena sirovina koje koriste u proizvodnji - širom im je otvorilo vrata mogućnosti da na tržištu zarade puno više od onog što dobiju od ugovora s državom.

Raskid bez penala

Ugovori koje su imali s HROTE-om omogućavali su potpuno besplatan raskid, bez plaćanja ikakvih penala. Time je oštećena država, koja je godinama poticala proizvodnju struje iz obnovljivih izvora. Ali i građani, koji još uvijek svaki mjesec u svojem računu za struju izdvajaju naknadu za obnovljive izvore energije.

Zbog toga je saborski Odbor za gospodarstvo odlučio organizirati tematsku sjednicu o radu HROTE-a upravo na ovu temu. Inicijativu su pokrenuli oporbeni članovi Odbora predvođeni Vesnom Vučemilović iz Hrvatskih suverenista te Ankom Mrak Taritaš iz GLAS-a. Zanimljivo je da su tu inicijativu u ponedjeljak podržali i zastupnici vladajuće koalicije, tako da je odluka na koncu donesena jednoglasno. Prema njoj, u roku od osam dana Odbor za gospodarstvo raspravljat će o radu HROTE-a, a direktor ove regulatorne agencije Boris Abramović trebat će odgovoriti na niz pitanja o mogućim propustima koje je HROTE napravio, propuštajući u ugovorima zaštititi državni interes.

Upravo Abramović bio je najprozivaniji akter ove zavrzlame s proizvođačima struje iz obnovljivih izvora. Ovo će biti prilika da zastupnike upozna i sa svojom stranom priče. Od kada je Slobodna Dalmacija prva otkrila da je trend raskidanja ugovora s HROTE-om uzeo prilično velikog maha, iz te su agencije poručivali da nitko prije deset i više godina u vrijeme kada su ugovori sklapani nije mogao predvidjeti da će se cijena struje na tržištu toliko povećati. Te da u pravilnicima na kojima su te ugovore temeljili nigdje nije bilo odredbe o penalizaciji u slučaju njihova raskida. Također, ustvrdili su da su spremni takve odredbe unijeti u buduće ugovore, nakon što one budu uvrštene u nove pravilnike.

O tome koliko su ti raskidi ugovora uzeli maha, dovoljno govori i podatak da je čak i HEP za dio svojih postrojenja raskinuo ugovore s HROTE-om. Riječki Novi list objavio je da je HEP proizvodnja prijevremeno raskinula ugovore s HROTE-om za kombi-kogeneracijsko postrojenje blok L u TE-TO Zagreb snage 100 MWe i 80 MWt s danom 30. lipnja 2022. i te agregat biološkog minimuma HE Lešće snage 1,09 MW s danom 31. kolovoza 2022. Do raskida je došlo radi “optimiranja troškova proizvodnje električne energije u HEP grupi”. Iz HEP-a su poručili da su i dalje na snazi ugovori s HROTE-om za ostala postrojenja u sustavu poticaja: kogeneracije na biomasu BE-TO Osijek i BE-TO Sisak, Malu hidroelektranu Prančevići, Agregat biološkog minimuma Varaždin, Sunčanu elektranu Sabadin-Kaštelir te devet integriranih sunčanih elektrana instaliranih na vlastitim objektima. No, činjenica jest da su raskinuti ugovori za postrojenja koja čine većinu HEP-ove proizvodnje iz obnovljivih izvora.

Obnovljivi izvori

Ukupno gledano, iz sustava poticaja je do sada izišao najveći dio proizvedenih megavata električne energije. Istovremeno građani i tvrtke kroz račune za struju i dalje za obnovljive izvore energije na svojim računima izdvajaju pozamašna sredstva. Godišnje je riječ o više milijardi kuna.

Kome će sada taj novac ići kada su iz sustava poticaja mnoge tvrtke izišle? I trebamo li uopće više plaćati ovu naknadu kada je uskoro možda neće imati tko koristiti?

Ministar Davor Filipović obećao je uvesti reda u priču o proizvođačima struje iz obnovljivih izvora. Ovo su pitanja od kojih bi svakako trebao krenuti. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2023 04:23