StoryEditorOCM
HrvatskaMoćno oružje

Sustav Himars košta 390 milijuna dolara, ali precizno gađa ciljeve 70 km daleko. Oporba: tek ćemo se izjasniti o tome

Piše Vijesti SD
31. kolovoza 2024. - 20:15

Amerikanci su odobrili prodaju Hrvatskoj, koja nabavlja osam raketnih sustava. Ova borbena tehnologija služi za odvraćanje od bilo kakvih prijetnji.

Uskoro bogatiji za osam samohodnih raketnih sustava, ako se pita ministra obrane, vrlo moćno oružje, najmodernije.

"Oružje koje je bilo potrebno našim oružanim snagama. S našim glavnim strateškim partnerom SAD-om nastavljamo opremati, osnaživati naše oružane snage i pripremati ih za sve moguće buduće eventualne ugroze koje u ovom trenutku na globalnoj razini postoje", rekao je Ivan Anušić, piše dnevnik.hr.

image

AFP

Narciso Contreras/Anadolu Via Afp

Nabava koju su odobrili Amerikanci vrijedna je 390 milijuna eura. Nije ni skupo za takvo oružje, govori Ivica Mandić. "Mi niti imamo vremena niti ljudskih resursa posebno hrvatska 4 milijuna pa da ratujemo sa zastarjelim tehnologijama, znači Hrvatskoj više treba moderna tehnologija nego Americi ili njemačkoj tehnologiji nadoknaditi općenito nešto što je mali broj ljudi".

image

AFP

Gints Ivuskans/Afp

Rakete su dometa 70 kilometara, nada se da će Hrvatska nabaviti i one s većim dometom.

"Sad smo kupili nešto za kopnenu vojsku koja ima sposobnost samostalno napraviti duboki udar da bi riješila prijetnje koje bi se mogle pojaviti. Može uništiti masu nečega da vam zapriječi manevar, da uništi zračne baze, da se skrate ratne operacije, a time i razaranja i ljudske žrtve, temeljna svrha odvratiti rat", nadodao je Mandić.

image

AFP

Jam Sta Rosa/Afp

Uz panzer haubice ovo je najmodernije naoružanje kaže, ali žurno treba nabaviti sustav bespilotnih letjelica. Uz samohodne haubice Vlada je najavila i nabavu tenkova. Oporba rezervirana.

"O svima aspektima nabave tog ili bilo kojeg drugog naoružanja raspravljat će odbor za obranu, kad dobijemo prijedlog, obrazloženje, kad dobijemo financijske i političke aspekte onda ćemo odlučiti hoćemo li tu nabavu podržati", rekao je Arsen Bauk.

image

AFP

Jam Sta Rosa/Afp

"Vidimo sami kakva je situacija i u Europi i u našoj bližoj okolini, vidimo da se naoružavaju prema tome moramo se i mi naoružati, nadam se da nećemo nikad koristiti da će to biti, ajmo reći, ako neka druga strana koja bi imala pretenzije na naš teritorij, da se malo zamisli i uplaši i nadam se da to nećemo nikad koristiti", rekao je Tomislav Josić.

Ovako moćan raketni sustav, poručuju iz MORH-a, imaju još Ukrajina, Rumunjska i Poljska.

Potpisivanje sporazuma s američkom Vladom planiran je do kraja godine. I dok se Anušić hvali velikim poslom, poslijepodne predsjednik provodi na Špancirfestu uz poruku s Pantovčaka da će se o ovome očitovati kad on to odluči, piše dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. rujan 2024 11:11