StoryEditor
HrvatskaKajkić tužio Ćelića

Suspendirani istražitelj za zločine na Ovčari kazneno prijavio zamjenika glavnog ravnatelja policije: Laže da sam predao prazan spis!

21. siječnja 2019. - 20:19
Nikola Kajkić: Ja jednostavno preko nekih stvari, koje je Ćelić izgovorio o meni i mom radu na slučaju 'Ovčara', ne mogu prijeći

Suspendirani MUP-ov istražitelj za zločine na Ovčari, Nikola Kajkić, kazneno je prijavio zamjenika glavnog ravnatelja policije Josipa Ćelića za kazneno djelo uvrede i klevete.

Prvo ročište će se održati na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu 31. siječnja.

Kao što smo pisali, Kajkić je već davno htio tužiti neke čelnike MUP-a i Ravnateljstva policije, među njima i Ćelića, ali ga je njegov odvjetnik Branko Šerić tada odvratio od tog nauma.

– Ja jednostavno preko nekih stvari, koje je Ćelić izgovorio o meni i mom radu na slučaju "Ovčara" ne mogu prijeći, pa sam se odlučio na tužbu. Kad je u rujnu prošle godine, prije onih prosvjeda u Vukovaru, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava imao razgovor s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem i suradnicima u Zagrebu na temu ratnih zločina na Ovčari, Josip Ćelić je Penavi i dožupanu Vukovarsko-srijemske županije Davoru Barni te još nekim ljudima iz vukovarske delegacije govorio da sam ja predao prazne fascikle u slučaju "Ovčara", da ništa u tom slučaju nisam napravio i da sam devet mjeseci u svojoj ladici držao kaznenu prijavu protiv ubojice francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera, iako je Ćelić dobro znao da je drugi kolega radio na tom slučaju, a ne ja – navodi Kajkić.

Ćelića tuži zbog još jedne stvari:

– Nakon toga Ćelić je novinarima izjavio da sam ja počinio više kaznenih djela za vrijeme mog rada na predmetu Ovčara, te da je u istrazi protiv mene utvrđena moja kaznena i disciplinska odgovornost, iako je znao da protiv mene nije bilo nikakve istrage, a nema je ni danas. Protiv mene su se tada vodili izvidi na Općinskom državnom odvjetništvu u Koprivnici, zbog sumnje da sam tijekom provođenja kriminalističkog istraživanja sačinio dokument o poduzetim radnjama, iako navodno u stvarnosti te radnje nisam poduzeo.

- Taj predmet je još uvijek u fazi predistražnih radnji, a Ćelić je u kamere u studenome prošle godine rekao da je protiv mene već tada pokrenuta istraga. On je na taj način osramotio mene, ali i izvršio pritisak na Disciplinski sud MUP-a, koji se ni dan-danas uopće nije sastao u vezi moje disciplinske odgovornosti. Izvršio je i pritisak na tužiteljstvo koje radi na mom slučaju.

- Ćelić je za mnogo toga sposoban, ali, koliko znam, još uvijek nije ni sudac ni tužitelj pa će na sudu odgovarati za ono što je lažno govorio o meni. On je tada u biti govorio ono što on iz dubine svoje duše želi, a ne ono što se stvarno događalo, kako u mom radu na Ovčari, tako i u postupku protiv mene – rekao nam je Kajkić.

Na suđenju će, kako nam kaže, kao svjedoke predložiti samog Penavu i Barnu, koji su sve te Ćelićeve riječi o Kajkićevoj ulozi u predmetu "Ovčara" čuli na sastanku. A za dokaze o krivoj interpetaciji progona protiv njega, o kojima je govorio Ćelić, dovoljne su mu i snimke TV kuća koje su tu Ćelićevu izjavu objavile.

 

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 06:29