stdClass Object ( [id] => 244408 [title] => SUKOB INTERESA Ministar Varga daje unosne poslove udruzi koju je osnovao i godinama vodio; Glasnogovornik: Zbog reformi očito ima moćne protivnike [alias] => sukob-interesa-ministar-varga-daje-unosne-poslove-udruzi-koju-je-osnovao-i-godinama-vodio-glasnogovornik-zbog-reformi-ocito-ima-mocne-protivnike [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Vlada je na dnevni red prve sjednice nakon godišnjih odmora uvrstila dokument koji se zove “Prijedlog za prihvaćanje pokroviteljstva nad 1. međunarodnim kongresom primarne zdravstvene zaštite”, koji bi se pod naslovom “Renesansa primarne zdravstvene zaštite” u studenome trebao održati u Opatiji.

Uz odluku da se Vlada prihvati pokroviteljstva, a iz sredstava Ministarstva zdravlja izdvoji 50 tisuća kuna za trodnevni skup koji će se financirati iz kotizacija, stoji, između ostalog, obrazloženje da je “konferencija od izuzetnog značaja za razvoj primarne zdravstvene zaštite.

Istražujući zašto je Vlada postala partner udruzi građana potpuno nepoznatoj javnosti, dajući kongresu strateško značenje za razvoj važnog segmenta zdravstvenog sustava, Slobodna Dalmacija je došla do podataka koji teško kompromitiraju novog SDP-ova ministra zdravlja Sinišu Vargu, dok bizarnost cijele konstrukcije nadmašuje mnoge dosad poznate političke skandale.

Za početak, privatna informatička tvrtka “Aplikacija” d.o.o. još je 29. srpnja objavila na svojim mrežnim stranicama da će Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje biti pokrovitelji kongresa, pozivajući se na već tada objavljene informacije na webu CIMS-a. CIMS je inače skraćenica za Centar za izvrsnost medicinskih struka, a na mrežnim stranicama udruge stoji da im je osnovna aktivnost promicanje “stručne i poslovne izvrsnosti medicinskih struka”.

Iako je Zakonom o udrugama propisan određen stupanj javnosti rada svih udruga, na web-stranicama CIMS-a ne postoj statut udruge, ni financijski izvještaji, niti su navedene bilo kakve prijašnje aktivnosti, projekti i referencije udruge. Budući da nitko u HZZO-u, Ministarstvu zdravlja, pa ni u samom CIMS-u, u razgovoru za “Slobodnu” nije naveo nijednu prijašnju aktivnost udruge, najvjerojatnije je da ih nije ni bilo.

Udruga na adresi gdje je i Vargina privatna ordinacija

Stranica www.cims.hr sadrži jedino informacije o kongresu na kojemu su predavači sam ministar zdravlja, ravnateljica HZZO-a, dvojica direktora osiguravajućih zavoda iz Slovenije i Crne Gore, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora, dekan Stomatološkog fakulteta u Zagrebu i još dvojica javnosti nepoznatih liječnika.

Pozivajući se na Zakon o pravu na pristup informacijama, tražili smo od Ministarstva uprave, Ministarstva financija i Grada Zagreba bilo kakve podatke o povijesti CIMS-a, a odgovorio nam je jedino Grad Zagreb koji nam je proslijedio tek rješenja o registraciji udruge, kadrovskim promjenama i promjenama središta.

Prema rješenjima iz gradskog Odjela za vođenje registra udruga, CIMS je osnovan u lipnju 2011. godine, a do konca veljače ove godine aktualni predsjednik udruge bio je tadašnji direktor HZZO-a, a sada ministar zdravlja Siniša Varga. Sjedište udruge kroz to je vrijeme bilo na adresi Lepa Ves 8, gdje je i Vargina privatna ordinacija.

Aktualni predsjednik CIMS-a je Davor Ranković, inače predsjednik HrOUG-a (Hrvatska udruga Oracle korisnika) i vlasnik tvrtke “Monera” d.o.o., koja se, među ostalim, bavi organizacijom kongresa, a sjedište joj je na Novoj cesti 60 u Zagrebu, gdje je i zadnje sjedište CIMS-a.

Na stranicama HrOUG-a do petka se mogla pročitata kratka Rankovićeva biografija, koja je uklonjena čim smo je skupa s pitanjima poslali Ministarstvu zdravlja. No, referencije predsjednika CIMS-a, koje su posve nespojive s kompetencijama za strateško razmišljanje o primarnoj zdravstvenoj zaštiti, tek su početak priče iza koje stoji cijela mreža poveznica između ministra i ove udruge.

Varga Dental Clinic

Tajnica CIMS-a dugogodišnja je zaposlenica HZZO-a Ana Vrančić Mikić. Na naše pitanje, iz Zavoda su nam potvrdili da je Vrančić Mikić “zaposlena na radnome mjestu koordinatora za informatiku u informatičkom sektoru HZZO-a, a bavi se pripremom i vođenjem projekata”. Vrančić Mikić je postala tajnica 26. veljače 2014. godine, kada je s te dužnosti razriješena Zinka Bratuša, a s mjesta predsjednika udruge Varga. Sve do tog datuma središte udruge bilo je na adresi Lepa Ves 8, gdje se nalazi stomatološka ordinacija “Varga Dental Clinic”, da bi od 27. ožujka ove godine sve do 17. srpnja udruga za nula kuna koristila prostore HZZO-a, što nam je potvrđeno u Zavodu.

Iz njihova se odgovora vidi da je udruga dobila besplatan prostor točno šest dana nakon skupštine na kojoj je Varga prestao biti predsjednik.

“Ugovor o zakupu poslovnog prostora (bez obveze plaćanja zakupnine) od 4. ožujka 2014. godine, sklopljen je na zahtjev Centra za izvrsnost medicinskih struka. Predmetni Ugovor sklopljen je sukladno odredbi članka 3. stavka 3. Odluke o zakupu i prodaji poslovnog prostora Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, KLASA: 025-04/06-01/221, URBROJ: 338-01-01-06-1, od 20. lipnja 2006. godine, kojom je utvrđeno da se poslovni prostor Zavoda može dati u zakup bez obveze plaćanja zakupnine udrugama, humanitarnim i sličnim organizacijama.
S obzirom da Centar za izvrsnost medicinskih struka obavlja djelatnost iz kategorije djelatnosti navedenih u članku 3. stavku 3. navedene Odluke, HZZO je s Centrom za izvrsnost medicinskih struka sklopio Ugovor o zakupu poslovnog prostora bez obveze plaćanja zakupnine.

Udruga je imala namjeru uključiti doktore znanosti Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i one koji su u pripremi doktorata i ostalih stručnih i znanstvenih radova u razne projekte promoviranja izvrsnosti medicinskih struka, te je donesena odluka od strane uprave HZZO-a kako bi navedeno koristilo osnaživanju i podizanju kompetencija stručnih službi HZZO-a”, stoji u odgovoru Zavoda u kojemu još dodaju da još jedna udruga besplatno koristi prostore HZZO-a, a da CIMS nije ispunio obećanja (!), te se na koncu u srpnju preselio iz Zavoda.

No, to nije sve. U vrijeme boravka u Margaretskoj 1, gdje su prostorije HZZO-a, predsjednica udruge bila je Anja Celio Cega, konzultantica Grčićeva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a i vlasnica privatne tvrtke koja se zove “Angažirano jasno napredno analiziranje”. U ožujku ove godine, dok je Varga bio na čelu HZZO-a, tvrtka Anje Celio Cega sklopila je 150 tisuća kuna vrijedan konzultantski ugovor s HZZO-om, dok je 14. svibnja 2013. godine sklopila ugovor na 86.250 tisuća kuna, sve kao konzultantica na pisanju EU projekata.

Anja Celio Cega

Anju Celio Cega smo dobili na telefonskom broju Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, ali je kazala da to nije njezino radno mjesto, već se tu “zatekla” kao suradnica na projektu. Zamoljena da komentira činjenicu da je udruga dobila prostor u HZZO-u, a njezina tvrtka konzultantske ugovore, Celio Cega nas je zamolila da ne spominjemo ni njezino ime, ni naziv njezine tvrtke “u kontekstu dobivanja Vladina pokroviteljstva nad kongresom primarne zdravstvene zaštite” jer ona više nije predsjednica CIMS-a.
– Što se tiče besplatnog ustupanja prostora HZZO-a, u tome ne vidim ništa sporno –- kazala je Celio Cega.

Usput, na mrežnim stranicama Ekonomskog fakulteta u Zagrebu stoji da je Celio Cega diplomirala 4. travnja 2013. godine s temom “Utjecaj ulaska u EU na konkurentnost hrvatskih poduzetnika”, pred povjerenstvom u sastavu prof. dr. sc. Marko Kolaković (mentor), prof. dr. sc. Mislav Ante Omazić i doc. dr. sc. Domagoj Hruška. Potpuno je nejasno što je i kako Celio Cego u svom tromjesečnom vođenju CIMS-a mogla raditi na promicanju stručne izvrsnosti medicinskih struka, što udruga ističe kao svoj osnovni cilj.

Tanja Prenđa Trupec

Da rezimiramo: ministar zdravlja Siniša Varga dao je potporu projektu udruge čiji je predsjednik bio sve do trenutka kada je shvatio da će postati ministar i koja je još početkom ove godine bila registrirana na istoj adresi na kojoj je registrana njegova privatna tvrtka; prethodno je kao ravnatelj HZZO-a istoj udruzi besplatno ustupio prostorije Zavoda na korištenje i s novom predsjednicom sklapao konzultantske ugovore, a na koncu je predložio da Vlada RH bude pokrovitelj nad kongresom bez koncepta koji organizira fantomska udruga čije su referencije nepoznate, ali je zato očito povezana s njim osobno. U najmanju ruku, kroz članstvo u CIMS-u.

Tragikomičan element u priči jest da je Varga predložio da Vlada da podršku udruzi koja prethodno nije izvršila plan koji je formalno služio za pokriće da joj HZZO u travnju da besplatni prostor za rad. Drugi sličan element jest to što CIMS na svojim stranicama trenutačno najavljuje tek osam predavača na kongresu, među kojima je i sam Varga i ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec.

Unatoč ovako skromnom repertoaru, tvrde da očekuju dolazak golemog broja zaposlenika zdravstvenog sustava, koji će, prema podacima s web-stranice, plaćati cijenu kotizacije u iznosu od 1500 do 3500 kuna za bogati program predavanja, okruglih stolova, radionica i ostalog. Da bi još više privukli goste i uplate za kotizaciju, CIMS je riješio i to da Hrvatska liječnička komora boduje slušanje kongresa.

Upitan za referencije udruge i osobne kompetencije za ovakav projekt, predsjednik CIMS-a Ranković poslao nam je mail u kojemu stoji da kao predsjednik udruge radi ono što radi i zadnjih godina – “organizaciju kompleksnih kongresa”.


NATAŠA ŠKARIČIĆ


‘Davor veze goblene i pušta klasičnu muziku biljkama u vrtu’


U svojoj profesionalnoj karijeri radio je u poduzećima TMN Jadran i Elektropromet kao šef odjela za informatiku, deset godina bio je direktor informatike Zagrebačkog velesajma, a nakon toga tri godine savjetnik za strateško planiranje i razvoj u poduzeću Tisak. Direktor je godišnje HrOUG konferencije, najvećeg skupa Oracle zajednice u Hrvatskoj. U slobodno vrijeme veze goblene i uživa puštati klasičnu muziku biljkama u vrtu. Nedosegnuti Davorov san je vidjeti kamen kako raste. Nažalost ili nije izabrao dobar kamen ili nije imao dovoljno strpljenja. Voli sve što vole mladi pedesetogodišnjaci.”


Odgovor preko glasnogovornika: 'Ministar pokušava reformirati zdravstvo i očito ima moćne protivnike'
Upitan za komentar vidi li problem u tome da daje potporu i iznimno značenje udruzi čija je jedina referencija ta da joj je on donedavno bio predsjednik i čije je sjedište bilo na istoj adresi gdje i njegov privatni biznis, ministar Varga nam je preko glasnogovornika poslao odgovor s poantom koja je tipična za hrvatske političare:

"Ministarstvo zdravlja odlučilo je podržati CIMS-ov kongres, jer smatra da su teme koje će na kongresu biti obrađene iznimno važne za hrvatski zdravstveni sustav, a ovakav oblik financijske podrške neprofitnoj udruzi poput CIMS-a daleko je povoljniji za Ministarstvo od angažiranja agencije koja bi cijeli posao organizacije odradila po komercijalnim uvjetima. CIMS je neprofitna udruga, i kao takva ima pravo tražiti pokroviteljstvo Ministarstva, koje zamolbu može prihvatiti ili odbiti. Ministarstvo zdravlja ne vidi što je sporno u tome da predsjednik Udruge nije medicinar već magistar ekonomske struke, smjera Organizacija i upravljanje, s više od 20 godina iskustva u organizaciji velikih stručnih kongresa iz različitih područja.

Ministar zdravlja g. Siniša Varga već pola godine nije predsjednik udruge, a sjedište udruge je na adresi Nova cesta 60, Zagreb. Na kraju, vrijedi se zapitati je li slučajno da se, u vrijeme kad ministar zdravlja Siniša Varga donosi odluke o poništavanju natječaja za javne nabave u zdravstvu u sklopu napora Ministarstva da reformira zdravstveni sustav i učini ga transparentnijim, efikasnijim i više okrenutim svim građanima, u čemu zasigurno ima moćne protivnike, pojavljuju ovakve prizemne insinuacije o radu ministra i Ministarstva zdravlja?"


[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Varga je dao potporu projektu udruge čiji je predsjednik bio sve do trenutka kada je shvatio da će biti ministar [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => slobodna otkriva [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-08-25 09:38:35 [created_by] => 31 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-08-25 14:29:22 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-08-25 14:27:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 13094 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2014/08/25/Novosti/varga2-030112_thumb.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "799x414" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7936760 Threads: 5 Questions: 1652523143 Slow queries: 4912860 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111827920 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/sukob-interesa-ministar-varga-daje-unosne-poslove-udruzi-koju-je-osnovao-i-godinama-vodio-glasnogovornik-zbog-reformi-ocito-ima-mocne-protivnike-244408 [printLink] => /vijesti/hrvatska/sukob-interesa-ministar-varga-daje-unosne-poslove-udruzi-koju-je-osnovao-i-godinama-vodio-glasnogovornik-zbog-reformi-ocito-ima-mocne-protivnike-244408?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 201125 [name] => SinišAVargA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sinisavarga [link] => /tag/sinisavarga ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Varga je dao potporu projektu udruge čiji je predsjednik bio sve do trenutka kada je shvatio da će biti ministar [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => slobodna otkriva [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => SUKOB INTERESA Ministar Varga daje unosne poslove udruzi koju je osnovao i godinama vodio; Glasnogovornik: Zbog reformi očito ima moćne protivnike [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-04-29-57-31 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/08/25/Novosti/varga2-030112_thumb.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/08/25/Novosti/varga2-030112_thumb.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Vlada je na dnevni red prve sjednice nakon godišnjih odmora uvrstila dokument koji se zove “Prijedlog za prihvaćanje pokroviteljstva nad 1. međunarodnim kongresom primarne zdravstvene zaštite”, koji bi se pod naslovom “Renesansa primarne zdravstvene zaštite” u studenome trebao održati u Opatiji.

Uz odluku da se Vlada prihvati pokroviteljstva, a iz sredstava Ministarstva zdravlja izdvoji 50 tisuća kuna za trodnevni skup koji će se financirati iz kotizacija, stoji, između ostalog, obrazloženje da je “konferencija od izuzetnog značaja za razvoj primarne zdravstvene zaštite.

Istražujući zašto je Vlada postala partner udruzi građana potpuno nepoznatoj javnosti, dajući kongresu strateško značenje za razvoj važnog segmenta zdravstvenog sustava, Slobodna Dalmacija je došla do podataka koji teško kompromitiraju novog SDP-ova ministra zdravlja Sinišu Vargu, dok bizarnost cijele konstrukcije nadmašuje mnoge dosad poznate političke skandale.

Za početak, privatna informatička tvrtka “Aplikacija” d.o.o. još je 29. srpnja objavila na svojim mrežnim stranicama da će Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje biti pokrovitelji kongresa, pozivajući se na već tada objavljene informacije na webu CIMS-a. CIMS je inače skraćenica za Centar za izvrsnost medicinskih struka, a na mrežnim stranicama udruge stoji da im je osnovna aktivnost promicanje “stručne i poslovne izvrsnosti medicinskih struka”.

Iako je Zakonom o udrugama propisan određen stupanj javnosti rada svih udruga, na web-stranicama CIMS-a ne postoj statut udruge, ni financijski izvještaji, niti su navedene bilo kakve prijašnje aktivnosti, projekti i referencije udruge. Budući da nitko u HZZO-u, Ministarstvu zdravlja, pa ni u samom CIMS-u, u razgovoru za “Slobodnu” nije naveo nijednu prijašnju aktivnost udruge, najvjerojatnije je da ih nije ni bilo.

Udruga na adresi gdje je i Vargina privatna ordinacija

Stranica www.cims.hr sadrži jedino informacije o kongresu na kojemu su predavači sam ministar zdravlja, ravnateljica HZZO-a, dvojica direktora osiguravajućih zavoda iz Slovenije i Crne Gore, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora, dekan Stomatološkog fakulteta u Zagrebu i još dvojica javnosti nepoznatih liječnika.

Pozivajući se na Zakon o pravu na pristup informacijama, tražili smo od Ministarstva uprave, Ministarstva financija i Grada Zagreba bilo kakve podatke o povijesti CIMS-a, a odgovorio nam je jedino Grad Zagreb koji nam je proslijedio tek rješenja o registraciji udruge, kadrovskim promjenama i promjenama središta.

Prema rješenjima iz gradskog Odjela za vođenje registra udruga, CIMS je osnovan u lipnju 2011. godine, a do konca veljače ove godine aktualni predsjednik udruge bio je tadašnji direktor HZZO-a, a sada ministar zdravlja Siniša Varga. Sjedište udruge kroz to je vrijeme bilo na adresi Lepa Ves 8, gdje je i Vargina privatna ordinacija.

Aktualni predsjednik CIMS-a je Davor Ranković, inače predsjednik HrOUG-a (Hrvatska udruga Oracle korisnika) i vlasnik tvrtke “Monera” d.o.o., koja se, među ostalim, bavi organizacijom kongresa, a sjedište joj je na Novoj cesti 60 u Zagrebu, gdje je i zadnje sjedište CIMS-a.

Na stranicama HrOUG-a do petka se mogla pročitata kratka Rankovićeva biografija, koja je uklonjena čim smo je skupa s pitanjima poslali Ministarstvu zdravlja. No, referencije predsjednika CIMS-a, koje su posve nespojive s kompetencijama za strateško razmišljanje o primarnoj zdravstvenoj zaštiti, tek su početak priče iza koje stoji cijela mreža poveznica između ministra i ove udruge.

Varga Dental Clinic

Tajnica CIMS-a dugogodišnja je zaposlenica HZZO-a Ana Vrančić Mikić. Na naše pitanje, iz Zavoda su nam potvrdili da je Vrančić Mikić “zaposlena na radnome mjestu koordinatora za informatiku u informatičkom sektoru HZZO-a, a bavi se pripremom i vođenjem projekata”. Vrančić Mikić je postala tajnica 26. veljače 2014. godine, kada je s te dužnosti razriješena Zinka Bratuša, a s mjesta predsjednika udruge Varga. Sve do tog datuma središte udruge bilo je na adresi Lepa Ves 8, gdje se nalazi stomatološka ordinacija “Varga Dental Clinic”, da bi od 27. ožujka ove godine sve do 17. srpnja udruga za nula kuna koristila prostore HZZO-a, što nam je potvrđeno u Zavodu.

Iz njihova se odgovora vidi da je udruga dobila besplatan prostor točno šest dana nakon skupštine na kojoj je Varga prestao biti predsjednik.

“Ugovor o zakupu poslovnog prostora (bez obveze plaćanja zakupnine) od 4. ožujka 2014. godine, sklopljen je na zahtjev Centra za izvrsnost medicinskih struka. Predmetni Ugovor sklopljen je sukladno odredbi članka 3. stavka 3. Odluke o zakupu i prodaji poslovnog prostora Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, KLASA: 025-04/06-01/221, URBROJ: 338-01-01-06-1, od 20. lipnja 2006. godine, kojom je utvrđeno da se poslovni prostor Zavoda može dati u zakup bez obveze plaćanja zakupnine udrugama, humanitarnim i sličnim organizacijama.
S obzirom da Centar za izvrsnost medicinskih struka obavlja djelatnost iz kategorije djelatnosti navedenih u članku 3. stavku 3. navedene Odluke, HZZO je s Centrom za izvrsnost medicinskih struka sklopio Ugovor o zakupu poslovnog prostora bez obveze plaćanja zakupnine.

Udruga je imala namjeru uključiti doktore znanosti Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i one koji su u pripremi doktorata i ostalih stručnih i znanstvenih radova u razne projekte promoviranja izvrsnosti medicinskih struka, te je donesena odluka od strane uprave HZZO-a kako bi navedeno koristilo osnaživanju i podizanju kompetencija stručnih službi HZZO-a”, stoji u odgovoru Zavoda u kojemu još dodaju da još jedna udruga besplatno koristi prostore HZZO-a, a da CIMS nije ispunio obećanja (!), te se na koncu u srpnju preselio iz Zavoda.

No, to nije sve. U vrijeme boravka u Margaretskoj 1, gdje su prostorije HZZO-a, predsjednica udruge bila je Anja Celio Cega, konzultantica Grčićeva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a i vlasnica privatne tvrtke koja se zove “Angažirano jasno napredno analiziranje”. U ožujku ove godine, dok je Varga bio na čelu HZZO-a, tvrtka Anje Celio Cega sklopila je 150 tisuća kuna vrijedan konzultantski ugovor s HZZO-om, dok je 14. svibnja 2013. godine sklopila ugovor na 86.250 tisuća kuna, sve kao konzultantica na pisanju EU projekata.

Anja Celio Cega

Anju Celio Cega smo dobili na telefonskom broju Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, ali je kazala da to nije njezino radno mjesto, već se tu “zatekla” kao suradnica na projektu. Zamoljena da komentira činjenicu da je udruga dobila prostor u HZZO-u, a njezina tvrtka konzultantske ugovore, Celio Cega nas je zamolila da ne spominjemo ni njezino ime, ni naziv njezine tvrtke “u kontekstu dobivanja Vladina pokroviteljstva nad kongresom primarne zdravstvene zaštite” jer ona više nije predsjednica CIMS-a.
– Što se tiče besplatnog ustupanja prostora HZZO-a, u tome ne vidim ništa sporno –- kazala je Celio Cega.

Usput, na mrežnim stranicama Ekonomskog fakulteta u Zagrebu stoji da je Celio Cega diplomirala 4. travnja 2013. godine s temom “Utjecaj ulaska u EU na konkurentnost hrvatskih poduzetnika”, pred povjerenstvom u sastavu prof. dr. sc. Marko Kolaković (mentor), prof. dr. sc. Mislav Ante Omazić i doc. dr. sc. Domagoj Hruška. Potpuno je nejasno što je i kako Celio Cego u svom tromjesečnom vođenju CIMS-a mogla raditi na promicanju stručne izvrsnosti medicinskih struka, što udruga ističe kao svoj osnovni cilj.

Tanja Prenđa Trupec

Da rezimiramo: ministar zdravlja Siniša Varga dao je potporu projektu udruge čiji je predsjednik bio sve do trenutka kada je shvatio da će postati ministar i koja je još početkom ove godine bila registrirana na istoj adresi na kojoj je registrana njegova privatna tvrtka; prethodno je kao ravnatelj HZZO-a istoj udruzi besplatno ustupio prostorije Zavoda na korištenje i s novom predsjednicom sklapao konzultantske ugovore, a na koncu je predložio da Vlada RH bude pokrovitelj nad kongresom bez koncepta koji organizira fantomska udruga čije su referencije nepoznate, ali je zato očito povezana s njim osobno. U najmanju ruku, kroz članstvo u CIMS-u.

Tragikomičan element u priči jest da je Varga predložio da Vlada da podršku udruzi koja prethodno nije izvršila plan koji je formalno služio za pokriće da joj HZZO u travnju da besplatni prostor za rad. Drugi sličan element jest to što CIMS na svojim stranicama trenutačno najavljuje tek osam predavača na kongresu, među kojima je i sam Varga i ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec.

Unatoč ovako skromnom repertoaru, tvrde da očekuju dolazak golemog broja zaposlenika zdravstvenog sustava, koji će, prema podacima s web-stranice, plaćati cijenu kotizacije u iznosu od 1500 do 3500 kuna za bogati program predavanja, okruglih stolova, radionica i ostalog. Da bi još više privukli goste i uplate za kotizaciju, CIMS je riješio i to da Hrvatska liječnička komora boduje slušanje kongresa.

Upitan za referencije udruge i osobne kompetencije za ovakav projekt, predsjednik CIMS-a Ranković poslao nam je mail u kojemu stoji da kao predsjednik udruge radi ono što radi i zadnjih godina – “organizaciju kompleksnih kongresa”.


NATAŠA ŠKARIČIĆ


‘Davor veze goblene i pušta klasičnu muziku biljkama u vrtu’


U svojoj profesionalnoj karijeri radio je u poduzećima TMN Jadran i Elektropromet kao šef odjela za informatiku, deset godina bio je direktor informatike Zagrebačkog velesajma, a nakon toga tri godine savjetnik za strateško planiranje i razvoj u poduzeću Tisak. Direktor je godišnje HrOUG konferencije, najvećeg skupa Oracle zajednice u Hrvatskoj. U slobodno vrijeme veze goblene i uživa puštati klasičnu muziku biljkama u vrtu. Nedosegnuti Davorov san je vidjeti kamen kako raste. Nažalost ili nije izabrao dobar kamen ili nije imao dovoljno strpljenja. Voli sve što vole mladi pedesetogodišnjaci.”


Odgovor preko glasnogovornika: 'Ministar pokušava reformirati zdravstvo i očito ima moćne protivnike'
Upitan za komentar vidi li problem u tome da daje potporu i iznimno značenje udruzi čija je jedina referencija ta da joj je on donedavno bio predsjednik i čije je sjedište bilo na istoj adresi gdje i njegov privatni biznis, ministar Varga nam je preko glasnogovornika poslao odgovor s poantom koja je tipična za hrvatske političare:

"Ministarstvo zdravlja odlučilo je podržati CIMS-ov kongres, jer smatra da su teme koje će na kongresu biti obrađene iznimno važne za hrvatski zdravstveni sustav, a ovakav oblik financijske podrške neprofitnoj udruzi poput CIMS-a daleko je povoljniji za Ministarstvo od angažiranja agencije koja bi cijeli posao organizacije odradila po komercijalnim uvjetima. CIMS je neprofitna udruga, i kao takva ima pravo tražiti pokroviteljstvo Ministarstva, koje zamolbu može prihvatiti ili odbiti. Ministarstvo zdravlja ne vidi što je sporno u tome da predsjednik Udruge nije medicinar već magistar ekonomske struke, smjera Organizacija i upravljanje, s više od 20 godina iskustva u organizaciji velikih stručnih kongresa iz različitih područja.

Ministar zdravlja g. Siniša Varga već pola godine nije predsjednik udruge, a sjedište udruge je na adresi Nova cesta 60, Zagreb. Na kraju, vrijedi se zapitati je li slučajno da se, u vrijeme kad ministar zdravlja Siniša Varga donosi odluke o poništavanju natječaja za javne nabave u zdravstvu u sklopu napora Ministarstva da reformira zdravstveni sustav i učini ga transparentnijim, efikasnijim i više okrenutim svim građanima, u čemu zasigurno ima moćne protivnike, pojavljuju ovakve prizemne insinuacije o radu ministra i Ministarstva zdravlja?"


[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/sukob-interesa-ministar-varga-daje-unosne-poslove-udruzi-koju-je-osnovao-i-godinama-vodio-glasnogovornik-zbog-reformi-ocito-ima-mocne-protivnike-244408 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3fba00e6897a3496600362dee96e454d3ea814d5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=SUKOB+INTERESA+Ministar+Varga+daje+unosne+poslove+udruzi+koju+je+osnovao+i+godinama+vodio%3B+Glasnogovornik%3A+Zbog+reformi+o%C4%8Dito+ima+mo%C4%87ne+protivnike&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsukob-interesa-ministar-varga-daje-unosne-poslove-udruzi-koju-je-osnovao-i-godinama-vodio-glasnogovornik-zbog-reformi-ocito-ima-mocne-protivnike-244408 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsukob-interesa-ministar-varga-daje-unosne-poslove-udruzi-koju-je-osnovao-i-godinama-vodio-glasnogovornik-zbog-reformi-ocito-ima-mocne-protivnike-244408 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Varga je dao potporu projektu udruge čiji je predsjednik bio sve do trenutka kada je shvatio da će biti ministar [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => slobodna otkriva [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaslobodna otkriva

SUKOB INTERESA Ministar Varga daje unosne poslove udruzi koju je osnovao i godinama vodio; Glasnogovornik: Zbog reformi očito ima moćne protivnike

Piše PSD.
25. kolovoza 2014. - 16:27
Vlada je na dnevni red prve sjednice nakon godišnjih odmora uvrstila dokument koji se zove “Prijedlog za prihvaćanje pokroviteljstva nad 1. međunarodnim kongresom primarne zdravstvene zaštite”, koji bi se pod naslovom “Renesansa primarne zdravstvene zaštite” u studenome trebao održati u Opatiji.

Udruga na adresi gdje je iVargina privatna ordinacija

Stranica www.cims.hr sadrži jedino informacije o kongresu na kojemu supredavači sam ministar zdravlja, ravnateljica HZZO-a, dvojica direktoraosiguravajućih zavoda iz Slovenije i Crne Gore, predsjednik Hrvatskogliječničkog zbora, dekan Stomatološkog fakulteta u Zagrebu i još dvojicajavnosti nepoznatih liječnika.



‘Davor veze goblene i pušta klasičnu muziku ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 06:29