StoryEditor

Šuker: Trese nas postkomunistička manija kupovine svega i svačega

Piše PSD.
5. rujna 2008. - 13:55

Ivan Šuker                                      Arhiv /CROPIX/
Strategija razvoja Hrvatske i njezin izvoz prije svega moraju se temeljiti na inovacijama, obrazovanju i znanosti, istaknuo je ministar financija Ivan Šuker otvarajući danas u Splitu 7. međunarodnu konferenciju Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) o poticanju izvoza.

Konferencija HBOR-a o poticanju izvoza održava se u splitskom hotelu Le Meridien Lav pod pokroviteljstvom Vlade RH.

Tek kada razvoj postavimo na temelje inovacija, obrazovanja i znanosti, možemo dobiti odgovor kakvu Hrvatsku vidimo sutra. Sigurno ne kao zemlju jeftine radne snage, nego zemlju obrazovanih i stručnih mladih ljudi, i zato potporu treba usmjeriti onom tko uspješno radi i razvija se, a ne usmjeravati nekomu samo zato što se nečim bavi, rekao je ministar Šuker.

Napomenuvši kako smo mala zemlja, zaključio je da porast cijene energije i te kako negativno utječe na našu bilancu.

Mi smo još uvijek, i to moramo proći, u postkomunističkoj maniji kupovanja, kazao Šuker, dodavši kako je krajnje vrijeme da se stane na kraj uvozu svega i svačega, a najviše bofl robe.

Program razvoja gospodarstva, koji je ova Vlada putem HBOR-a pokrenula, danas je nešto sasvim drugo od onoga što je bilo prije 10 godina. HBOR je onda imao prvenstveni zadatak obnoviti porušenu zemlju i to smo obavili. Danas HBOR mora biti izvozno investicijska banka i zato se stalno borimo s onima koji nikako ne mogu shvatiti da ovo nije HBOR od prije 10 do 15 godina, nego nešto drugo, naglasio je na otvorenju konferencije HBOR-a ministar financija Šuker.

Podsjetio je kako Vlada preko HBOR-a podupire one projekte koji će možda upravo sutra postati izvozni hrvatski brend, što, kako je kazao, na primjer možemo očekivati od male brodogradnje u ribarstvu, koja uz to može oživjeti i hrvatska brodogradilišta.

Da nije krenulo od Vlade, koja sufinancira 30 posto izgradnje tih brodova, taj se projekt, kakva je situacija među našim ribarima, ne bi nikad realizirao, rekao je ministar Šuker.

Predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev zaključio je kako ulogu HBOR-a u poticanju izvoza najbolje potvrđuju podatci iz 2007. godine, kada je čak 53 posto svih odobrenih kredita HBOR-a bilo namijenjeno izvoznicima.

Dakle, od 6 i pol milijardi kuna odobrenih kredita u 2007. godini, više od 3 milijarde i 200 milijuna kuna odobreno je izravno izvoznicima. Uz to, izdano je više od 250 milijuna kuna izvoznih jamstava. Tako smo osigurali uvjete izvoznicima kakve imaju izvoznici iz bilo kojeg dijela svijeta, čime im je omogućena ravnopravnost na međunarodnom tržištu, rekao je Kovačev.

Osim toga, dodao je predsjednik Uprave HBOR-a, pratimo ih u svim fazama izvoznih poslova i to ne samo kroz financijsku potporu nego i stručnom pomoći i sudjelovanjem u pregovorima.

(H)

item - id = 20157
related id = 0 -> 298931
related id = 1 -> 284978
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. siječanj 2022 22:07