StoryEditor
HrvatskaSPAŠAVANJE TVRTKI

Sudac Kolakušić poziva na nepoštovanje zakona?!

Piše PSD.
25. veljače 2014. - 19:23

Sudac zagrebačkog Trgovačkog suda Mislav Kolakušić u HTV-ovoj je emisiji “Nedjeljom u dva” proglasio Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnim nagodbama legaliziranom pljačkom većom od pljačke u privatizaciji i pretvorbi, tvrdeći da se radi “o vrlo lukavom zakonu” koji “kao da daje upute kako ga zloupotrijebiti”.

Pri tome je kao glavne točke svoje optužbe naveo dvije tvrdnje: prvo – da tvrtke koje su vlasnički povezane s dužnikom i koje jamče za određene kredite dužniku imaju pravo glasa pred nagodbenim vijećem, te drugo – da bilo koja tvrtka može, u dosluhu s dužnikom, fakturirati lažni račun i da taj račun onda bez ikakve kontrole postaje dio duga, te tako pred nagodbenim vijećem opet ima pravo glasa na temelju lažnog računa, ili da se tako namjerno falsificira bilanca tvrtke kako bi se mogla pokrenuti predstečajna nagodba.

Kad je u pitanju prva tvrdnja, sudac Kolakušić zna da je zakon promijenjen i da tvrtke koje jamče za dužnikove kredite više nemaju pravo glasa. A što se tiče druge tvrdnje, nije točno da nitko nema dužnost provjeravati sva naznačena potraživanja – to radi Fina i za to postoje odgovorni ljudi u Fini i Ministarstvu financija.

Ako se utvrdi da netko od njih nije dobro radio svoj posao i ako se dokaže da je to radio iz kriminalnih pobuda, tada treba i zakonski odgovarati kao svaki drugi kriminalac. Naravno, pitanje je zbog čega Kolakušić prešućuje da “tvrtke jamstvenici” nemaju pravo glasa pred nagodbenim vijećem i zbog čega tvrdi da nitko nema dužnost provjeravati dostavljena potraživanja u predstečajnoj nagodbi.

Stečajna mafija

Uz to, sudac Kolakušić javno poziva da sve predstečajne nagodbe koje su u tijeku budu poništene i time poziva na retroaktivnu primjenu zakona. Dakle, sudac poziva na ponašanje suprotno zakonu.

Konačno, kada tvrdi da “50 milijardi kuna iz predstečajnih nagodbi nije nestalo, nego je u nečijim vikendicama, jahtama”, onda treba kazati da je to 50 milijardi kuna neplaćenih poreza nastalih najvećim dijelom za vrijeme bivše Vlade. A u prvih godinu dana primjene ovog zakona država je poduzećima, koja su najvećim dijelom promijenila vlasnika, otpisala 892 milijuna kuna. Kad bi sve to i bilo “pokradeno”, bi li to bila – “pljačka stoljeća”?

I tako, umjesto da sudac Kolakušić upućuje na to kako doraditi i poboljšati ovaj zakon, on provodi histeričnu harangu i grubo manipulira. Umjesto da prokazuje eventualni kriminal u konkretnim slučajevima predstečajnih nagodbi, on netočnim podacima bombardira javnost. Bilo bi dobro da barem dio te energije upotrijebi za razotkrivanje mogućega kriminala u stečajnim postupcima koje provode suci Trgovačkog suda. Ili smatra da je fama o stečajnoj mafiji samo urbana legenda?

Frenki Laušić
Foto: ilustracija CROPIX

item - id = 227127
related id = 0 -> 264705
related id = 1 -> 262548
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. siječanj 2022 15:20