StoryEditorOCM
HrvatskaŽALIT ĆE SE

Sud: Margetić oklevetao Karamarka; Margetić: Oprali ste ruke da zadovoljite politiku

Piše PSD.
3. srpnja 2012. - 18:23
Novinar Domagoj Margetić nepravomoćno je danas proglašen krivim za klevetanje bivšeg ministra unutarnjih poslova i čelnika Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) Tomislava Karamarka i kažnjen s 30 dnevnih dohodaka odnosno 2.490 kuna.

Bivši čelnik MUP-a i SOA-e, sadašnji predsjednik HDZ-a Karamarko prije 2,5 godine podnio je privatnu tužbu protiv Margetića zbog njegovih tekstova na portalu "Necenzurirano. com." u kojima ga je povezao s kriminalnim podzemljem i međunarodnim terorizmom. Danas Karamarko nije bio na izricanju presude.

Margetić je među ostalim u svojim tekstovima naveo da Karamarko ima kontrolu nad paraobavještajnim strukturama, da je omogućio širenje Al Kaide u Latinskoj Americi, da je osobno sudjelovao u krijumčarenju kokaina, oružja i urana za izradu atomskog oružja, nadalje da je zataškavao pozadinu ubojstva novinara Ive Pukanića te da je povezan s organiziranim kriminalom preko klana Osmani.

Sudac zagrebačkog Općinskog kaznenog suda Dražen Kevrić zaključio je kako je riječ o neistinitim tvrdnjama koji škode časti i ugledu Karamarka te da je Margetić kao novinar prekoračio granice slobode izražavanja izričito tvrdeći nešto za što nije imao dokaza a to nije stavio pod navodnike niti se ogradio uz upitnike.

Margetić je pri čitanju presude upao sucu u riječ ustvrdivši kako mu je upravo on onemogućio dokazati istinitost svojih tvrdnji jer nije prihvatio da se u postupku sasluša niz njegovih svjedoka.

"Oprali ste ruke da zadovoljite politiku. To je politička odluka" poručio je Margetić sucu. Ustvrdio je da mu je povrijeđeno pravo na obranu na što mu je sudac rekao da u roku osam dana ima pravo žalbe.

Po izlasku iz sudnice Margetić je rekao kako će se svakako žaliti na prvostupanjsku presudu kojom je izrazito nezadovoljan.

H
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 05:47