StoryEditorOCM
HrvatskaODLIKOVANJE

Suborci o zapovjedniku obrane Dubrovnika Nojku Marinoviću: Spasio je Grad, imali smo sreću što ga je branio takav profesionalac, borac i domoljub

5. kolovoza 2020. - 19:50

Jedan od devetorice ratnih zapovjednika koje je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović odlikovao Redom Petra Krešimira bivši je ratni zapovjednik obrane Dubrovnika, general Nojko Marinović.

Nepodijeljeno je mišljenje Dubrovčana da će orden krasiti grudi i odoru istinskog borca i domoljuba koji je znanje, stručnost i hrabrost stavio u službu domovine. Riječ je o čovjeku koji je 19. rujna 1991. godine, u trenutku bijega sa suprugom i djecom iz garnizona u Trebinju u Dubrovnik, izbjegao zasjedu kojoj je cilj bio likvidirati ga.

Ostavljajući zapovjedništvo istočnohercegovačke 472. brigade JNA, u sastavu koje je bilo oko pet tisuća dobro naoružanih vojnika, pukovnik Marinović prebjegao je sa svim planovima za napad te vojske na Dubrovnik. Stigavši u grad u kojem od ranih šezdesetih nije bilo ni jednog vojnika ni postrojbe, Marinović je sa šačicom bliskih suradnika te isključivo s dragovoljcima ZNG-a uspješno uspostavio postrojbu i obranu grada koji je za agresorsku vojsku zauvijek ostao neosvojiva tvrđava, pa i 6. prosinca 1991., kad je Dubrovnik preživio jedan od najtežih dana u povijesti.

Veliko poštovanje

O danima u kojima se dogodio bijeg Marinovića i ulozi koju je u ustroju obrane imao kao ratni zapovjednik koji je na toj poziciji bio do 19. ožujka 1992., kad je kao jedan od rijetkih zapovjednika i visokih časnika JNA pri izviđanju ranjen na na prvoj liniji bojišnice, general Veselko Gabričević, koji ga je naslijedio na dužnosti zapovjednika obrane opkoljenog grada, kaže:

– Cilj tzv. JNA uz pomoć dijela pobunjenih Srba koji su se stavili na njihovu i stranu velikosrpske politike Slobodana Miloševića bio je da se Hrvatska ispresijeca na više dijelova i da se što prije izbije na more. Nisu uspjeli kod Senja, Zadra te u dolini Neretve, ali jesu kod Slanog i Dubrovnik su stavili u okruženje. Dubrovnik se, uz Vukovar, našao u najtežoj situaciji. To treba uvijek isticati i nikada se ne smije zaboraviti!

To kažem stoga što je Nojko Marinović kao zapovjednik obrane Dubrovnika bio u specifičnoj i vrlo teškoj situaciji u odnosu na sve nas ostale koji smo se nalazili na ostalim dijelovima ratišta. Grad je spašen prvenstveno zahvaljujući Marinoviću i njegovim najbližim suradnicima, Čengiji i Varenini, te borcima čiji doprinos u obrani Dubrovnika nije ništa manji, ali sve je bilo pod zapovjedništvom Marinovića i treba mu odati poštovanje: ovo odličje došlo je u prave ruke.

Koliko je Nojko bio omiljen, možda najbolje govori anegdota kada sam kao novi zapovjednik obrane Dubrovnika ušao u opkoljeni grad, a on je prebačen u Zagreb na operaciju i liječenje. Tada se Zapovjedništvo nalazilo u hotelu "Zagreb" i nakon dolaska sjeo sam za stol u kutu.

"Nemojte, molimo vas, tu sjesti, tu sjedi naš zapovjednik! Nojko je tu obično sjedio i nikada nitko drugi nije sjedio." Tako su mi rekli. Rekoh: "Sad sam ja zapovjednik. Znam se jako dugo s Nojkom i stari smo prijatelji, tu ću sjesti i siguran sam da se Nojko neće naljutiti." Vjerojatno mu je to netko ispričao, a bilo mu je možda i smiješno kad je čuo, ali nikada se nije naljutio.

Sve to pokazuje da su ga cijenili jer su bili svjesni što je sve učinio za obranu Dubrovnika. I mislim da je Grad imao sreću što mu je 1991. na čelu obrane bio general Nojko Marinović – rekao je Gabričević, uz zamolbu da prenesemo čestitke za Dan pobjede svim građanima domovine i da u slobodi i miru dočekaju što više ovakvih praznika i obilježavanja obljetnice "Oluje", te da se uvijek prisjete ratnika koji su izvojevali pobjedu.

Marinović je bio među onima koji su odlučujuće djelovali na stasavanje 163. dubrovačke brigade HV-a, za koju je poslije načelnik Glavnog stožera Janko Bobetko često znao reći: "Da mi je više brigada kao što je bila 163. dubrovačka, ne bi bilo problema u oslobađanju Hrvatske."

Presudna uloga

Eduard Čengija je kao zapovjednik topništva bio jedan od glavnih Marinovićevih suradnika.
– General je prije svega domoljub te izraziti profesionalac. Tijekom Domovinskog rata posebno smo surađivali 1991. i jako ga cijenim. Smatram da je zaslužio orden predsjednika RH. Kada je ranjen na prvoj liniji bojišnice, strepjeli smo za njegov život, naravno, jednako kao što smo strepjeli za život svakog suborca, ali su liječnici, srećom, sve odradili kako treba. Kod Nojka sam uvijek cijenio stručnost i znanje. I nikad nisam sumnjao u njegov odluke! A kad u ratu imaš povjerenja u svojeg zapovjednika, to nema cijenu! Ne da vjerujem, nego znam da je i on imao povjerenje u svoje podređene – prisjeća se Čengija.

Pomoćnik zapovjednika Odreda naoružanih brodova Vido Bogdanović rekao je:
– Iskreno govoreći, ja sam onda vrlo malo ili nikako imao susrete s Marinovićem jer je moj zapovjednik Aljoša Nikolić, kojeg više nema, tada održavao zapovjednu komunikaciju sa Stožerom. Naš Odred bio je čudna vojna formacija i uglavnom su sve moje spoznaje o Marinoviću bile one koje nam je Aljoša prenosio ili što bismo mi njega zamolili da prenese njemu kao zapovjedniku obrane Grada.

U svakom slučaju, naš je osjećaj bio da je Marinović vrlo kompetentan vojnik i zapovjednik čija je uloga u obrani Dubrovnika, bez obzira na nečija drugačija i zločesta razmišljanja, bila presudna u cijeloj konsolidaciji obrane, ljudstva i logistike te postavljanju na pravo mjesto ljudi i tehnike koje smo imali. U svakom slučaju, nakon Miljenka Bratoša, Željka Šikića ili Aljoše Nikolića, koji su započeli organizacijsku pripremu obrane u vrijeme dok su drugi govorili kako Dubrovnik neće biti napadan, sigurno je da je Marinović osoba koja je presudno utjecala na konačni ishod agresije na dubrovačko područje.

‘Skloni ga dva dana‘


Na upit da nekom anegdotom okarakterizira lik zapovjednika obrane, Bogdanović se na prvu prisjetio događaja koji se odigrao u uvali Lapad, ispred hotela "Kompas", gdje je bio iskrcaj i prekrcaj opreme:

– Zakačio sam se s nekim iz Zapovjedništva obrane. Došlo je do žestokih riječi i onda su me špijali Nojku, koji je pozvao Aljošu da vide što će. Nakon sastanka se vratio s Nojkovom instrukcijom: "Skloni ga negdje dva dana da ga ne moram hapsit, pa poslije ko da ništa nije bilo!" Tako je Marinović, ipak, zadovoljio one iz Zapovjedništva i ukorio Bogdanovića, a nije me razoružao i zatvorio!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. ožujak 2023 09:43