StoryEditor
Hrvatskastop diskriminaciji

Studenti stručnih studija strahuju da će im diplome biti bezvrijedne, rektori vodećih hrvatskih sveučilišta tvrde: Sve je to visoka stručna sprema!

Piše Diana Barbarić
5. lipnja 2020. - 14:07
Nikolina Vuković Stipaničev/Ilustracija/ HANZA MEDIA

Polemika oko razine obrazovanja i "vrijednosti" diploma stručnih studija uvijek je bilo, no ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak bila je ustrajna u izjavama kako nema nikakve diskriminacije studenata stručnih studija. Razlike su samo u programima: stručni usvajaju stručna znanja, a sveučilišni teorijska, ponavljala je Divjak. 

Međutim, posljednjih dana tisuće studenata stručnih studija opet su pod velikim stresom nakon što su saznali za odluku Ustavnog suda o ukidanju odredbi Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru po kojoj sveučilišni i stručni studiji ponovo nisu izjednačeni. Boje se da to znači da njihov dugogodišnji rad i učenje biti potpuno obezvrijeđeni.

Tvrde da će biti diskriminirani u odnosu na kolege sa sveučilišnih studija ukoliko Vlada do 31.12. ne pokrene i ne donese novii prijedlog rješenja. Ističu da će se dogoditi pravna praznina i da bi im se, prilikom natječaja za posao za koji se traži diploma stručnog specijalista, moglo "računati" kao da imaju samo srednju školu. 

U samo jedan dan organizirali su se u Facebook grupu "Stop diskriminaciji stručnih studija" (ima ih skoro 2000 u grupi) i najavljuju prosvjede kako bi izvršili pritisak na Ministarstvo znanosti i obrazovanja i pokazali koliko je "važno ispraviti ovu nepravdu u što kraćem roku, a prije direktnih posljedica za sve."

image
Prof. dr. Dragan Ljutić, rektor Sveučilista u Splitu 
Božidar Vukičević/HANZA MEDIA

Raspitali smo se kod rektora najvećih hrvatskih sveučilišta prof.dr. Dragana Ljutića i prof.dr. Damira Borasa imaju li ovi studenti razloga za brigu da će njihove diplome biti bezvrijedne. Obojica su to demantirala.

- Jasno je da svi koji završe stručne studije imaju visoku, a ne srednju stručnu spremu i mogu se natjecati za sva radna mjesta u skladu sa svojim kompetencijama. Sve je to, dakle, visokoobrazovani kadar - ističe prof.dr. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu.

- Nema više stare podjele na visoku i višu stručnu spremu. Sada postoji nova podjela na sveučilišne i stručne studije, a jedni i drugi spadaju imaju visoku stručnu spremu - kazao nam je zagrebački rektor Boras.

image
Prof.dr. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu
Damir Krajač/HANZA MEDIA

Prof. dr. Stipan Janković, voditelj Odjela zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu, koji je bio i član Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja, dobro je upoznat s tom problematikom i kaže kako sveučilišni i stručni studiji nisu isti (sveučilišni imaju i duplo više nastavnih sati, a njihovi studenti stječu i veće kompetencije, kaže on), ali da rezultiraju istim brojem ECTS bodova. 

- Ni govora o tome da će osobe s diplomom stručnog specijalista biti na razini srednjoškolaca - ističe Janković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. rujan 2020 13:32